Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak efektivně vytápět a ušetřit náklady na vytápění?

Zatímco v minulosti se problémy s cenou a efektivitou vytápění nijak výrazně neřešily, v současné době je to poměrně velký problém a tak se mnoho z nás snaží stáhnout náklady na přijatelnou mez. Pokud jste na tom stejně, pojďme se společně podívat na několik možností, jak na to.

Investice do ekonomičtějšího systému

Vytápět, ale i ohřívat teplou vodu dnes lze různě pohodlnými, ale i různě finančně náročnými možnostmi. Pokud budeme konkrétní, patří mezi ty nejznámější:

  • Topení tuhými palivy
  • Topení elektřinou
  • Topení plynem

Ani jedna z výše uvedených variant ale není tou nejekonomičtější. V daném směruje totiž mnohem lepší volbou vsadit na tepelné čerpadlo. To využívá elektrickou energii, ale také bezplatnou energii z okolního prostředí, kterou přeměňuje na ono potřebné teplo. K cestě za úsporami je tak čerpadlo nejlepší možností.

Výměna našich oken

S vysokými platbami za energie může souviset také to, že nám teplo výrazně uniká z objektu. Ta nejrizikovější místa jsou dnes dvě, a to konkrétně dveře a plastová okna. I ta byste měla vyměnit. Pokud nevíte, jakým konkrétním směrem se vydat, poradíme Vám při výběru. A to jak v tom, na jakého výrobce vsadit, tak i v tom, kolik by měly mít komor, nebo na jaké funkce a technické parametry se primárně zaměřit.

Zlepšete izolační vlastnosti celého objektu

Okna a dveře nejsou jedinými rizikovými místy, protože teplo může unikat i skrz vaši fasádu. I tu je ideální zateplit. Nejčastěji se používají polystyrenové desky, ale výjimkou nejsou ani různé druhy vat. Zateplovat je ale možné třeba i stropy, nebo podlahy. I tudy zbytečným způsobem vyhazujete své peníze. Samozřejmě investice do všech zmíněných možností mohou být značné, ale je třeba počítat s tím, že daný objekt stoupne na hodnotě a zároveň se vám díky úsporám finanční prostředky zakrátko vrátí. Navíc dnes můžete využívat také zajímavé dotace.

 
 
Reklama