Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tepelná čerpadla - z hitu standard

Částka, kterou platíme doma za teplo, není rozhodně zanedbatelná. Stále více se vyplatí přemýšlet, jak svůj dům, chatu nebo dílnu tepelně izolovat a do čeho má cenu investovat. Běžným řešením se stává tepelné čerpadlo.

Princip tepelného čerpadla je jednoduchý - jde o zařízení schopné odebrat tepelnou energii okolnímu prostředí při relativně nízké teplotě a převést ji na teplotu, která vytopí dům nebo ohřeje užitkovou vodu. Na toto přečerpání potřebuje čerpadlo elektrickou energii pro pohon kompresoru, který spolu s dalšími prvky zajišťuje správný chod celého zařízení. Podle místa, odkud čerpáme tepelnou energii, rozlišujeme tepelná čerpadla na systémy země-voda (plošný kolektor nebo hlubinný vrt), vzduch-voda (odběr tepla z okolního vzduchu) a voda-voda (například přečerpávání spodní vody ze studny). Poslední způsob se u nás prakticky nevyužívá, protože má příliš vysoký požadavek na intenzitu přítoku vody do studny.

Poprvé se o principu tepelných čerpadel psalo již nejméně před třiceti lety, přesto ale přetrvává představa, že jde o poslední výkřik technologie vytápění. Tepelná čerpadla však už dávno nejsou raritou, kterou se zabývá pouze pár specializovaných firem. V současné době je u nás pomocí tepelných čerpadel vyhřívaná každá desátá novostavba. Ročně se instalují tisíce těchto zařízení a roste i počet dodavatelských firem. S tím se ale objevuje řada takových, které v tepelných čerpadlech vidí pouze snadný výdělek a kvalita jejich práce bývá velmi špatná. Jak poznat ty správné? Novinky v této oblasti může snadno sledovat pravidelný návštěvník Stavebních veletrhů Brno. Letos probíhají již po šestnácté, a to od 13. do 17. dubna. Stačí si prohlédnout expozici některé z firem, která se touto problematikou zabývá a získat potřebné informace.

Tepelná čerpadla se vyplatí

Pořízení tepelného čerpadla přináší obrovské úspory. V mnoha případech až 80 % . Mezi ekologickými bezobslužnými způsoby vytápění s minimálními provozními náklady tepelná čerpadla jasně vedou. Velké úspory však nejsou jejich jedinou předností. K dalším výhodám patří bezpečnost - nemusíte se obávat žádného výbuchu či zkratu, tichý a bezobslužný provoz, protože tepelná čerpadla lze regulovat prostřednictvím sms nebo pomocí internetu.

SVB stojí za to navštívit

Energeticky úsporné stavění a úspory energií patří k hlavním tématům letošních Stavebních veletrhů Brno. Každý ví, že nejlevnější energie je ta nespotřebovaná, významné místo na SVB proto bude mít i regulační technika. Novinky a řadu zajímavostí letos představí značky Bosch, Immergas a Vaillant. A protože na výstavní plochu Stavebních veletrhů Brno se vejde mnohem více informací než do textu jednoho článku, stojí za to je letos opět navštívit!


Veletrhy Brno, a.s.
logo Veletrhy Brno, a.s.

Největší realizátor veletrhů a výstav v České republice s více než třicetiletými zkušenostmi v oboru. Hlavními obory činnosti je poskytování obchodních (výstavářských) služeb pro podniky a pronájem vlastních nemovitostí (výstavních ploch a pavilonů). ...