Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nejzajímavější kotle na pelety v českých domácnostech

Zima i topná sezona jsou v plném proudu, a tak je čas podívat se na zkušenosti českých domácností, které se letos rozhodly spolehnout se na kotel na dřevěné pelety. Pelety se drží cenově dlouhodobě níže než plyn a elektřina, a proto se koupě nového kotle vyplatí.

Je to investice, která se vrátí nejpozději do pěti let. Od roku 2010 se u nás prodalo takových kotlů přes pět tisíc. Zkušenosti s nimi sbírá Klastr Česká peleta, na jehož webových stránkách najdete také přehled doporučených kotlů a návod, jak si vhodný kotel vybrat.

Kotel na dřevěné pelety může vaši firmu nebo domácnost vytápět v podstatě bezobslužně – nemusíte dříví štípat ani přikládat, a když si objednáte dodávku cisternou až do domu, nafouká vám pelety přímo do zásobníku. Zásobník můžete mít ve sklepě nebo v kotelně a váš kotel si odtud bude sám odebírat pelety podle aktuální potřeby. Požadovanou teplotu si nastavíte díky řídicímu systému a dál se o vytápění nemusíte vůbec starat. Pokud si navíc nakoupíte pelety dopředu, ještě před topnou sezónou za tzv. letní ceny, můžete výrazně ušetřit.

Vývoj prodejů kotlů na biomasu v ČR
Druh kotle / rok2005200620072008200920102011
zplynovací kotle na dřevo a brikety z biomasy4 5236 3756 6777 4994 1984 3514 025
automatické kotle na pelety a sypká ekopaliva4086528091 1322 5363 5802 117
krbová kamna a krbové vložky16 64114 95314 12120 10320 08921 18120 212
Celkem21 57221 98021 60728 73426 82329 11226 354
Náklady na vytápění peletami za rok a porovnání s ostatními palivy
Náklady na vytápění peletami za rok a porovnání s ostatními palivy

Ačkoli dřevěné pelety u nás dosud nejsou tak populární jako v sousedních zemích, nabídka kotlů na jejich spalování je už dnes široká. Kdo se chce v nabídce lépe zorientovat, může se podívat do galerie kotlů na webu Klastru Česká peleta. Všechny doporučované kotle odpovídají nejméně 3. emisní třídě a jsou vysoce kvalitní. Pokud nemáte čas přijít na některý z veletrhů a kotle si „osahat“ přímo na stánku Klastru, můžete si takto vybrat i online. Několik kotlů, s nimiž mají zákazníci dobrou zkušenost, a novinek, vám níže představíme.

K zajímavým variantám vytápění peletami ovšem kromě kotlů patří také peletová kamna. Kdo chce získat kromě kotle i zajímavý interiérový doplněk, může si vybrat ve zbrusu nové galerii kamen rovněž na webu Klastru Česká peleta. Kamna navrhují designéři tak, abyste si vybrali vhodný doplněk do tradičního i moderního interiéru a mohli se těšit z plápolajícího plamene. Jejich komfort obsluhy a účinnost je stejně vysoká jako u peletových kotlů.

Ukázka z galerie kotlů a kamen na pelety prodávaných v ČR

Novinky i stálice na trhu s peletovými kotli

Vysoké prodeje na domácích i zahraničních trzích zaznamenává modelová řada peletových kotlů ATMOS, které se nabízejí ve výkonových řadách od 14 do 45 kW. Ze zásobníku do hořáku dopravuje pelety plně automaticky šnekový dopravník. Kotle dosahují vysoké účinnosti přes 90 % a přitom jsou dostupné za velmi příznivou cenu.

 

Stálicí na trhu je kotel, který spálí jak dřevní pelety, tak jiné druhy sypké biomasy – automatický kotel VERNER A251 nebo A501. Kdo se nechce spoléhat jen na pelety, spálí v něm i agropelety, ječmen, oves, žito, hořčici, kukuřici nebo pšenici. Tyto kotle jsou např. ideální volbou pro zemědělská družstva, která mají k tomuto typu paliva blízko.

 

Nový, designově čistý a komfortní kotel pro spalování dřevěných pelet představila v roce 2012 zavedená firma PONAST. Jedná se o novu modelovou řadu PONAST KP line3 s účinností přes 90 %, dotykovým displayem a novou konstrukcí hořáku. Nová řada obsahuje 3 modely o jmenovitých výkonech od 12 do 62 kW.

 

Novinkou je letos rovněž první větší kotel na pelety ryze české produkce, BENEKOV R100. Je určen zejména pro vytápění průmyslových objektů, skladů či administrativních budov. Dlouhou životnost a vysokou účinnost zajišťuje robustní konstrukce s masivním hořákem z litiny. Součástí základní výbavy je lambda sonda vyvinutá pro spalování tuhých paliv.

 

Ještě čerstvá je potom novinka od firmy OPOP, kotel Black Star Komfort s moderním designem a účinností až 93 %. Nerezový hořák je možné umístit z levé nebo pravé strany kotle, délka podavače je až 3 metry a je možné si vybrat z široké řady zásobníků na pelety. Kotel má malé rozměry i hmotnost a nízkou spotřebu elektrické energie.

 

To ale není zdaleka všechno. Další úspěšné typy peletových kotlů, které nabízejí čeští i zahraniční výrobci, se počítají na desítky. Jejich porovnání naleznete v galerii kotlů na webu Klastru Česká peleta.

Možnosti výhodného nákupu nového kotle

Kdo si chce teprve nový kotel na pelety koupit, může využít vánočních slev některých výrobců. Obyvatelé Moravskoslezského kraje se navíc mohou zúčastnit dotačního programu na výměnu starých uhelných kotlů, který byl nedávno prodloužen, a tedy je stále možné získat finanční příspěvek také na kotel na pelety. Vyčkávat na další kolo Zelené úsporám se příliš nevyplatí – těm, kteří chtějí přejít na vytápění peletami, život neusnadní. Ale i když se vám žádnou dotaci na vytápění získat nepovede, nevěšte hlavu. Díky nízkým nákladům na vytápění se vám investice vrátí do pěti let. U nákupu pelet pouze stačí vědět, že letní ceny bývají znatelně nižší.

www.ceska-peleta.cz


Česká peleta, z.s.p.o.
logo Česká peleta, z.s.p.o.

Národní asociace Klastr Česká peleta zastupuje na českém a slovenském trhu stovku firem. Jsou jimi výrobci a prodejci kotlů a kamen na dřevo a dřevní pelety, výrobci a distributoři pelet, briket, dřeva a štěpky. Je poskytovatelem mezinárodní certifikace ...