Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zahájení XX. ročníku mezinárodní výstavy Infotherma 2013

14. ledna 2013 byl na výstavišti Černá louka v Ostravě slavnostně zahájen XX. ročník mezinárodní výstavy Infotherma, tradičně věnovaný výtápění, úsporám energie a využívání obnovitelných zdrojů.

Výstava se koná pod osobní záštitou předsedy vlády ČR, Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva životního prostředí a Ministerstva zemědělství. Výstavu zahájili europoslanec Ing. Evžen Tošenovský, RNDr. Lukáš Ženatý, Ph.D., předseda Krajské hospodářské komory Ing. Jan Březina.

Slavnostního zahájení se dále zúčastnili poslanci, senátoři, ředitelé organizací a firem, představitelé vysokých škol, zástupci sdělovacích prostředků a další hosté. "Jsme potěšeni, že se většinou jedná o osobnosti, které stály u zrodu výstav Infotherma a i nadále se podílejí na jejich prestižnosti."

Autor a pořadatel výstavy, Agentura Inforpres, vybral pro jubilejní XX. ročník 361 domácích a zahraničních firem a organizací, což je plná kapacita Ostravského výstaviště. Podle slov zástupce agentury vychází tak jako v předcházejících letech obsah a zaměření výstavy především z požadavku návštěvníků, kteří své názory prezentují v návštěvnických anketách a odpovědích na hlasovacích kuponech. Osloveno bylo mimo jiné přes 210 tisíc domácností a další názory vyplývají z internetových sdělení. Z výsledků nejrůznějších průzkumů a anket vyplývá, že návštěvníci přicházejí na výstavy se nejen podívat, ale především se poradit a získat objektivní informace. Proto poprvé v historii výstav jsme vyčlenili podstatnou část vstupnímu prostoru právě objektivnímu poradenství. Špičkoví odborníci z celé republiky zde objektivně odpovídají na dotazy. Celá problematika moderního a ekonomicky dostupného vytápění našich příbytků je zde rozdělena do pěti oblastí:

  • První část, na kterou je každoročně nejvíce dotazů, je věnována výběru a v současných podmínkách nejvhodnějšímu otopnému systému. S tím souvisí i ceny jednotlivých paliv a energií. V této vstupní části jsou zveřejněny nejnovější ceny paliv a energie k 1. lednu 2013 podle jejich využitelnosti a jednotlivých dodavatelů. Tuto část poradenství garantují odborníci z TZB-info.
  • Druhá část, která výrazně souvisí nejen s úsporami energie, ale i bezpečným bydlením jsou komínové tahy a dodržování tzv. „komínové vyhlášky.“ Zde na dotazy odpovídají a také radí představitelé Společenstva kominíku ČR a Cechu kamnářů.
  • Smysluplné a ekonomicky konkurenčně schopné využívání sluneční energie na ohřev vody a případné přitápění je tématem třetího bloku poradenství. Kromě předních odborníků z praxe jsou zde zástupci Asociace pro využívání sluneční energie.
  • Čtyřicet devět vystavovatelů s tepelnými čerpadly, což je opět jejich největší přehlídka v republice, přinese celou škálu informací nejen o technické úrovni, ale i cenových relacích. Pro řadu návštěvníků je na druhé straně otázkou, jak se v této záplavě údajů a informací orientovat. Kromě toho, že se na dvacátém ročníku Infothermy udělují nejlepším firmám s tepelnými čerpadly certifikáty kvality, je čtvrtá část poradenství věnována tepelným čerpadlům. Garantem tohoto bloku poradenství je Asociace podniků pro využívání tepelných čerpadel.
  • Prostorově největší část poradenského střediska je zaměřena na zjišťování tepelných ztrát, nízkoenergetickou a pasivní výstavbu, rekonstrukce a zateplování objektů, termoregulační okna a další obory, které mohou rozhodovat nejen o úsporách, ale především o zdravém bydlení. V páté části poradenství se sešli přední špičkoví odborníci z jednotlivých oborů, cechů, asociací a společenství.

Ve vstupním pavilonu jsou také představeny vítězné práce ze tří hlasovacích internetových soutěží, které byly vyhlášeny u příležitosti dvacátého ročníku Infothermy. Ve spolupráci s vydavatelstvím Net Press Media to byla soutěž TOP ENERGIE 2013 o energeticky úsporných výrobcích, technologiích a službách z oblasti vytápění, úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů v nízkoenergetické a pasivní výstavbě. Další soutěž TOP DESIGN 2013, na níž se podílel Cech kamnářů ČR, internetový portál kamnari.cz, byla věnovaná návrhům krbů, kachlových kamen a kachlových sporáků a realizovaným pracím z tohoto oboru. Vítězné práce zde představují amatérští a profesionální fotografové, kteří se zúčastnili soutěže se svými představami o „zkrocené a nezkrocené“ energii.

 
 
Reklama