Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak se zdražení tepla promítne do měření tepla v bytech a následně do rozúčtování?

Logickou reakcí uživatelů na zdražování tepla je uzavírání radiátorů, s cílem dosažením nižší a přitom přijatelné teploty v bytě.


Důsledkem této činnosti je podstatné zvýšení mezibytových tepelných toků. Jejich velikost může být pro výsledný tepelný komfort bytu zcela zásadní. Jinak řečeno, radiátory mohou být studené, ale v bytě bude přijatelná teplota (maximálně o cca 3°C nižší jako standard). To bylo již několikrát potvrzeno reálným měřením.

Pro zachycení této běžné činnosti uživatelů je třeba mít metodu měření tepla v bytech, která z principu dokáže uvedený děj podchytit, vyhodnotit a následně promítnout do rozúčtování. Mezibytové tepelné toky jsou dynamický děj, který nelze eliminovat případnými konstantními korekčními koeficienty. Metodou, která toto racionální chování uživatelů a jeho důsledky dokáže zpracovat, je jedině denostupňová metoda měření tepla v bytech, nazývaná také jako metoda měření tepelné pohody.

Přímé měření teploty v bytě a její velikost je objektivním měřítkem nákladů na vytápění každého bytu při rozúčtování. Úsporné chování uživatelů je záměrem evropské a české legislativy, s cílem dosažení racionálního chování uživatelů v návaznosti na zlepšení vnějšího klimatického prostředí.

Více informací o dané problematice - na našem stánku na veletrhu Aquatherm Praha 2022, pavilon č. 6, stánek č. 603.

Více informací

 
 
Reklama