Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přímotopy s nízkou spotřebou

Klasické přímotopy pracují s principem konvekce, což je ohřev vzduchu a jeho cirkulace po vytápěném prostoru. Trik, jak spotřebovat méně energie tkví ve způsobu distribuce tepla.

Když místo topidla pracujícího s konvekcí (přímotopný konvektor, radiátor ...) nasadíme topidla tzv. sálavá, bude se teplo šířit emisí tepelného vlnění, podobně jako teplo od kamen nebo ohýnku.

Sálavé, neboli vyzářené teplo neohřívá vzduch, ale povrchy a předměty a v prostoru se zachová takto: zvýší povrchovou teplotu okolních povrchů, zařizovacích předmětů, stěn, stavební konstrukce. Potenciál úspor se generuje prostřednictvím efektivnějšího šíření tepla sáláním, v žádném případě ne z poddimenzování vůči tepelné ztrátě.

Sálavý přímotop - přímotop s nízkou spotřebou - je zkonstruován tak, aby velkou část energie přeměnil na sálavé teplo. Ponechal si ale všechny výhody klasického přímotopného konvektoru - velký výkon v malých rozměrech, integrovaný přesný elektronický termostat a jednoduchou instalaci do zásuvky nebo instalační krabice. Tento mix vlastností a hlavně sálavé teplo je to, co dělá z tohoto topidla hvězdu mezi přímotopy.
Pozor ale, často se zaměňují pojmy „sálání“ a „akumulace“, přestože se jedná o dvě naprosto odlišné věci. Sálání vám k úspoře pomůže vždy, akumulace a akumulační přímotopy málokdy, pouze za přesně definovaných podmínek výhodné ceny akumulované energie.

Jak spotřebovat méně energie?


ELEKTRICKE-TOPENI.cz
logo ELEKTRICKE-TOPENI.cz

Společnost ELEKTRICKE-TOPENI.cz se zabývá prodejem, návrhy a poradenstvím v oboru elekrických topných systémů. Pokud právě řešíte výběr topného systému, rádi Vám poradíme a sdělíme své osobní zkušenosti s provozováním elektrického topení. Podlahové topení, ...

 
 
Reklama