Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Otopná tělesa versus pandemie COVID-19

Mají otopná tělesa v budovách vliv na vnitřní prostředí pobytových místností z hlediska hygieny a rizika přenosu virových onemocnění? Odpověď nalezneme snadno, stačí se jen trochu porozhlédnout.

Otopná tělesa určená k vytápění budov mají konstrukční uspořádání definovaná technickými normami a výrobci, kteří je uvádějí na trh. Zejména se jednotlivé typy těles od sebe liší způsobem sdílení tepla do prostoru - konvekcí a zářením, objemem teplonosné kapaliny a také mimo jiné objemem zastavěného prostoru tělesem ve vztahu k jeho výkonu. Pokud se soustředíme na odborné posouzení různých druhů otopných těles používaných v budovách z hlediska jejich vlivu na hygienu prostředí, která má velký význam pro naše zdraví, získáme podstatné informace o výsledcích hodnocení v odborných studiích publikovaných Ústavem technických zařízení budov.

Běžný uživatel bytu, veřejných budov a dalších zdravotních, sociálních a školských zařízení si může snadno sám provést laické hodnocení různých druhů otopných těles. Nedostatečná údržba, úklid a nečistota jistě neujde pozornosti a lze očekávat u otopných těles se zakrytým výměníkem tepla a nepřístupných teplosměnných ploch negativní dopad na hygienu prostředí. Poznatek z jednoho porozhlédnutí v pobytovém wellness zařízení však zcela vybočil a stává se zásadním alarmujícím argumentem ve vývoji otopných těles a elektrických radiátorů.

V současné době má firma ELVL praxí ověřené vlastnosti otopných těles a elektrických radiátorů BITHERM se zářičem W3Q, které prokázaly svoji funkční výjimečnost a také další vlastnosti, které spočívají ve snadném čištění při běžném úklidu vysavačem bez použití nestandardních čistících nástrojů a prostředků.


ELVL s. r. o.
logo ELVL s. r. o.

Výroba a prodej designových otopných těles a elektrických radiátorů BITHERM, trubkových koupelnových radiátorů v teplovodním i elektrickém provedení, elektrických sušáků ručníků, vysoušečů obuvi, elektrických topných těles s regulací vytápění a sušení.

 
 
Reklama