Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Montáž tepelného čerpadla CTC EcoAir 110 EcoEl a solárního systému Regulus

Hledáte úsporný systém pro vytápění vašeho domu? Podívejte se na průběh montáže tepelného čerpadla a solárního systému Regulus, který se montoval na podzim roku 2010 do domu ve Vraném Nad Vltavou. Kompletní obrazová dokumentace je uvedena pod tímto článkem.

Požadavky zákazníka

Dům ve vraném nad Vltavou má tepelnou ztrátu objektu přibližně 10 kW, kterou je třeba pokrýt tepelným čerpadlem. Současně byl dán požadavek na snížení nákladů na přípravu teplé vody pro 4 osoby pomocí solárních kolektorů. Uvedeným výkonovým požadavkům vyhovuje tepelné čerpadlo CTC EcoAir110 s centrálou EcoEl s možností připojení solárního okruhu se slunečními kolektory KPS11, které mají velkou plochu apertury 2,26 m2, celková plocha solárního systému je 4,5 m2. Při návrhu solárního systému odpovídá spotřeba teplé vody na jednoho člověka přibližně jednomu m2.

Systém pro vytápění a přípravu teplé vody

CTC EcoAir EcoEl Solár 5m2 je promyšlený systém, který je navržen pro efektivní využití tepelného čerpadla a sluneční energie. Kompaktní centrála EcoEl zajišťuje vytápění i přípravu teplé vody, inteligentním regulátorem optimálně řídí topný systém celého domu s maximálním využitím tepelného čerpadla. Jedná se o zařízení, které je schopno samostatně pokrýt potřebu tepla pro vytápění i přípravu teplé vody vzduchovým tepelným čerpadlem CTC EcoAir a vlastními integrovanými elektrickými topnými tělesy. Výhodou zařízení je i bezproblémové připojení dalších zdrojů energie, například slunečních kolektorů nebo teplovodní krbové vložky.

Toto řešení vyniká malými tepelnými ztrátami a zabírá v domě minimální prostor. Pro přesnou regulaci je použit regulátor, který sbírá informace z venkovního a vnitřního čidla a komunikuje s tepelným čerpadlem, které udržuje vždy v nejoptimálnějším režimu provozu. V případě větší spotřeby teplé vody nebo při teplotách nižších než -15 °C spíná elektrická topná tělesa. Tím zajišťuje nejvyšší komfort vytápění bez zbytečného plýtvání energií.

Regulátor je mimo jiné vybaven snímači proudu hlavního jističe domu, a tak dokáže dle potřeby okamžitě snížit odběr elektrické energie použité pro vytápění. Díky tomu regulátor zabrání výpadkům hlavního jističe např. při sepnutí rychlovarné konvice, sporáku či domácí vodárny; krátkodobé omezení výkonu topení neovlivní domácí komfort. To umožňuje využití elektřiny pro vytápění i u domů s jističem původně nedimenzovaným na technologii tepelného čerpadla. Technologie se tak dá jednoduše a bez komplikací s navýšením hlavního jističe využít.

Montáž tepelného čerpadla

Instalace započala ve skaldu firmy Regulusu, odkud zboží putuje k zákazníkovi. Při jízdě jsou všechny části uchycené, aby nedošlo k poškození během převozu. Na místě byl trochu problém vyložit kolektory z kamiónu, protože rampa byla užší, než je šířka kolektorů, řidič si ale bez problémů poradil.

Tepelné čerpadlo CTC EcoAir110 je vzduchové čerpadlo určené pro vnější instalace. I přesto, že hlučnost tohoto typu čerpadla je velmi nízka, je doporučeno volit místo umístění jednotky nejen vzhledem k délce přívodního potrubí, ale i vzhledem k minimalizování možné zátěže objektu zvýšenou hlučností jednotky, zejména v nočních hodinách. (Nedoporučuje se instalovat pod okna ložnice.) Podstavec pro tepelné čerpadlo musí být předem připravený. Vše je popsáno v dokumentech pro stavební připravenost k tepelným čerpadlům.

Dále je důležité se domluvit přesně s montážní firmou, která provede odbornou montáž. Každý zákazník by se měl ujistit, že systém montuje odborně proškolená a certifikovaná firma, jinak bude záruka neplatná.

Při montáži slunečních kolektorů na střechu se může využít speciální výtah případně jeřáb, který kolektory na střechu dopraví. Kolektory protéká speciální nemrznoucí směs Solartern Super, teplo se předává do jednotky EcoEl přes solární výměník, který odděluje vodu a nemrznoucí směs. Solární okruh musí být vybaven vlastní expanzní nádobou určenou pro solární okruh, aby se při poruše oběhového čerpadla nebo při náhlých teplotních výkyvech či při výpadcích el. proudu mohla kapalina schovat do expanzní nádoby a nedocházelo k nárůstu tlaku v solárním okruhu způsobeným změnou objemu kapaliny, který by mohl vést k vypuštění kapaliny bezpečnostním ventilem Jednotka EcoEl se nejčastěji umísťuje do místnosti technického zázemí budovy, v tomto případě do garáže. Správně instalovaný systém nezabere mnoho místa a náklady na vytápění a ohřev vody jsou minimální.

Regulus - Úsporné řešení pro vaše topení.

     
     
     
     
     
     
     
     
       

REGULUS spol. s r.o.
logo REGULUS spol. s r.o.

Regulus byl založen roku 1992 v Praze a od té doby se podařilo vybudovat stabilní ryze českou firmu, která dnes celkem zaměstnává, i ve svých dceřiných společnostech, téměř 180 kvalifikovaných pracovníků. Jedná se o dynamicky se rozvíjející firmu ...