Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak efektivně vytápět váš rodinný dům?

Možností vytápění je dnes několik. Zatímco v minulosti se konkrétní úspora a výhody řešily pouze minimálně, dnes je situace zcela jiná.

Většina lidí samozřejmě sleduje náklady spojené s vytápěním a snaží se hledat nejefektivnější způsoby. Pokud jsou nejvyužívanější možnosti, patří mezi ně:

  • Vytápění plynem
  • Vytápění tepelným čerpadlem
  • Vytápění tuhými palivy

Důležitá je efektivita

Samozřejmě při výběru té správné možnosti je třeba hledět hlavně na celkovou efektivitu. Příkladem mohou být třeba i kotle na tuhá paliva. Pokud fungují tak, že je z každého kusu dřeva nebo brikety využito skutečné maximum, může být i tato volba velmi úspornou možností. Navíc samotné dřevo je obnovitelným zdrojem energie, což je pro naši přírodu určitě plus – na rozdíl od neméně využívaného uhlí.

Samozřejmě při vytápění dřevem nemusíme nutně používat jenom klasická kamna, nebo kamna krbová. Stejně dobrou volbou jsou i standardní krby. Ty šetří energii za vytápění, jsou zajímavým designovým doplňkem každého domu a zároveň také mohou pomoci vytvořit příjemnou, třeba i romantickou atmosféru u vás doma. I to je jeden z důvodů, proč tuto možnost také zvolit. Nehledě na to, že roztopení ohně může být otázkou pár minut a tak je tato varianta ideální i ve chvíli, kdy chcete jenom lehce přitápět.

Co má na efektivitu vytápění také vliv?

Samozřejmě nejsou to jenom vlastnosti daného kotle nebo krbu, ale jsou to i vlastnosti celého vašeho domu. Pokud chcete náklady skutečně snižovat co nejlépe, je vhodné zaměřit se především na úniky tepla. Na mysli v tomto směrujme především tepelné úniky prostřednictvím starých a špatně izolujících oken, nebo vlivem nezateplené fasády, podlahy nebo stropu. I to má vliv na to, kolik během topné sezony zaplatíte za to, aby byl celý váš dům vytopený na potřebnou teplotu, při které se vám bude spokojeně bydlet.

 
 
Reklama