Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Firmy nestíhají pokrývat poptávku po měřidlech spotřeby tepla

Firmy instalující měřidla spotřeby tepla nestíhají pokrývat poptávku. Vyplývá to z ankety ČTK mezi firmami. Podle zákona musí být do konce tohoto roku instalována měřidla ve všech budovách, kde se rozúčtovávají náklady na dodávku tepla mezi nájemníky. Povinnost zavádí zákon o hospodaření s energií z roku 2012 a stvrdila ji vyhláška, kterou ministerstvo průmyslu (MPO) vydalo v pátek.

Podle firem jsou viníkem časového presu mimo jiné bytová družstva, která s instalováním měřidel právě na tuto vyhlášku čekala. MPO i některé firmy tvrdí, že zbytečně, její obsah se prý dal předpokládat. "Vlastníci bytů nebo majitelé domů to nechali na poslední chvíli, takže teď se finišuje prakticky dva měsíce před koncem roku," řekl ČTK Karel Vlach, obchodní ředitel společnosti Enbra, která se instalací měřidel tepla zabývá. MPO podle něj mohlo vydat vyhlášku dříve, nicméně se čekalo, že žádné zásadní změny nepřinese. "Dá se říct, že někteří lidé mohli čekat až vyjde, ale je to spíš výmluva," uvedl Vlach.

"Plánujeme lednové a dokonce už i únorové termíny," řekl Radek Dalibaba z firmy Inmes. Souhlasí s tím, že situaci způsobili vlastníci, kteří nechali instalaci na poslední chvíli. Například Enbra proto sepisuje smlouvu se zájemci, kterým nebude moci do konce roku vyhovět, aby byli krytí před případnými sankcemi. Ty mohou podle zákona pro fyzickou osobu činit až 50.000 korun. "Máme zprávy, že v případě, že dojde k nějaké kontrole, by to mělo být dostačující," dodal Vlach.

Kontrolu měřidel v Česku provádí Státní energetická inspekce (SEI). Její ředitel Pavel Gebauer dnes ČTK řekl, že u záležitosti týkající se vytápění inspekce kontroluje hlavně na podání, tj. z popudu samotných lidí. "Pokud se jedná o nové povinnosti, SEI se snaží chovat jako orgán, který neukládá pokuty, ale naopak vyzývá k nápravě," řekl Gebauer. Uvedl, že inspekce ukládá sankce pouze za dlouhodobé porušování některých povinností. Přesnou statistiku o tom, kolik ještě zbývá osadit měřidel, MPO ani SEI nevede.

 
 
Reklama