Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novostavba: vyjde levněji vytápění plynem nebo tepelné čerpadlo?

Lidé si do svých nových domovů většinou velmi pečlivě vybírají prvky jako jsou podlahy, okna, nábytek či doplňky, ale často jim uniká naprosto zásadní otázka, jaký zvolit zdroj tepla.

Přitom je to faktor, který po celou dobu užívání nemovitosti velmi výrazně zasahuje do ročního rozpočtu rodiny. Udělat chybné rozhodnutí, která vás do budoucna přijde draho, přitom není tak těžké. Majitelka nemovitosti u naší firmy například poptávala instalaci podlahového teplovodního vytápění a jako tepelný zdroj chtěla využít plyn. Jednoduše proto, že má plynovou přípojku na pozemku. Přitom by to zdaleka nebyla ta nevýhodnější a nejvhodnější varianta, což se dá jednoduše spočítat.

Vezměme si za příklad standardní rodinný dům o vytápěné ploše 150 m2 a výpočtové tepelné ztrátě 7kW. Pokud je připojen na plyn, budou provozní roční náklady na vytápění činit průměrně 22 tisíc korun, k tomu si ještě připočtěte 7 tisíc na ohřev teplé vody. Pokud máte navíc celý dům na vysokém elektrickém tarifu, může vás tedy ještě čekat faktura zhruba ve výši 20 tisíc korun za spotřebu elektřiny v domácnosti. Využívá-li ovšem stejný dům s podlahovým topením jako zdroj tepelné čerpadlo, měla by se faktura za vytápění vejít do15 tisíc korun, ohřev teplé vody do 3 tisíc a spotřebu elektřiny pro domácnost lze díky zvýhodněnému tarifu D56 (22h/den) snížit na zhruba 10 tisíc korun. Rozdíl v provozních nákladech ve prospěch tepelného čerpadla tedy může u takto velkého domu dělat kolem 20 tisíc za rok, což není zanedbatelná částka.

Co se počáteční investice do zařízení týká, ta je pro tepelná čerpadla také výhodná. S rozvojem technologie vzduch/voda, která potřebnou energii odebírá z okolního vzduchu, vychází pořízení tepelného čerpadla o 30% levněji než kolik činí náklady spojené s pořízením plynového zdroje (přípojka, vnitřní rozvody, revize, vložkování komína, kotel a podobně). Kompaktní tepelné čerpadlo LWR navíc nepotřebuje investičně drahý vnitřní prostor, odpadá také neekonomický ohřev teplé vody v létě (zapříčiněný častými starty plynového kotle) a závislost na zahraničním dodavateli plynu.

Dalším argumentem pro volbu tepelného čerpadla vzduch/voda do novostavby s podlahovým topením je možnost trvalého reverzního chodu zařízení. To znamená, že v tropických dnech roku můžete nastavit zdravotně bezpečné chlazení objektu temperovanými podlahami, což je poslední trend na trhu. Při investici do topení tedy zároveň získáváte i klimatizaci objektu, kterou využijete v letních měsících. Stejně jako možnost ohřívat teplou vodu pro čtyřčlennou rodinu doslova za několik korun na den (například pro ohřev vody bazénu je COP= 6, tedy z 1 kWh elektrické získáte až 6kWh tepelných).

 
 
Reklama