Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na jakém principu pracuje tepelné čerpadlo vzduch-voda?

Tepelné čerpadlo představuje efektivní, ekonomický a zároveň ekologický zdroj vytápění. Z běžně dostupných typů je tím nejčastějším provedení vzduch-voda. Jak ale vlastně funguje?

Tepelné čerpadlo vzduch-voda ve své podstatě odebírá nízkopotenciální teplo z vnějšího vzduchu, které následně předá vodě v topném systému. „Do výparníku v externí jednotce je za pomoci ventilátoru vháněn vzduch. Ten zahřívá zkapalněné chladivo, které v systému cirkuluje. Absorbováním dodaného tepla se chladivo odpaří a následně proudí do kompresoru, kde dochází k jeho stlačení,“ vysvětluje Jakub Tykal, marketingový ředitel společnosti ACOND, předního českého výrobce tepelných čerpadel. Nárůstem tlaku zároveň stoupá teplota chladiva. To následně proudí do kondenzátoru, v němž je teplo předáno do topné vody. Ochlazením chladivo kondenzuje a z výměníku putuje do expanzního ventilu, kde dojde ke snížení tlaku chladiva. To dále proudí zpět do výparníku, kde se zahřátím odpařuje a oběh se opakuje. Efektivnost absorbování venkovního tepla přitom závisí především na velikosti výparníku.

Otázka, odkud tepelné čerpadlo získá teplo v zimě a zda si i v tomto období dokáže zachovat svoji úspornost, přímo souvisí kvalitou jeho komponent. Zásadní je jeho výkon a maximální teplota topné vody dosažená kompresorem. „Tato hodnota ukazuje, že nám čerpadlo ušetří hodně i v období, kdy je třeba topit nejvíce, tedy v zimě. Doporučuji vybírat z takových, která dokážou při venkovní teplotě -15 °C vyrobit vodu alespoň 70 °C. Poznávací znamení dobrého zařízení je také to, zda zvládne ohřát vodu pouze kompresorem bez nutnosti elektrického dohřevu, i když panují mrazy,“ vysvětluje Jakub Tykal z ACONDu. Extrémně mrazivých dní, kdy i kvalitní čerpadlo bude muset elektrický ohřev využít, je přitom v našich podmínkách velmi málo.

Více informací


ACOND a.s.
logo ACOND a.s.

Pro každé použití máme vhodné řešení. Nejširší nabídka klimatizací, tepelných čerpadel a podlahového topení. Více než 18 600 instalací klimatizačních a topných systémů. Ceněné know how, 40 let zkušeností v oboru vytápění a vzduchotechniky. Výsledky ...

 
 
Reklama