Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Plynové tepelné čerpadlo ROBUR se stalo součástí unikátního projektu moderní mateřské školky v Jihlavě

Mateřská Školka Bystrouška byla vybudována Statutárním městem Jihlava v rámci projektu Integrovaného regionálního operačního programu a navýšila kapacitu pro předškolní děti v Jihlavě o 100 míst. Větší část kapacity školky bude přednostně využívána ratolestmi pracovníků firmy Bosch Diesel, která se zavázal přispívat městu ročně částkou 1 mil. korun na její provoz.

Tento projekt podporuje ekonomicky výhodnou symbiózu města Jihlavy s renomovanou společností Bosch Diesel, jež je jedním z největších zaměstnavatelů na Vysočině.

Nositel projektu/investor: Statutární město Jihlava
Celkové výdaje projektu: 87,4 mil. Kč vč. DPH 
Výše podpory: 31,5 mil. Kč
Poskytovatel podpory: Integrovaný regionální operační program (IROP)
Doba výstavby: 7/2018 – 6/2019
Zahájení provozu mateřské školy: 2. 9. 2019
Na projekt byla poskytnuta finanční podpora z EU




Dvoupodlažní objekt mateřské školy zahrnuje čtyři oddělení, každé pro 25 dětí s denním i nočním provozem a je od prvopočátku řešen jako budova s téměř nulovou spotřebou energií při využití moderních zařízení a prvků. Jihlavské děti mohou v této školce trávit čas ve vybavených barevných hernách či na moderním hřišti, ale také netradičně v sauně.

Výběr technologie pro vytápění objektů, kde s pohybují celoročně v denních i nočních hodinách lidé, v majoritním procentu malé děti, je nelehkým úkolem mnoha projekčních firem. Účinnosti, náklady na topné médium, náročnost údržby v provozu a současná evropská legislativa mají velký vliv na volbu zdroje tepla, což splňují zařízení využívající obnovitelné zdroje energie a jejich emise a hlučnost splňují hygienické požadavky zalidněných měst.

V konečném zadání projekční kanceláře FORTIS spol. s r.o. se jako naprosto vyhovující řešení ukázala venkovní instalace Absorpčního tepelného čerpadla GAHP AR s reverzním chodem v dvouprvkové sestavě s jedním kondenzačním kotlem AY 00-120, což bylo potvrzeno energetickým posudkem a odsouhlaseno investorem.


V režimu vytápění mají prioritu TČ GAHP AR včetně předehřevu teplé vody a dohřev je zajišťován kondenzačním kotlem. V letním režimu jsou tepelná čerpadla GAHP AR primárně určena pro výrobu chladu a ohřev teplé vody se děje díky solárním panelům a kondenzačnímu kotli.

Obr. :Princip fungování plynového tepelného čerpadla GAHP AR.
Obr. :Princip fungování plynového tepelného čerpadla GAHP AR.

Obr. :Princip fungování plynového tepelného čerpadla GAHP AR.
Graf závislosti G.U.E. na pracovních podmínkách
Graf závislosti G.U.E. na pracovních podmínkách

Energetická ocenění patří jen těm nejefektivnějším projektům.

Mnohé projekty si zasluhují dlouhodobá, moderní a především efektivní řešení. Volba vytápěcí technologie může mít velký dopad na životní prostředí dalších generací. Pro všechny, kteří se rozhodují zodpovědně s ohledem na přírodu a kvalitu ovzduší, se produkty naší vytápěcí řady využívající absorpční technologii již přes deset let osvědčují na více než 250 instalacích a vykazují úspory plynu i elektrické energie.





Už v minulých projektech rekonstrukcí základních a mateřských škol se plynové tepelné čerpadlo ROBUR GAHP ukázalo jako efektivní zdroj tepla vykazující ekonomické úspory již v první topné sezóně. Zodpovědný přístup k investici před několika lety učinila například Základní škola Újezd, která pro snížení náročnosti budovy prošla rekonstrukcí a nahradila zdroj tepla. V roce 2013 byl porotou vybrán mezi tři nejlepší projekty na cenu E.ON Energy Globe Award pro Českou republiku.

Mateřská škola Bystrouška na Dolech v Jihlavě byla otevřena pro první rodiče a děti v září 2019 a zařadila se mezi provozovatele, kteří využívají komfortní službu společnosti ROBUR Dohled a monitoring tepelného čerpadla ROBUR.  Tato profesionální služba je podporována a prováděna proškolenými pracovníky dispečinku Robur a pro zaměstnance školek, škol, úřadů a dalších institucí se stala kontinuální oporou v případě jakýchkoliv neočekávaných událostí, změn či náhlých výpadků proudu. Tepelné čerpadlo ROBUR není pouhým zdrojem tepla, v tomto konkrétním případě i chladu, ale výběr této technologie zaručuje také stabilní podporu silné značky s dlouhodobou historií.

Dohled a monitoring tepelných čerpadel ROBUR – stabilní komfort pro provozovatele tepelné soustavy

Sledovat vzdáleně provoz instalace je vždy lepší. Důvodů najdeme hned několik. Primárně se dlouhodobějším sledování provozu dají získat data důležitá pro optimalizaci dalšího provozu. To se pak vždy projeví na nákladech nejen za energie, ale také za údržbu. Díky kontinuálnímu dohledu servisního dispečinku týmu jsou nenadálé situace kvalifikovaně vyhodnoceny, popřípadě zajištěny, takže se provozovatelé cítí komfortněji.



ROBUR, s.r.o.
logo ROBUR, s.r.o.

Firma Robur s.r.o. byla založena v roce 1993 jako výhradní obchodní partner italské značky Robur v České republice a na Slovensku. Zajišťuje dodávky, prodej a servis plynových vytápěcích jednotek, plynových absorpčních tepelných čerpadel a ostatních ...