Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Elektrické vytápění v novele zákona 406/2000, elektřina v NZEB

Čeští úředníci zcela zbytečně posílají naši energetiku na chvost Evropy, říká v rozhovoru pro TZB-info Ing. Cyril Svozil, předseda představenstva FENIX Group, která exportuje prvky a systémy pro elektrické vytápění do mnoha zemí světa.

Koeficient primární neobnovitelné energie je pouze politické rozhodnutí

Koeficient primární neobnovitelné energie je akademický kalkul, který nemá nic společného s reálným životem. Vznikl v době, kdy Evropská unie začala posuzovat tzv. energonositele z pohledu tvorby CO2, což by dávalo logiku. Podle navrhovaného modelu by se však v době Energiewende, německé energetické transformace, poslalo Německo na chvost Evropy. Vznikl tedy koeficient, který nic neříká o emisích CO2 a už vůbec nic o nákladech na vytápění. Lehce se může stát, že energonositel s nižším koeficientem má vyšší emise CO2. Je to prostě umělý kalkul a to je to, co se nám nelíbí, říká v rozhovoru pro TZB-info Ing. Cyril  Svozil, předseda představenstva FENIX Group a.s.

Koeficient primární neobnovitelné energie je záležitost pouze EU

Nicméně EU se vydala touto cestou v rámci evropské direktivy. Koeficient přijaly všechny země Evropské unie, ale některé mají výjimky a neřídí se jím. Mimo EU tato problematika neexistuje.
EU doporučila koeficient 2,5 a členské země si mohly upravit. Od roku 2012 došlo k dramatickému poklesu koeficientu, a to bez ohledu na reálnou situaci. Například Německo mělo 2,5, dnes má 1,8, přitom spaluje více uhlí než v 50.letech. Je to politické rozhodnutí, které má širší důsledky a žádný stát nechce být otloukánkem na konci řady.
V ČR však byla omylem úředníka a za nezájmu ostatních přijata v r. 2013 nejvyšší hodnota na úrovni 3, což nás zařadilo mezi nejhorší energetiky celé Evropy. A to vůbec není pravda. Naopak naše energetika je velmi robustní, v podstatě bezproblémová proti ostatním, které jsou daleko křehčí. Česká energetika se řadí mezi tři, čtyři nejlepší a mrzí mne, že ji čeští úředníci zcela zbytečně posílají na poslední místa. Rakousko má 1,7, Slovensko 2,3. ČR po dlouhých bojích hned od počátku od r. 2012, kdy se MPO omluvilo za chybu, kdy jsem jednal postupně s 5 ministry a 6 náměstky, stanovilo nyní hodnotu 2,6.

Elektrické vytápění se přes všechnu legislativu v nové výstavbě prosadilo velmi razantně

34 % nové výstavby rodinných domů v posledních dvou letech má elektrické vytápění, to nikdy v historii tak vysoké nebylo. Výhodou jsou nízké pořizovací náklady, vysoká životnost, zvyšující se cena práce, což má vliv na různé servisy a údržby. Navíc velkoplošné sálavé systémy, ať už podlahové nebo stropní, poskytují ten nejvyšší komfort, i když v posledních letech to vždy vyžadovalo nějakou spolupráci s obnovitelnými zdroji jako krb, krbová kamna nebo FV elektrárna. Naprosto vyhráváme v reakci na tepelné ztráty a zejména na tepelné zisky, které se u úsporných domů mohou měnit velmi rychle a velmi radikálně. I ze studií, které jsme dělali s ČVUT plyne, že úspory flexibilitou systému jsou obrovské.
Z těchto studií rovněž vyplynulo, že v nových domech s velmi malou tepelnou ztrátou je výhodnější stropní vytápění než podlahové, protože nejsme omezeni rozmístěním nábytku, strop je vždy volný. Volbou pro velkoplošné systémy jsou topné kabely, rohože nebo folie. Hitem v německy mluvících zemích jsou sálavé panely.

V rozhovoru se také ohlížíme za 4 roky výstavby a provozu Office centra v Jeseníku, kde Ing. Svozil rekapituluje tento pilotní projekt a zároveň prozrazuje další kroky.

 
 
Reklama