Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Budoucnost vytápění patří peletám

Pelety jsou v Česku stále rozšířenější, ročně se o jejich výhodách přesvědčí až 3 000 nových domácností. Patří totiž k nejzdravějším, nejčistším a také nejkomfortnějším zdrojům vytápění.

Jaký je optimální způsob vytápění pro váš dům či chatu?
Možností je celá řada a každá má své klady i zápory, nicméně roste počet argumentů ve prospěch dřevěných pelet. Díky svým skvělým vlastnostem je toto palivo stále rozšířenější, v Česku se ročně o výhodách kotlů na pelety přesvědčí až 3 000 domácností. Oprávněně. Dřevěné pelety patří k nejzdravějším, nejčistším a také nejkomfortnějším zdrojům vytápění, a tak je dobré tomuto „topivu budoucnosti“ věnovat pozornost.

Pelety, malé válečky zbytkového dřeva v průměru 6 milimetrů a délce až čtyř centimetrů vznikají v peletárnách lisováním dřevního prachu, drtě a pilin. Jedná se tedy o ukázkový příklad energetického využití odpadu. "Je skvělé, že dokážeme zužitkovat veškeré dřevo z naší pily. Materiál beze zbytku využijeme a lidé s ním vytápí své domovy,” prozrazuje Tomáš Krčil ze společnosti Stora Enso, která provozuje jeden z největších závodů na výrobu pelet ve Ždírci nad Doubravou.

Tímto obnovitelným zdrojem se pak topí v kotlích, domácích kamnech či krbech, kde čím dál častěji nahrazuje neobnovitelná fosilní paliva (topné oleje, uhlí, zemní plyn). Představuje skutečně ekologický způsob vytápění, jelikož má tzv. neutrální bilanci CO2: při spalování se z pelet uvolňuje stejné množství oxidu uhličitého, jaké dřevo spotřebovalo pro svůj růst. Platí tedy, že kdo topí peletami, má z hlediska čistoty ovzduší svědomí čisté.

Více o peletách se dozvíte například na stránkách klastru Česká peleta nebo společnosti Stora Enso.

 
 
Reklama