Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Praha letos rozdělí 18 milionů korun na výměnu vytápění

Praha letos rozdělí 18 milionů korun na výměnu vytápění z programu Čistá energie. Na jeden byt bude nově až 70.000 korun, dosud to bylo 25.000 korun.

Na tiskové konferenci po jednání rady to řekla radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice).

Celkem bylo v programu v letech 1994 až 2016 podáno 18.677 žádostí a vyplaceno 551 milionů korun. Úspornější vytápění za ně bylo pořízeno pro 46.347 bytových jednotek.

Praha proplatí nejvýše 80 procent nákladů. "Částka 25.000 korun byla na nový kotel málo. Lidí se proto nehlásilo tolik," vysvětlila radní. Program byl podle ní využíván hlavně lidmi, kteří měnili starý plynový kotel za nový. "Nicméně tuhá paliva se podílejí na znečištění ovzduší mnohem více než plynové kotle, tak doufám, že navýšení podpory bude motivovat občany topící v kamnech uhlím k jejich výměně za moderní vytápění centrálního typu s ekologickým zdrojem," dodala.

Objekty se čtyřmi a více byty mohou získat až 300.000 korun.

Kromě dotací z programu Čistá energie, který hlavní město financuje ze svého rozpočtu, rozděluje ještě dotace na vytápění z programu Zelená úsporám ministerstva pro životní prostředí od Evropské komise.

Od roku 2022 nebude podle platného zákona o ovzduší v ČR možné provozovat v domácnostech staré neekologické kotle první a druhé emisní třídy. Od roku 2014 nesmí být na tuzemský trh uváděny kotle třetí emisní třídy a vyšší. Podle odhadů se bude měnit až 350.000 starých kotlů po celé republice.

 
 
Reklama