Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nový trend - kondenzační plynové kotle DAKON

Vysoké provozní náklady si vynutily dokonalejší systémy spalování a účinnější elektronickou regulaci vytápění. Zároveň je vyžadován vysoký komfort s šetrným přístupem k životnímu prostředí.

Možnosti zvyšování účinnosti klasických kotlů jsou v současné době prakticky vyčerpány, proto se do popředí stále více dostávají plynové kondenzační kotle, které umí zvýšit účinnost až na 107% a dosáhnout 30% úspor v provozních nákladech.

Při spalování paliv vzniká vodní pára a kysličník uhličitý. Vodní pára při spalování zemního plynu obsahuje zhruba 11% energie ze spalného tepla. U klasických kotlů tato energie odchází se spalinami do ovzduší. Kondenzační kotle svou konstrukcí umožňují využít teplo z vodní páry. Ke kondenzaci vodní páry obsažené ve spalinách u plynových kotlů dochází při zchlazení těchto spalin na teplotu nižší než 56°C a tomu se musí přizpůsobit topný systém nejlépe se spádem 50/30°C nebo 60/40°C. Pokud někdo namontuje kondenzační kotel na tepelný spad 80/60°C, pak bude docházet k maximální kondenzaci v přechodném období podzim jaro a v zimě bude kondenzace nižší, ale i u těchto systémů dochází k 15-20 % úsporám provozních nákladů.

Firma DAKON má více než desetiletou tradici ve výrobě kondenzačních kotlů. V současné době nabízí 4 typy v 16 variantách o výkonu 4-280 kW.

Výhodou kondenzačních kotlů DAKON je:
  • vysoká účinnost až 107%, která zaručuje značné provozní úspory až 30%
  • využití speciálních kondenzačních výměníků z nerezové oceli nebo lehkých slitin
  • řízení provozu kotle elektronikou s mikroprocesorem s možností adaptabilního provozu ve spojení s ekvitermní regulací
  • speciální tlakový premixový hořák spalující směs plyn/vzduch s neměnným spalováním
  • plynulá regulace otáček ventilátoru zajišťující neměnnou směs pro spalování
  • možnost obousměrné komunikace modulačního programátoru s kotlem systémem OPEN THERM PLUS
  • vestavěná ekvitermní regulace v závislosti na venkovní teplotě
  • možnost komfortní dodávky TUV ze zásobníku
  • velmi nízké emise, hluboce pod hranici nejpřísnějších evropských norem
Výsledkem těchto výhod je pohodlný bezobslužný provoz s vysokou účinností a nízkými provozními náklady. Při stávajících cenách plynu je návratnost zvýšené ceny kondenzačních kotlů DAKON za 1 až 3 roky. Při výběru kondenzačního kotle je zapotřebí mít na paměti, že tyto kotle jsou určené především pro nízkoteplotní vytápění.

Kondenzační kotle DAKON se vyrábí ve stacionárním nebo nástěnném provedení s průtokovým nebo zásobníkovým ohřevem TUV v provedení TURBO bez potřeby komína.


Stacionární plynové kondenzační kotle DAKON KS 24, KS 35

Kotle KS se vyrábí v následujících modifikacích:
  • KS 24 - výkon 6-24 kW
  • KS 35 - výkon 9-35 kW
B - zásobníkový ohřev TUV v 60 nebo 80 l zásobníku
C - průtočný ohřev TUV v deskovém výměníku
R - bez ohřevu TUV, s možností připojení přídavného zásobníku TUV 60-200 l

Kotle KS jsou vybaveny nerezovým výměníkem s uzavřenou spalovací komorou s premixovým hořákem. Kotel je řízený mikroprocesorovou elektronikou s možností využití mnoha programů včetně obousměrné komunikace modulačním týdenním programátorem systémem OPEN THERM PLUS.

Ve spojení s venkovním čidlem se kotel adaptabilně přizpůsobuje svým výkonem tepelným ztrátám vytápěného objektu. Velký regulační rozsah umožňuje kotli využívat i nižší výkony. Průtočný nebo zásobníkový ohřev TUV je řízený senzory, které zajišťují min. toleranci teploty odebírané vody.


Nástěnné plynové kondenzační kotle DAKON KZ 15

Kotle KZ o výkonu 4-15 kW se vyrábí v následujících modifikacích:
  • KZ 15 B - zásobníkový ohřev TUV v 60 l zásobníku
  • KZ 15 R - bez ohřevu TUV, s možností připojení přídavného zásobníku
KZ 15 B - zásobníkový ohřev TUV v 60 l zásobníku

Nástěnné kotle KZ navazují svou konstrukcí na kotle KS, mají výhodu v nízkém minimálním výkonu 4 kW, což těmto kotlům umožňuje vytápět byty a objekty s malými tepelnými ztrátami. Moderní design umožňuje montáž těchto kotlů i do interiéru. Vysoká účinnost, mikroprocesorová regulace s velmi příznivou cenou staví tyto kotle do popředí.

KZ 15 R - bez ohřevu TUV, s možností připojení přídavného zásobníku


Nástěnné kondenzační kotle KN

Kotle KN se vyrábí ve dvou variantách:
  • KN 30 C - výkon 9-30 kW, průtokový ohřev TUV v akumulátoru
  • KN 30 B - výkon 9-30 kW, zásobníkový ohřev TUV v 60 l zásobníku
Kotle KN mají novou konstrukci speciálního výměníku z lehkých slitin s tlakovým premixovým hořákem zaručující nízkoemisní spalování v celém rozsahu. Spojení mikroprocesorové elektroniky s displejem umožňuje snadnou kontrolu provozu kotle a kódy poruch usnadňují jejich odstranění. Rozsáhlé možnosti programování kotlů KN umožňuje jejich použití pro jakýkoliv provoz.


Kondenzační kotle MODULEX

Konstrukce kondenzačních kotlů MODULEX vychází z modulů o výkonu 12-40 kW, ze kterých lze sestavovat kotle o 2 až 7 modulech o výkonu 12-280 kW. Každý modul se skládá ze spalovací komory a výměníku z lehké slitiny s premixovým hořákem, ventilátorem s plynulou regulací, plynové armatury a elektroniky včetně čidel. Všechny moduly jsou řízeny kotlovým počítačem, který se snaží udržet maximální počet modulů v provozu, s co nejmenším výkonem. Kotle lze spojovat do kaskád pro dosažení vyššího výkonu. Elektronika kotle umožňuje řídit přípravu TUV v přístavném zásobníku pomocí trojcestného ventilu nebo nabíjecího čerpadla. Ekvitermní regulace s širokým regulačním rozsahem již od 5 do 100% řadí tyto kotle k evropské špičce.

Všechny kondenzační kotle DAKON patří do 5 tř. s max. NOx 35 mg/kWh u zemního plynu. Široká nabídka kondenzačních kotlů DAKON s vysokou kvalitou, dobře zajištěným servisem a příznivými cenami uspokojí i nejnáročnější požadavky uživatelů.

 
 
Reklama