Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

S čím se představí jubilejní XX. ročník Infotherma 2013

Ostrava Výstaviště Černá louka 14.–17. ledna 2013

Při dnešním bohatě nasyceném trhu nejrůznějšími technickými novinkami a službami je poslání výstav rok od roku náročnější. Protože cílem musí být spokojený vystavovatel a spokojený návštěvník, snažíme se připravit výstavu v úzké spolupráci nejen s vystavovateli, ale sondovat i názory možných návštěvníků výstavy, co by zde chtěli vidět a co by se chtěli dovědět.

Na výstavách Infotherma se konají pravidelně návštěvnické ankety a před výstavami oslovujeme přes 210 000 domácností s obdobnými otázkami. Takto získané informace jsou hlavním vodítkem při přípravách a realizacích jednotlivých ročníků Infothermy.

Od doby neúnosného a často nelogického zdražování ušlechtilých paliv je cílem výstav nabídnout kromě technických novinek a služeb nejrůznější možná řešení úspor tak, aby bylo možno zachovávat a rozvíjet moderní vytápění. To však jde pouze do určité míry, neboť řada zásadních úsporných opatření je investičně náročná a tudíž pro mnohé uživatele opět nedostupná.

Je pochopitelné, že prostor na výstavě k vytápění dostávají především výrobci, distributoři a servisní organizace se špičkovými domácími a zahraničními otopnými systémy s nižší spotřebou paliv a jejich lepší využitelnosti. Z 361 vystavovatelů, což je plná kapacita ostravského výstaviště, se s otopnými systémy představí více jak třetina domácích a zahraničních organizací. Řada těchto firem představí své výrobky v provozu na venkovních výstavních plochách. Rok od roku roste mezi návštěvníky zájem o krby, krbové vložky, kachláky a jejich modifikace, které se mohou výrazně podílet na úsporách ušlechtilých paliv. U 27 vystavovatelů se zde představí špičkové novinky, z nichž většina se může uplatnit při teplovzdušném i teplovodním ústředním vytápění.

Skupinu zásadních možných úspor energie a zdravého bydlení bude na výstavě prezentovat na sto domácích a zahraničních firem a organizací. Od nízkoenergetické a pasivní výstavby, zjišťování úniku energie, měření a regulace až po rekonstrukce, zateplování, výměny oken a další obory, které budou nabízet nejen úspory, ale i rozhodující faktor a to je zdravé bydlení. Právě přírodní materiály, jako je především dřevo, sláma, rákos, ovčí vlna, pazdeří, hliněné materiály, hliněné stavebnictví a další materiály tyto podmínky splňují. Dokážou nejen regulovat teplotu, vlhkost vzduchu, ale i vytvářet pro bydlení ideální podmínky.

Výstava se nevyhýbá ani dnes tolik diskutovanému využívání obnovitelných zdrojů. Ty samy od sebe nejsou problematické. Problematická je však jejich hodnotová deformace, o kterou se zasloužily nejrůznější lobbistické a politické tlaky nejen u nás, ale v řadě evropských států. Podle ministerstva průmyslu a obchodu jsou u nás nejvyšší výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky, která se podstatnou měrou promítá a ještě dlouhá léta bude do koncové ceny pro zákazníka. Elektřina, která je a byla by ideálním médiem pro tepelnou pohodu našich příbytků. Na výstavě se přestaví řada dalších obnovitelných zdrojů, které jsou cenově konkurenčně schopné a bylo by nelogické a škoda je nepředstavit. Výstavy Infotherma jsou v posledních letech největšími přehlídkami domácích i zahraničních tepelných čerpadel, slunečních kolektorů na ohřev vody a přitápění, využívání biomasy a podobně.


Z výsledků nejrůznějších průzkumů a anket vyplývá, že návštěvníci přicházejí na výstavy se nejen podívat, ale především se poradit a získat objektivní informace. Proto poprvé v historii výstav jsme vyčlenili podstatnou část vstupnímu prostoru právě objektivnímu poradenství. Špičkoví odborníci z celé republiky se budou snažit objektivně odpovídat na dotazy návštěvníků. Celá problematika moderního a ekonomicky dostupného vytápění našich příbytků je zde rozdělena do pěti oblastí:

  • První část, na kterou je každoročně nejvíce dotazů, je věnována výběru a v současných podmínkách nejvhodnějšímu otopnému systému. S tím souvisí i ceny jednotlivých paliv a energií. V této vstupní části budou zveřejněny nejnovější ceny paliv a energie k 1. lednu 2013 podle jejich využitelnosti a jednotlivých dodavatelů. Tuto část poradenství budou garantovat odborníci z TZB Info.
  • Druhá část, která výrazně souvisí nejen s úsporami energie, ale i bezpečným bydlením jsou komínové tahy a dodržování tzv. „komínové vyhlášky“;. Zde budou na dotazy odpovídat a také radit představitelé Společenstva kominíku ČR a Cechu kamnářů.
  • Smysluplné a ekonomicky konkurenčně schopné využívání sluneční energie na ohřev vody a případné přitápění je tématem třetího bloku poradenství. Kromě předních odborníků z praxe se zde představí zástupci Asociace pro využívání sluneční energie.
  • Čtyřicet devět vystavovatelů s tepelnými čerpadly, což je opět jejich největší přehlídka v republice, přinese celou škálu informací nejen o technické úrovni, ale i cenových relací. Pro řadu návštěvníků je na druhé straně otázkou, jak se v této záplavě údajů a informací orientovat. Kromě toho, že se na dvacátém ročníku Infothermy budou udělovat nejlepším firmám s tepelnými čerpadly certifikáty kvality a k problematice tepelných čerpadel se uskuteční celodenní oborový den, je čtvrtá část poradenství věnována tepelným čerpadlům. Garantem tohoto bloku poradenství je Asociace podniků pro využívání tepelných čerpadel.
  • Prostorově největší část poradenského střediska bude zaměřena na zjišťování tepelných ztrát, nízkoenergetickou a pasivní výstavbu, rekonstrukce a zateplování objektů, termoregulační okna a další obory, které mohou rozhodovat nejen o úsporách, ale především o zdravém bydlení. V této části poradenství se sejdou přední špičkoví odborníci z jednotlivých oborů, cechů, asociací a společenství.

Ve vstupním pavilonu budou také představeny vítězné práce ze tří hlasovacích internetových soutěží, které byly vyhlášeny k příležitosti XX. ročníku Infothermy. Ve spolupráci s vydavatelstvím Net Press Media to byla soutěž TOP ENERGIE 2013 o energeticky úsporných výrobcích, technologiích a službách z oblasti vytápění, úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů v nízkoenergetické a pasivní výstavbě. Další soutěž TOP DESIGN 2013, na níž se podílel Cech kamnářů ČR, internetový portál kamnari.cz byla věnována návrhům krbů, kachlových kamen a kachlových sporáků a realizovaným pracím z tohoto oboru. Třetí část soutěže byla určena pro amatérské a profesionální fotografy a jejich představám o „zkrocené a nezkrocené“ energii.

Tak jako každoročně bude součástí výstavy Infotherma rozsáhlý odborný doprovodný program, který bude zahájen 14. ledna 2013 celostátní tiskovou konferencí k aktualizované státní energetické koncepci. Také dalších 53 přednášek a seminářů v průběhu výstavy bude věnováno modernímu vytápění za ekonomicky dostupných podmínek.

Jubilejní XX. ročník Infothermy se koná pod osobní záštitou předsedy vlády ČR, Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva životního prostředí a Ministerstva zemědělství. Velice si vážíme této skutečnosti stejně jako spolupráce s 36 mediálními partnery z řad českých a slovenských odborných časopisů, internetových portálů a deníku Právo a MF DNES.

Všem, kteří se podíleli na přípravách nejen XX. ročníku, ale všech předcházejících výstav, ze srdce děkujeme, vážíme si jejich přízně a těšíme se na shledanou na Infothermě 2013.

Za Agenturu Inforpres
Alena Bujáková
Ing. Libor Kostelný


Agentura INFORPRES s.r.o.
logo Agentura INFORPRES s.r.o.

Pořadatel mezinárodní výstavy Infotherma - ekologické a ekonomické vytápění, úspory energie a využívání obnovitelných zdrojů v rodinných domcích, chatách, dílnách, provozovnách, restauracích, obchodech, rekreačních střediscích a dalších malých a středních ...