Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

5 výhod kondenzačních plynových kotlů

Stejné teplo, ale až o 30% méně paliva? To jsou kondenzační plynové kotle.

5 výhod kondenzačních plynových kotlů

 

Kondenzační plynové kotle využívají páru získanou ze spalin

Jak je možné, že tento druh vytápění ušetří tolik energie? Principem kondenzačních kotlů je získávání dodatečného tepla ze spalin. Jednoduše řečeno, kotel využívá vzniklou vodu ze spalin, kterou přemění na páru a ta dále produkuje teplo. V případě běžného plynového kotle by toto teplo odešlo společně se spalinami komínem pryč, v tomto případě se však využije na maximum. Jaké jsou tedy hlavní výhody kondenzačního plynového kotle?  

1. Úspora energie a šetrnost k životnímu prostředí

Jak už bylo řečeno, díky tvorbě páry se ze stejného množství zemního plynu či propanu získá až o 30 % více tepla než v případě běžných plynových kotlů. Díky tomuto typu vytápění je rovněž vypouštěno mnohem méně škodlivých emisí, může se jednat až o 70 %.  

2. Rychlá návratnost počáteční investice

Díky úspoře plynu se náklady na kondenzační kotel mohou vrátit už do 5 let.  

3. Není potřeba zděný komín

Při pořizování kondenzačního kotle nebudou zapotřebí doplňkové náklady v podobě stavby zděného komína. Komín navíc nemusí být ani vyvložkovaný nerezovým plechem.  

4. Plynulá regulace výkonu

Plynové kondenzační kotle mají několik typů regulace s tím, že si čerpadlo obvykle samo reguluje výkon podle požadované teploty.  

5. Snadná obsluha

Velkou výhodou tohoto typu vytápění je také snadná obsluha a vyhnutí se práce s topným materiálem. Jednoduše zapnete plynovou přípojku a nastavíte tepelný program a požadovanou teplotu.  

Možné limity kondenzačních kotlů

Při pořizování tohoto typu vytápění je lepší se poradit s odborníkem, aby byla výhřevnost kotle ideální. V první řadě musíte mít plynovou přípojku. Pokud ne, jedná se o velkou investici navíc.
 
 
Reklama