Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Podlahové topení spotřeba

Elektrické přímotopné topení je přes veškeré mýty a pověry u moderních zateplených rodinných domů s malou tepelnou ztrátou nejvýhodnějším typem vytápění.

Spotřeba energie - elektrické podlahové topení

Podlahové topení patří mezi velkoplošné nízkoteplotní topné systémy, které produkují, na rozdíl od konvekčních topidel, konvektorů a radiátorů s nízkým teplotním spádem, podíl sálavého tepla. Sálavé i velkoplošné topení zvyšuje průměrnou teplotu vnitřní obálky a vytváří podmínky k vyrovnanému rozložením teplot mezi podlahou/stropem. To je důvodem, proč je velkoplošné topení komfortní a zároveň má nízkou spotřebu - provozní teplotu vzduchu lze obvykle snížit o 2-3 St. C při porovnání s konvenčním topením, a to výrazně snižuje energetické nároky.
Spotřeba tepla je u moderních zateplených rodinných domů s malou tepelnou ztrátou tak malá, že cena samotné energie již není nejdůležitější. Důležité je zohlednit pořizovací náklady, životnost a tzv. udržovací náklady (významné např. u složitých kotlů a tepelných čerpadel). Důležitou vlastností elektrického přímotopného podlahového topení je principiálně snadná přesná regulovatelnost (zvláště u přímotopných a poloakumulačních aplikací), protože každá podlahová plocha (místnost) funguje jako samostatně regulovatelná jednotka, která „žije vlastním životem“ s velmi přesně dávkovanou spotřebou energie k udržení teplotního nastavení - beze ztrát vytvořených ve vedení nebo referenční regulací.

Podlahové topení spotřeba


ELEKTRICKE-TOPENI.cz
logo ELEKTRICKE-TOPENI.cz

Společnost ELEKTRICKE-TOPENI.cz se zabývá prodejem, návrhy a poradenstvím v oboru elekrických topných systémů. Pokud právě řešíte výběr topného systému, rádi Vám poradíme a sdělíme své osobní zkušenosti s provozováním elektrického topení. Podlahové topení, ...

 
 
Reklama