Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Plynovody v budovách - nová EN 1775: 2005

Jednu z dominantních úloh při dodávkách energie, a zde máme na mysli energii získávanou z plynného paliva - zemního plynu obyvatelstvem, právnickými a podnikajícími fyzickými osobami, sehrávají plynovody v budovách. Při projektování a následně při jejich zřizování je potřebné se řídit nejen obecně závaznými právními předpisy, ale využívat i normativní dokumenty.

Základní právní předpisy

  • Zákon č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů;
  • Zákon ČNR č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, ve znění pozdějších předpisů;
  • Vyhláška MMR č. 132/1998 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení stavebního zákona, ve znění vyhl. č. 492/2002 Sb.;
  • Vyhláška MMR č. 137/1998 Sb., o obecných požadavcích na výstavbu;
  • Vyhláška MMR č. 239/2004 Sb., kterou se stanoví podrobný obsah a rozsah zadávací stavby;
  • Vyhláška ČÚBP č. 85/1978 Sb., o kontrolách, revizích a zkouškách plynových zařízení, ve znění nařízení vlády č. 352/2000 Sb.;
  • Nařizení vlády č. 163/2002 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na stavební výrobky;
  • Vyhláška MV č. 246/2001 Sb., o stanovení podmínek požární bezpečnosti a o výkonu státního požárního dozoru (vyhláška o požární prvenci).

Poznámka: Připravují se novely předpisů stavebního práva i nař. vlády č. 163/2002 Sb.

K základním normativním dokumentům pro plynovody v budovách bezesporu patří ČSN EN 1775: 1999 Zásobování plynem - Plynovody v budovách - Nejvyšší provozní tlak < 5 bar - Provozní požadavky a TPG 704 01 Odběrná plynová zařízení a spotřebiče na plynná paliva v budovách. O těchto normativních dokumentech, v praxi již všeobecně známých, jsme našim čtenářům již potřebné informace podali. V současné době však CEN připravil revizi EN 1775: 2005, která po jejím schválení bude v ČR zapracována jako ČSN EN 1775: 2005. Je reálný předpoklad vydání této nové české normy do konce letošního roku, a to po projednání v TNK č. 55 Plynová zařízení. Stejně tak se dá očekávat následná změna nebo revize TPG 704 01.

A nyní k zásadním změnám EN 1775: 2005 oproti stávající platné EN 1775: 1998 (v ČR ČSN EN 1775:1999):

1. V části Předmět normy

Tato norma platí pro:

  • plynovody v obytných a komerčních budovách (nikoliv pro průmyslové plynovody) s nejvyšším provozním tlakem (MOP) do 5 barů včetně;
  • průmyslové plynovody s nejvyšším provozním tlakem (MOP) do 0,5 baru včetně.

Poznámka: Pro průmyslové plynovody s nejvyšším provozním tlakem (MOP) nad 0,5 baru a (nebo) pro všechny plynovody s nejvyšším provozním tlakem (MOP) nad 5 barů platí prEN 15001.

Tato norma platí jak pro nově instalované plynovody, tak i pro rekonstruované nebo rozšiřované plynovody. Tato norma neobsahuje požadavky pro ukládání plynovodů do země. Další informace jsou obsaženy v EN 12007-1, EN 12007-2 a EN 12007-3 a EN 12007-4. Další informace o zařízení pro regulaci tlaku plynu obsahuje EN 12279, o zařízení pro měření množství plynu obsahuje EN 1776.

Poznámka: V textu příspěvku uvedené EN jsou již v ČR zavedeny jako ČSN EN.

Tato norma platí pro potrubí, do kterého je dodáván plyn z plynovodní sítě a pro rozvody LPG sloužící k dodávce zkapalněných uhlovodíkových plynů (LPG) z tlakových nádob. Z normy jsou vyjmuta flexibilní propojení mezi tlakovou nádobou na LPG a samostatným spotřebičem. Doplňuje se v normativních odkazech EN 14291 Pěnotvorný roztok pro detekci úniku plynu v instalacích (v ČR ČSN EN 14291).

2. Nové a upravené definice

Potrubí tvořené systémem pružných vlnovcových trubek z oceli (pliable steel corrugated pipework system): soustava potrubí obsahující trubky z nerezové oceli, které jsou pružné (vlnovcovité), obvykle pokryté plastovým materiálem a ve spojení s mechanickými (rozebíratelnými) tvarovkami.

Přípojka (service pipe): plynovod od rozvodného potrubí (distribučního) k předávacímu místu plynu.

Stoupací vedení (riser): svislá část domovního plynovodu s více podlažími.

Rozdělovací potrubí (common lateral): obvykle vodorovná část domovního plynovodu, na kterou je napojena jedna nebo více stoupacích vedení

Větraný prostor (ventilated space): prostor se stálou výměnou vzduchu přirozeným nebo mechanickým způsobem.

Vodivé propojení (equipotentional bond): zařízení, kterým se zajišťuje, aby kovové části plynovodu a ostatní kovové součásti budovy měly stejný elektrický potenciál.
Poznámka: Vodivé propojení je z bezpečnostních důvodů uzemněno.

Bytový dům (residential building): budova, která obsahuje jeden nebo více bytů, s vyloučením oblastí sloužících zásadně obchodním činnostem nebo veřejně přístupných.

Veřejně přístupná budova (public access building): budova nebo část budovy, která obsahuje především prostory s přístupem veřejnosti.
Příklad: Takovou budovou může být škola, nemocnice, kino, nádraží, obchod, apod.
Poznámka: Veřejnost nemusí mít nutně přístup do všech částí budovy (např. do operačních sálů nemocnice apod.)

Komerční budova (commercial building): budova, která obsahuje výlučně prostory pro obchodní činnost, s výjimkou průmyslových výrobních závodů.
Poznámka: Takovou budovou může být kancelářská budova, dílna, apod.

Výšková budova (high rise building): budova, jejíž výška mezi povrchem terénu a podlahou nejvyššího podlaží, ve kterém je obytná nebo pobytová místnost, je:
- pro bytový dům vyšší než 50 m,
- pro každou jinou budovu vyšší než 30 m.
Poznámka: Je známo, že bezpečnostní požadavky na plynovou instalaci jsou závislé na použití budovy a na vertikální výšce úseku potrubí.

Kolektor (duct): prostor určený a konstruovaný pro vedení přípojek do budovy.
Příklad: Přípojky do budovy zahrnují např. plynové potrubí, vodovodní systém, elektrické a telekomunikační kabely.

Průmyslová budova (industrial building): budova obsahující pouze prostory vyhrazené pro průmyslovou činnost (průmyslové výrobní závody).

Spoj vytvářený pod tlakem (lisovaný) (pressed joint): spoj, u něhož je těsnosti dosaženo použitím speciálního nástroje pro vytvoření spoje buď stlačením tvarovky a nebo roztažením flexibilní trubky.
Poznámka: Takový spoj už nemůže být znovu rozebrán a nebo použit.

Hadice pro připojení potrubí (flexible pipe connector): ohebná část plynovodu napojená mezi dva konce potrubí.

Svařování (welding): spojení dvou nebo více částí teplem nebo tlakem nebo jejich kombinací tak, aby materiály vytvořily celek. Může být použit svarový kov, který má bod tání podobný svařovaným materiálům [EN 1057].

Tavné svařování (fusion welding): svařování spočívající v místním natavení bez použití síly a s přidáním nebo bez přidání svarového kovu.

Obloukové svařování (arc welding): tavné svařování, kde je teplo pro svařování získáno z elektrického oblouku.

Plamenové svařování (gas welding): tavné svařování, kde teplo pro svařování vzniká spalováním plynného paliva s kyslíkem.

Kyslíko-acetylenové svařování (oxy-acetylene welding): plamenové svařování, kde plynné palivo je acetylen.

Měkké a tvrdé pájení (soldering and brazing): spojování kovových částí s využitím kapilárního chování roztaveného přídavného kovu s teplotou tání nižší než mají spojované části. Přídavný kov ovlhčuje spojovaný kov(y), který se nepodílí na vytváření spoje [EN 1057].

Tvrdé pájení (brazing; hard soldering): spojování s využitím kapilárního chování přídavného kovu s teplotou tání vyšší než 450 °C [EN 1057].

Měkké pájení (soldering; soft soldering): spojování s využitím kapilárního chování přídavného kovu s teplotou tání nižší než 450 °C [EN 1057].

Vytvářením tlaku (stlačování) (pressing): použití speciálního nástroje pro vytvoření spoje buď stlačením tvarovky a nebo roztažením flexibilní trubky.

3. Zásady navrhování plynovodů

Navrhovat plynovody smějí pouze odborně způsobilé osoby. Projektant plynovodu musí předat podklady pro provedení a umístění plynovodu osobám odpovědným za výstavbu plynovodu.Domovní plynovod má být napojen pouze na jedno předávací místo plynu. Pokud je plynovod napojen výjimečně na více než jednu přípojku, musí být uveden v provozu kontrolní mechanismus, který zajistí, že otevírání a uzavírání jakékoliv uzavírací armatury nepovede k nebezpečné situaci, kdy by mohl být plyn dodáván z více než jednoho předávacího místa plynu. Plynovod se navrhuje a montuje tak, aby bylo možno provést zkoušky a jeho odvzdušňování a odplyňování. Výběr materiálů pro potrubí a pro jeho součásti se musí zvážit vzhledem k požadavkům ohledně uložení plynovodu, ohledně ochrany proti požáru a pokud je nezbytné i ohledně zabezpečovacích zařízení.

Poznámka: Ve výškových budovách, kde je MOP nad 2 bary, musí být zváženo použití ocelových trubek.

musí být zváženo použití ocelových trubek. Všechny kovové části potrubí musí mít stejný elektrický potenciál. Vodivé propojení s budovou musí provedeno (použito) podle národních předpisů. Zvláštní pozornost musí být věnována navrhování plynovodů v oblastech, kde nejsou vyloučeny pohyby půdy, např. z důvodu důlní činnosti nebo seismických poruch. Plynovod včetně spojů a těsnění musí být navržen v souladu s očekávanou životností budovy nebo s prvním očekávaným obdobím renovace (opravy) budovy.

Ochrana proti požáru

Plynovody se projektují tak, aby vznik požáru v budově, možné poškození plynovodu vedoucí k úniku plynu, bylo omezeno na minimum a byla tak vyloučena možnost výbuchu plynu. Požadavky jsou splnitelné jedním nebo více níže uvedenými opatřeními:

  • uzavřením domovního plynovodu pomocí snadno přístupného ručně ovládaného uzávěru plynu;
  • uzavřením domovního plynovodu pomocí automaticky ovládaného uzávěru plynu;
  • použitím materiálů, součástí a spojů, které odolávají vysokým teplotám;
  • ochranou celého plynovodu nebo jeho částí protipožárním krytem;
  • ochranou plynovodu ochranným materiálem, který mu umožní odolávat po určitou dobu vysokým teplotám.

Poznámka: V příloze A jsou uvedeny příklady dvou metod (A a B) zkoušení odolnosti součástí plynovodu a montážních sestav proti vysokým teplotám.
(Národní poznámka: Zásady pro navrhování plynovodů z hlediska požární bezpečnosti objektu stanoví ČSN 73 0802 a ČSN 73 0804. Uvnitř budov nesmí být pro rozvod plynu použito materiálu z plastů podle § 46 vyhlášky č. 137/1998 Sb.)

Plynovody se dimenzují tak, aby byl zajištěn tlak plynu na vstupu do všech spotřebičů, požadovaný pro jejich bezpečný provoz. Tlak plynu na vstupu do spotřebičů musí zůstat v rozmezí mezních hodnot uvedených v EN 437.

Poznámka: Nejvyšší objemový průtok plynu se stanovuje s ohledem na předpokládaný nárůst v příkonu připojených spotřebičů. Nejvyšší objemový průtok použitý pro dimenzování plynovodu nemusí být nutně roven součtu objemových průtoků k jednotlivým spotřebičům.

Rychlost plynu v potrubí nesmí mít výraznější nepříznivé účinky, např. otěr nebo nadměrný hluk. Vysoké rychlosti plynu musí být zohledněny při výběru filtrů, materiálů odolných proti otěru a opatření proti šíření hluku. Při navrhování plynovodů a volbě plynoměrů a regulátorů tlaku plynu je nutno vzít v úvahu vlivy při uvedení do provozu a odstavení spotřebičů (náhlé změny tlaku a průtoku plynu). Ve výškových budovách se musí, zejména u nízkotlakého potrubí, vzít v úvahu změna tlaku v závislosti na výšce budovy.

Poznámka: Je možné použít následující vzorec:

Δp = K .(1 - d) . ΔH

kde:

K je 0,123 (mbar/m)
Δp změna tlaku způsobená výškou (mbar)
ΔH změna výšky (m - je záporná, pokud potrubí vede do nižšího patra)
d hustota plynu vztažená na vzduch  

4. Zásady ukládání plynovodu

Uložení plynovodu musí minimalizovat riziko jeho poškození (náraz, UV záření, koroze, chemické vlivy, teplota okolí, ...) nebo musí být učiněna dodatečná bezpečnostní opatření. Vedení a uložení povrchově vedeného plynovodu nebo "pipework bulit within the internal structure" musí být provedeno takovým způsobem, aby bylo minimalizováno poškození "třetí stranou" a aby pohyb půdy nebo budovy nemohl vést k poškození plynovodu. Plynovod uvnitř budov se vede přednostně větranými prostory.

Větrání prostor musí být takové, aby malé úniky plynu byly spolehlivě zředěny se zřetelem na hustotu plynu. Pokud není možné zajistit dostatečné větrání, je nutno použít jiných řešení, např. větrané chráničky nebo kanálky, celosvařované potrubí nebo vyplnění nevětraného prostoru inertním materiálem. Plynovod musí být pokud možno co nejkratší a s co nejmenším počtem spojů. Plynovod nemá být veden úhlopříčně. Při vedení plynovodu nepřístupnými místy je nutno věnovat zvýšenou pozornost jeho montáži a ochraně proti korozi.

5. Stavba

Montáž plynovodů smí provádět pouze odborně způsobilá osoba (oprávnění od ITI Praha). Plynovody se projektují tak, aby vznik požáru v budově, možné poškození plynovodu vedoucí k úniku plynu, bylo omezeno na minimum a byla tak vyloučena možnost výbuchu plynu. V průběhu stavby plynovodu je nutno zabránit vniknutí cizích látek (např. nečistot, vody, třísek, řezného oleje na závity) do potrubí a pokud do něj vniknou, musí být odstraněny.

Poznámka: Řezný olej může mít vliv na těsnění závitů.

Volné konce potrubí a uzávěrů musí být vhodným způsobem těsně uzavřeny. Plynovody vedené nad zemí musí být dostatečně upevněny. Plynovody musí být chráněny proti předvídatelnému poškození:

  • mechanickému poškození;
  • UV záření;
  • korozi;
  • působení tepla;
  • a proti účinkům atmosférické elektřiny.

Venkovní nadzemní kovové plynovody se chrání v případě potřeby proti účinkům atmosférické elektřiny. Pokud je z důvodu elektrického odizolování vnitřního plynovodu od plynovodu uloženého v zemi instalován izolační spoj, nesmí být umístěn na části plynovodu uloženého v zemi. Plynovody z kovových materiálů mající jinou než katodickou ochranu nebo elektrický izolační systém, musí být elektricky podélně vodivé.

Národní poznámka: Pro ochranu před úrazem elektrickým proudem platí ČSN 33 2000-4-41.

V případě, kdy by mohlo dojít k záměně plynovodu za jiné potrubí, která by mohla vést ke vzniku nebezpečné situace, musí být plynovod označen podle uznávaných pravidel nebo podle normy (viz ČSN 13 0072 Označování potrubí podle provozní tekutiny a ČSN 67 3067 Označování a hodnocení barevných odstínů nátěrů).

Poznámka: žlutou barvou je obvykle značen plynovod.

Plynovody se montují tak, aby se na plynoměr a ostatní součásti plynovodu nepřenášelo nadměrné mechanické napětí a naopak. Jakékoliv další napojení na plynovod nesmí narušit stávající součásti plynovodu.

Poznámka: Svařování, měkké nebo tvrdé pájení nesmí být prováděno v blízkosti spojů, které mají elastomerické těsnění nebo v blízkosti PE/plastových trubek, kde by vytvářené teplo mohlo vést k jejich poškození, pokud nebyla provedena vhodná opatření ohledně omezení teploty.

6. Součásti plynovodů a druhy spojů

Závitové spoje

Závitové spoje plynovodů musí odpovídat EN 10226-1.

Poznámka: Použití závitových spojů kužel/kužel může být v některých zemích zakázáno.

Závitové spoje na ocelových trubkách jsou povoleny pouze do dimenze DN 50 včetně. Pro závit kusu i protikusu závitového spojení musí platit stejná norma. Závitové spojky vyrobené z temperované (kujné) litiny musí být v souladu s ČSN EN 10242. Závitové spoje musí být utěsněny těsnicím prostředkem podle pokynů jejich výrobce. Těsnicí prostředky musí splňovat požadavky EN 751.

Poznámka: Výběr těsnicích prostředků může být v některých zemích omezen.

Těsnicí prostředky smí být používány pouze v rozmezí teplot stanovených jejich výrobcem.

Spoje svařováním, tvrdým a měkkým pájením a tavné spoje

Uvedené spoje smějí zhotovovat pouze odborně způsobilé osoby.

Poznámka 1: Příloha B obsahuje směrnice pro tyto metody spojování.
Poznámka 2: V některých zemích není povoleno provádět spoje měkkým pájením.

Rozebíratelné spoje

Rozebíratelné spoje musí vyhovovat příslušným normám.

Poznámka: Těmito normami jsou např. EN 1555-3, EN 1555-5 pro součásti z PE; EN 10227-1 pro trubkové závity.

Rozebíratelné spoje se umísťují přednostně ve větraných a snadno přístupných místech. Rozebíratelné spoje na plynovodech musí odolávat mechanickému namáhání.

Spoje vytvářené pod tlakem (lisované)

Uvedené spoje smějí zhotovovat pouze odborně způsobilé osoby (minim. řádně vycvičené a zaškolené např. výrobcem). Pro zhotovování spojů vytvářených pod tlakem musí být použity pouze příslušné nástroje, příslušenství, postupy dané technologie a schválené výrobcem trubek a/nebo součástí. Musí být provedena příslušná opatření, která zaručí slučitelnost (kompatibilitu) trubek, součástí (tvarovek), nástrojů a příslušenství (pomocná zařízení). Spoje vytvářené pod tlakem se umísťují přednostně ve větraných a snadno přístupných místech. Spoje vytvářené pod tlakem na plynovodech musí odolávat mechanickému namáhání.

Poznámka: Příloha B obsahuje směrnice pro tyto metody spojování.

Spoje z pružných vlnovcových trubek z nerezové oceli

Uvedené spoje smějí zhotovovat pouze odborně způsobilé osoby.

Poznámka: Příloha B EN 1775: 2005 obsahuje směrnice pro tyto metody spojování.

Pokud se týče ukončení plynovodů v budovách, jsou požadavky EN 1775: 2005 oproti současně platné ČSN EN 1775 neměnné. Snad jen výjimkou je, že pověřená osoba se musí před zkouškou seznámit podrobně s plynovodem a musí si ověřit správnost poskytnutých údajů. Pověřená osoba musí zaručit (předáním certifikátu nebo ověřením správnosti dokumentů), že plynovod byl postaven (konstruován) v souladu s platnými právními požadavky a předpisy a podle projektu (návrhu), a že v případech, kdy vstupní hrdlo (připojení) spotřebiče není zkoušeno jako součást zkoušky těsnosti, musí být při montáži spotřebiče provedena další zkouška těsnosti. Totéž se dá v podstatě říci i o zásadách provozu a údržby. Nově je doplněna příloha B a část B 5 a B 6 - uvádíme jejich konečný návrh.

B 5 Zhotovování spojů pod tlakem (lisování)

Lisované spoje mohou být prováděny buď pro spojování kovových trubek (např. měděné trubky, trubky z nerezové oceli) nebo polymerních trubek (zesíťované trubky, vícevrstvé trubky).

B 5.1 Materiály

B 5.1.1 Kovové lisované tvarovky

Pro měděné trubky je doporučeno použít:

- trubky podle EN 1057,
- tvarovky podle příslušných částí normy EN 1254 a jejich těsnění podle EN 549 nebo EN 682.

Měděné trubky by měly mít minimální tloušťku stěny jaká je doporučena výrobcem lisované armatury.

B 5.1.2 Lisované spoje prováděné na polymerních systémech

Tyto systémy vyráběné z polymerních materiálů mohou být systémy složené ze zesíťovaných trubek (PEX) nebo vícevrstvých trubek (např. PEX-Al-PEX trubky). Jako součást potrubního systému mohou být k vytvoření spoje použity pouze tvarovky poskytnuté nebo specifikované výrobcem. Lisovaný spoj může být vytvořen buď stlačením polymerní trubky ke kovové tvarovce příslušným lisovacím nástrojem, nebo dočasným roztažením polymerní trubky vhodným expanzním prostředkem a jejím následným smrštěním na kovovou tvarovku.

B 5.2 Postup spojování lisovacími tvarovkami

Při montáži lisovaného spoje by měla být brána v úvahu alespoň následující doporučení:

- měla by být provedena vizuální kontrola trubky,
- řezat a připravovat trubku podle návodu (provozní příručky) výrobce a při použití doporučených řezných nástrojů, aby byl docílen čistý výřez, zbavit otřepů vnější a vnitřní povrch konců trubek po řezání do délky, která je předepsána výrobcem,
- vybrat příslušnou velikost tvarovky, odpovídající velikosti trubky,
- měla by být provedena vizuální kontrola tvarovky,
- je-li tvarovka opatřena těsnicím o-kroužkem zkontrolovat jeho přítomnost a vhodnost jeho použití jak je určeno výrobcem: především zkontrolovat přítomnost vhodného těsnicího o-kroužku pro plynové aplikace a nikoliv pro vodní aplikace,
- použít lisovací nástroj doporučený výrobcem tvarovky a příslušné lisovací sestavy (čelisti, objímky) vztahující se ke správnému průměru,
- lisovací nástroj nemůže být ručně ovladatelný nástroj,
- použít expanzní prostředek s příslušnými expanzními hlavami doporučenými výrobcem systému,
- dodržovat postup lisování respektive roztažení a smrštění v souladu s návodem výrobce.

Lisovací nástroj má zajistit, aby lisovací cyklus nemohl být zastaven před koncem celého lisovacího cyklu. Mají být respektovány instrukce pro údržbu lisovacího nástroje specifikované výrobcem, zahrnující čelisti a objímky a expanzní prostředky včetně expanzních hlav. Postup lisování (návod) má být dostupný na místě montáže v kterékoliv fázi procesu spojování. Na místě montáže jsou provedena taková opatření, aby bylo trvale zajištěno, že lisovaný spoj nikdy nebude vystaven svařování ani tvrdému pájením tvarovky na trubce nebo v trubce.

B 5.3 Školení (výcvik) pracovníků

Školení je založeno na splnění montážního návodu poskytnutého výrobcem systému. Pro všechny lisované spoje mají být vyškoleni pracovníci (např. výrobcem), kteří mají znát montážní postupy spojování dané výrobcem tvarovek nebo výrobcem systému a mají být kvalifikováni podle příslušných postupů, jak je předepsáno národními kvalifikačními orgány.

B 5.4 Kontrola jakosti

Kompatibilita trubky a tvarovky by měla být zkontrolována vizuálně. Vizuální kontrola spojů by měla být provedena na hotovém spoji pouhým pohledem a především by mělo být viditelné dobré přizpůsobení se trubky a tvarovky.

B 6 Spoje z pružných vlnovcových trubek z nerezové oceli

Systém spojů z pružných vlnovcových trubek z nerezové oceli se skládá z trubek s rozebíratelnými tvarovkami a může být připojen k jakékoliv součásti domovního plynovodu. I když tento systém spojování nabízí použití co nejmenšího počtu tvarovek (součástí plynovodu), některá spojení zůstávají nezbytná.

B 6.1 Součásti systému

Ke zhotovování spojů z pružných vlnovcových trubek z nerezové oceli mají být použity pouze ty trubky a tvarovky, které jsou určeny výrobcem. Má být použit pouze systém trubek a tvarovek splňující požadavky normy CEN/TC 342 WG 1 WI xxx (spoje z pružných vlnovcových trubek z nerezové oceli).

B6.2 Postupy vytváření spojů z pružných vlnovcových trubek z nerezové oceli

Postup montáže spojů z pružných vlnovcových trubek z nerezové oceli má být dán výrobcem tohoto spojovacího systému a má obsahovat alespoň následující:

- ověření, že různé součásti systému jsou spolu kompatibilní (trubka, těsnění, tvarovky, ...) podle doporučení výrobce;
- seznam a popis speciálních nástrojů potřebných pro zhotovování spojů včetně provozních návodů a doporučeného plánu údržby.

Pokud první rozmontování takto smontovaného systému v sobě zahrnuje náhradu jedné nebo více součástí tvarovky (např. těsnění), může být takto provedeno pouze, pokud je popsáno v provozním návodu, který poskytuje výrobce. Postup montáže by má být k dispozici na místě montáže v kterékoliv fázi montáže. Na místě montáže jsou provedena taková opatření, aby bylo trvale zajištěno, že lisovaný spoj nikdy nebude vystaven svařování ani tvrdému pájením tvarovky na trubce nebo v trubce.

B 6.3 Školení (výcvik) pracovníků

Školení je založeno na splnění montážního návodu poskytnutého výrobcem systému. Pro všechny spoje z pružných vlnovcových trubek z nerezové oceli mají být vyškoleni pracovníci (např. výrobcem) a mají být kvalifikováni podle příslušných postupů jak je předepsáno národními kvalifikačními orgány.

B 6.4 Kontrola jakosti

Kompatibilita trubky a tvarovky by má být zkontrolována vizuálně. Příslušný krouticí moment, použitý k vytvoření spojů z pružných vlnovcových trubek z nerezové oceli, musí být zkontrolován použitím vhodného momentového klíče.

Závěr

Jak jsme již uvedli, dá se zcela reálně předpokládat, že v ČR bude EN 1775: 2005 zavedena do soustavy českých technických norem a nahradí tak dosud platnou ČSN EN 1775: 1999. U průmyslových plynovodů (viz prEN 15001) se tak stane až počátkem roku 2006 (ČSN EN 15001 současně zruší dosud platnou ČSN 38 64620) GAS s.r.o. a ČSTZ ve spolupráci s ČNI jsou připraveny poskytnout technické veřejnosti - uživatelům předmětných normativních dokumentů poskytnout odborné názory na jejich aplikaci v praxi.

 
 
Reklama