Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vybírám tepelné čerpadlo - co je to COP, SCOP, energetický štítek?

Před výběrem tepelného čerpadla je užitečné seznámit se s termíny a hodnotami, které budete číst v popisech a technických listech zařízení. Pojďme si ty hlavní představit, přeložit a vysvětlit.

Účinnost tepelného čerpadla je hodnota, která vypovídá o kvalitě a technické vyspělosti zařízení. Od návrhu výkonu tepelného čerpadla se odvíjí účinnost a tedy i provozní náklady tepelného čerpadla. Posuzujeme ji podle topného faktoru (COP) a podle sezónního topného faktoru (SCOP). Čím je topný faktor a sezónní topný faktor vyšší, tím účinnost tepelného čerpadla vyšší a provoz levnější.

Topný faktor tepelného čerpadla, zkráceně COP je bezrozměrné číslo. Udává poměr mezi vyrobeným teplem a spotřebovanou elektrickou energií (elektrickým příkonem). Udává se pro konkrétní laboratorní podmínky, podle normy EN 14511, nejčastěji pro podmínky A2/W35 (A = teplota vzduch, W = teplota topné vody).

Sezonní topný faktor- SCOP je bezrozměrné číslo, které udává poměr mezi vyrobeným teplem a spotřebovanou elektrickou energií za topné období. Udává průměrný topný faktor za celé topné období při zvolené tepelné ztrátě objektu, dané venkovní teplotě a venkovní teplotě při které dochází ke spínání bivalentního zdroje. Spotřeba elektrické energie zahrnuje celkovou spotřebu topného zdroje (tepelné čerpadlo, bivalentní zdroj, oběhové čerpadlo otopné soustavy, řídicí systém, energii spotřebovanou při odtávání, stand by režim). Měření se provádí podle normy EN 14825.

Energetický štítek dává jednoduchou formou spotřebiteli informaci o energetické náročnosti výrobku.

Návrh tepelného čerpadla včetně srovnání a vyhodnocení parametrů vám rádi vypracujeme. Naše tepelná čerpadla instalujeme v rámci celé ČR.

Návod na správný návrh tepelného čerpadla


AC Heating - tepelná čerpadla s invertorem
logo AC Heating - tepelná čerpadla s invertorem

Společnost KUFI INT je česká firma, která vyrábí a instaluje tepelná čerpadla AC Heating Convert AW. Naše tepelná čerpadla vytápí rodinné domy, bytové domy, školy, školky, administrativní budovy a průmyslové haly. Máme za sebou stovky instalací tepelných ...

 
 
Reklama