Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zemního plynu se loni spotřebovalo méně

Spotřeba zemního plynu v České republice loni výrazně poklesla ve srovnání s předcházejícími roky. Podle údajů Ministerstva průmyslu a obchodu ČR se loni u nás spotřebovalo 8,1 miliardy kubických metrů zemního plynu. To je o šest procent méně než rok předtím. V letech 2008 a 2007 byla spotřeba zemního plynu podobná a mírně přesahovala 8,6 miliardy kubíků zemního plynu. V předcházejících letech, zpětně až do roku 2000, vždy přesáhla devět miliard kubíků zemního plynu. "Nižší spotřebu loni především ovlivnila hospodářská krize," charakterizoval pro TZB-info výsledky plynárenství za rok 2009 ředitel odboru plynárenství a kapalných paliv Ministerstva průmyslu a obchodu Jan Zaplatílek. To, že za propadem spotřeby plynu je především krize, svědčí i rozložení poklesu. Největší ztrátu zaznamenaly plynárenské firmy v průmyslových oblastech severních Čech a na severní Moravě. Zde dosáhl pokles až 7,5 procent. Naproti tomu v jižních Čechách, kde působí společnost E.on, se prodalo zemního plynu jen o jedno procento méně. S pominutím krize by se podle Jana Zaplatílka měla spotřeba plynu v ČR opět o několik set milionů kubíků zvednout. Propad spotřeby plynu hluboko pod devět miliard kubíků v posledních třech letech je podle expertů způsoben také kombinací teplé zimy, nárůstu cen komodity a zateplováním budov.

Výhledy pro uplatnění zemního plynu v České republice i v celé Evropské unii, jsou ale podle expertů optimistické. "Evropská unie si nemůže dovolit odejít od plynu", vyjádřil se Vladimír Štěpán z poradenské firmy Ena. Důvody proč Evropská unie sází na plyn jsou především ekologické a také nutnost diverzifikace energetických zdrojů. Zásoby plynu jsou podstatně větší než u ropy. Jestliže ložiska ropy se vyčerpají během 40 let, plynu tento problém nehrozí. Štěpán se přiklání k odhadům, že zásoby zemního plynu jsou na několik set let. Proto například Čína vsadila na plyn a nakupuje z Ruska a od Turkmenistánu. USA předstihly loni v produkci plynu i Rusko. V Evropské unii se rozšiřuje stavba terminálů na zkapalněný zemní plyn.

V České republice by se měla zvýšit také spotřeba tohoto paliva s postavením plynových elektráren. To se ale zatím příliš nedaří. S postavením nové plynové elektrárny v blízkosti Čelákovic loni neuspěl ani hlavní prodejce zemního plynu v Česku společnost RWE Transgas. Místní obyvatelé s novým energetickým zdrojem nesouhlasí. Podobná situace je v Ústí nad Labem kde plynovou elektrárnu chce stavět ČEZ. Rozestavěna zůstala plynová elektrárna u Prostějova, kterou stavěla zkrachovalá firma Moravia Energo. Za čtvrt miliardy korun koupila stavbu koncem minulého roku firma Incest Plus CZ z Břeclavi, která patří slovenskému podnikateli ve stavebnictví Pavolu Kollárovi.

Zatím se nedaří také plnit původní představy o prodeji zemního plynu v dopravě. V současnosti jezdí v České republice pouze 2 000 aut na toto palivo a v provozu je 20 čerpacích stanic. Podle expertů se asi nepodaří splnit původní cíle, aby v roce 2020 jezdilo v ČR 400 tisíc aut na tento pohon a spotřeba plynu u nich celkem dosahovala miliardy kubíků ročně. "Bude to maximálně 400 milionů kubíků ročně," řekl TZB-info Jan Zaplatílek k aktualizovanému odhadu spotřeby plynu v dopravě na konci nadcházející dekády.

 
 
Reklama