Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Automatické kotle na pelety ATMOS představují moderní vytápění

Automatické kotle na pelety dnes přestavují moderní způsob vytápění rodinných domů a jiných objektů. Kotle určené pro topení peletami s hořáky na pelety ATMOS A25 nebo A45 mají hodně společného s topením zemním plynem nebo topným olejem. Dodávají se s automatickým zapalováním paliva, které zajišťuje komfort topení, minimální obsluhu a nižší spotřebu.

Sestava kotle s hořákem na pelety, externím dopravníkem a zásobníkem paliva pracuje v průběhu provozu zcela automaticky a je řízena elektronickou regulací, za pomoci snímače plamene (fotocely) a dalších senzorů. V hořáku dochází k automatickému dávkování paliva a spalovacího vzduchu tak, aby všechny spalitelné látky shořely s co nejvyšší účinností a šetrně k životnímu prostředí. Rozdíl oproti zemnímu plynu je jen ten, že při spalování dřevních pelet vzniká určité množství popela, které musíme z hořáku a kotle jednou za týden až jednou za měsíc odstranit. Jen pro informaci, cena takovéto sestavy pro výkon 20 kW se pohybuje kolem 56 000 Kč bez DPH, což není mnoho. Ve speciálních kotlích na pelety ATMOS spalujeme standardně kvalitní dřevní pelety o průměru 6 až 8 mm. Velikost zásobníku na pelety volíme dle doplňování paliva, např. jednou za týden (zásobník o objemu 500 l) nebo jednou za sezónu (zásobník o objemu 11 m3) při tepelných ztrátách objektu cca 25 kW.

Automatické kotle na pelety ATMOS – vysoce účinné a přitom ekologicky šetrné

Kombinovaný kotel na dřevo a pelety – detail

Speciální automatické kotle na pelety ATMOS jsou konstruovány k dosažení vysoké účinnosti 85 až 92 % a ekologicky šetrného spalování podle normy CSN EN 303-5 třetí a vyšší třídy. U speciálních kotlů řady DxxP je možné hořák na pelety zabudovat z levé nebo z pravé strany podle situace v kotelně. Kotle jsou vybaveny velkým popelníkem, který postačí vybírat jednou za 14 dní až jednou za měsíc. Pro zvýšení komfortu zákazníka lze vybavit kotel automatickým odpopelněním s přídavným popelníkem 28, 68 anebo 135 l. Tyto kotle se vyrábějí v provedení čistě na pelety (D14P, D21P a D25P) nebo v provedení, kde je možné v případě nouze topit i kusovým dřevem (D15P, D2OP, D3OP a D45P).

Pokud chcete topit peletami a plnohodnotně kusovým dřevem, je ideální vybírat automatické kotle z řad DC15EP, DC18SP, DC25SP a DC32SP, které umožňují zplynování dřeva a spalování pelet bez nutnosti jakýchkoliv úprav kotle při přechodu z jednoho paliva na druhé. Kombinované kotle na pelety a kusové dřevo jsou konstruovány jako tříkomorové, kde vrchní dvě komory slouží pro spalování dřeva na principu zplynování a třetí, spodní komora pro spalování pelet. Kotle umožňují automatické spuštění hořáku na pelety po dohoření dřeva.

Automatický kotel na pelety
Automatický kotel na pelety
Kombinovaný kotel na dřevo a pelety
Kombinovaný kotel na dřevo a pelety
Zplynovací kotel na dřevo, uhlí a pelety
Zplynovací kotel na dřevěné brikety s úpravou pro hořák na pelety

Kotle na pelety ATMOS jsou konstruovány pro dokonalé spalování

Pro zákazníky, kterým nevadí vyjímat hořák z vrchních dvířek kotle při topení dřevem, je nabízena varianta zplynovací kotel ATMOS se zabudovaným hořákem ve vrchních dvířkách. Hořák je možné zabudovat do jakéhokoliv kotle s odtahovým ventilátorem do výkonu 40 kW. Firma ATMOS vyrábí samozřejmě i zplynovací kotle na uhlí a dřevo o výkonech 20 až 50 kW a pouze na dřevo o výkonech od 15 do 100 kW. Kvalitní automatické kotle ATMOS a další informace najdete na www.atmos.cz.


ATMOS, JAROSLAV CANKAŘ a SYN
logo ATMOS, JAROSLAV CANKAŘ a SYN

Teplovodní zplynovací kotle na dřevo a uhlí, od výkonu 15 až 100 KW, automatické kotle na pelety. Kotle jsou oceněny známkou EKOLOGICKY ŠETRNÝ VÝROBEK. Akumulace tepla. Ekonomika provozu.