Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rušná tisková konference na výstavě Infotherma 2013 v Ostravě

XX. ročník topenářské výstavy INFOTHERMA přinesl po slavnostním zahájení i tiskovou konferenci. Diskuze byla vedena kolem plánovaných dotací na elektřinu z jaderných zdrojů a o Nové zelené úsporám.

Dominantní názorový střet mezi náměstkem Státního fondu životního prostředí Jaroslavem Hrubešem a Petrem Měchurou o parametrech programu Nová zelená úsporám byl plný argumentů na obou stranách. Jádro sporu bylo v rozdílném pohledu na to, kdo by mohl dotace čerpat. Náměstek Hrubeš ve svých vystoupeních uvedl, že původní program ZELENÁ ÚSPORÁM vycházel ze zcela jiných podmínek. Ministerstvu životního prostředí se tehdy podařilo se prodat přebytečné emisní povolenky japonské vládě. A bylo potřeba naplnit podmínky dohody o jejich využití pro snížení emisí CO2 a v relativně krátké době.

Připravovaná NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM je svým charakterem podobná jednotlivým, časově omezeným a specificky zaměřeným výzvám OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ. Podle něj je program, který byl Státním fondem životního prostředí prezentován koncem listopadu loňského roku, stále ještě k diskuzi a doplnění kritérií pro přiznání dotace.

Přítomnému europoslanci Evženu Tošenovskému jsem položil otázku, jestli si nemyslí, že připravovaná státní podpora ceny elektřiny vyrobené v nových jaderných zdrojích (Temelín, Dukovany) může způsobit podobný karambol jako dotace na výrobu elektřiny z fotovoltaických elektráren.

Pan Tošenovský svou rozsáhlou odpověď zformuloval politicky. Vyjádřil v ní svůj názor, že jsme se z dotací na fotovoltaiku dostatečně poučili a že si nemyslí, že by se podobná chyba mohla opakovat. Současně ale konstatoval, že rozhodnutí o dostavbě Temelína bude velmi složité a vůbec nezávidí vládě, která bude muset toto zásadní rozhodnutí o směřování české energetiky učinit. Jako svůj postřeh z atmosféry evropského parlamentu uvedl, že jenom díky aktuálním problémům s budoucností eura se více nediskutují problémy evropské energetiky.

 
 
Reklama