Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Technologické porovnání teplovodního a elektrického podlahového vytápění

Pro teplovodní a elektrické podlahové systémy je charakteristický způsob předávání tepla velkoplošným sáláním neboli plochou podlahy. To je pro oba systémy jediné shodné, jinak ale mezi nimi panuje řada zásadních rozdílů.



Teplovodní podlahové vytápění má mnoho shodných znaků s konvenčním teplovodním vytápěním. Jde především o zdroj tepla, kterým může být plynový kotel nebo elektrokotel, tepelné čerpadlo či solární panely. Výjimkou není ani kombinace několika zdrojů.

Další podobností s konvenčními teplovodními systémy je přenosové medium – voda, distribuovaná pomocí potrubí. Rozdíl naleznete v teplotě vody: mezitím co u klasického vytápění radiátory tvořil teplotní spad topné a vratné vody 90/70 °C, u moderních nízkoteplotních soustav je to 75/50 °C, u podlahového teplovodního systému to může být jen 38/35 °C. Tento údaj se může měnit podle požadavků na momentální teplotu, ale rozdíl stále zůstává markantní ve srovnání s konvenčními typy topidel.

Důležité ale je, že se jedná o teplo zprostředkované – přenos energie do vody, dále do trubky a následně do malé plochy podlahy je silně ztrátový. Vodní podlahové vytápění je omezeno pomalým náběhem, nuceným dlouhým oběhem a neschopností okamžité reakce na váš požadavek. V akumulační vrstvě jsou vlivem malé topné plochy značné teplotní rozdíly a chladnější část podlahy konstantně odebírá energii z teplejší části. Dále je pak nutné počítat s větší hlučností zdroje, jeho poruchovostí a relativně omezenou životností.

Elektrické podlahové topení využívá jako zdroj energie elektřinu přenášenou topnými kabely (rohožemi atd.), kterou přímo, bez potřeby přenosového média, přetváří na teplo. Nejste tedy závislí na různých palivech, komínech, revizích či jiných potřebných technologiích – pouze je třeba mít dostatečně dimenzovanou elektrickou přípojku a rozvody. Reakce na váš požadavek (pokud nezvolíte akumulační instalaci) je v řádu minut. Účinnost elektrického podlahového vytápění je pak zcela úžasná: 99 %.


Raychem topné systémy
logo Raychem topné systémy

Elektrické topné systémy. Vynálezce samoregulační technologie. Úsporné elektrické podlahové topení, ochrana okapů a svodů, venkovních ploch a potrubí. Detekce úniku kapalin s mimořádnou přesností. HWAT - Energeticky a ekonomicky úsporný systém pro ...

 
 
Reklama