Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jihočeský kraj má 3900 žádostí na výměnu kotle, systém kolaboval

Jihočeský kraj přijal dnes od 6:00 do 13:00 zhruba 3900 žádostí o dotace na výměnu starých kotlů. Systém v první části dne kolaboval, fungoval velmi zpomaleně.


© Fotolia.com

Objevilo se velké množství duplicitních žádostí, nepřístupné byly i webové stránky kraje. Jednou z variant je, že systém napadli hackeři. Jiná než běžná ochranná opatření ohledně digitální bezpečnosti dnes úřad nepřijal. Některé firmy žádající o dotaci si vytvořily softwarové aplikace, které systém zpomalovaly. Novinářům to dnes řekli pracovníci krajského úřadu a kanceláře hejtmanky.

Úřad neuvažuje o tom, že dnešní výzvu anuluje a spustí ji jindy znovu. Systém teď funguje standardně, každou minutu přichází 30 až 40 žádostí. Kapacita ještě není naplněna, žádosti tak lze podávat a dotaci získat. Jihočeský kraj rozdělí ve třetím kole dotací 302 milionů korun.

"Systém fungoval velmi zpomaleně, přesto se dosud podařilo přijmout více než 3900 žádostí," řekl David Hocke z kanceláře hejtmanky. V době, kdy systém nefungoval, kraj neumožnil podat žádosti osobně. Pravidla to nedovolují, řekl Jan Návara z odboru evropských záležitostí. "Dostávají se sem žádosti do transparentního pořadníku, budeme je vyhodnocovat," řekl.

Lidé už v tomto kole nemohou žádat dotaci na kombinované kotle na biomasu a uhlí s ručním přikládáním. V předchozích dvou kolech dotací rozdělil Jihočeský kraj zhruba mezi 6000 lidí asi 600 milionů Kč na výměnu ekologicky nevyhovujících kotlů. Peníze poskytuje ministerstvo životního prostředí (MŽP), ve třetím kole dotací takto v ČR rozdělí 3,1 miliardy Kč.

Od 1. září 2022 se musí v ČR přestat topit v kotlích na tuhá paliva první a druhé emisní třídy. Jižní Čechy získaly od MŽP ve třetím kole dotací po Moravskoslezském a Středočeském kraji třetí nejvyšší částku.

Lokální topeniště jsou největším znečišťovatelem ovzduší v Česku. ČR získala v evropském Operačním programu Životní prostředí na výměnu kotlů do roku 2020 přes devět miliard korun. První dotační vlna byla spuštěna v létě 2015, druhá začala v říjnu 2017. Do roku 2020 chce MŽP vyměnit až 100.000 kotlů.

 
 
Reklama