Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Akustické parametry tepelných čerpadel

Mezi základní kritéria, která by měla při výběru tepelného čerpadla rozhodovat, patří jeho akustické vlastnosti a patřičná tichost. Tu je ale třeba porovnávat podle správných parametrů.


U tepelných čerpadel je nutné rozlišovat akustický výkon a akustický tlak.

Dostatečně tichý chod by měl být u tepelného čerpadla samozřejmostí. Příliš hlasité zařízení nejenže sníží komfort bydlení, ale zároveň může být v krajním případě i zdrojem konfliktů s úřady či sousedy. „Tichost tepelného čerpadla číselně definuje akustický výkon. Lze se ovšem setkat ještě s hodnotou akustického tlaku. Obojí se uvádí v decibelech, ovšem jedná se o různé veličiny. A právě zde nastává pro laika problém,“ uvádí Jakub Tykal, obchodní a marketingový manažer společnosti ACOND, předního českého výrobce tepelných čerpadel.

Zatímco akustický výkon se měří v laboratoři v přesně stanovených podmínkách podle normy EN12102, akustický tlak je veličinou pouze přepočítanou a její hodnota se liší podle toho, v jaké vzdálenosti je stanovována. Čím dále od čerpadla ji výrobce uvádí, tím je tento parametr opticky příznivější, v podstatě ale nic neříká o skutečné hlučnosti zařízení. „Na trhu je navíc stále ještě mnoho výrobců, kteří u svých zařízení jednoduše udávají pouze akustický tlak. Problém je v tom, že většina lidí, kteří vybírají nové tepelné čerpadlo, nemá tušení, že pro stanovení hlučnosti existuje více veličin a že je mezi nimi poměrně zásadní rozdíl,“ upozorňuje Jakub Tykal z ACONDu a na závěr doplňuje: „Pro představu – naše tepelné čerpadlo ACOND PRO R dosahuje akustického výkonu 49,3 dB, zatímco u akustického tlaku v 6 m je to pouze 25,8 dB. Obě hodnoty se opticky dost výrazně liší, ale přitom se jedná stále o totéž zařízení.“

 
 
Reklama