Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Schwank představil první tmavý zářič na vodík

Společnost Schwank představila na letošním veletrhu ISH ve Frankfurtu ve světové premiéře první hybridní tmavý zářič s názvem geniumSchwank.

Ten může kromě zemního nebo kapalného plynu vůbec poprvé využívat i 100% vodík. Spolu s tím Schwank na veletrhu prezentoval i optimalizační energetický systém nazvaný e.lements. Ten řídí veškeré zásobování průmyslových budov energiemi, a to včetně fotovoltaiky, výroby, skladování vodíku i vytápění či chlazení haly.

„Vzhledem k současným trendům v energetice se flexibilní řešení vytápění pro průmysl jeví jako naprosto optimální. Mnoho našich zákazníků chce dnes ještě využívat zemní plyn, ale v dlouhodobém horizontu plánují využití vodíku. Někteří dokonce usilují o absolutní soběstačnost. A právě pro tyto účely bylo vyvinuto zařízení geniumSchwank," doplnil Aleš Fukar s tím, že nová řada jednotek bude k dispozici ve výkonových třídách 21 až 61 kW a délkách od 3,5 do 12,5 m.
Technologie společnosti Schwank by měla při provozu využívat primárně 100% zelený vodík získaný z fotovoltaických panelů. Konkrétní podnik by si tak díky fotovoltaice vyráběl energii sám a pro dlouhodobou sezónní potřebu by ji ukládal do patřičných nádrží ve formě vodíku. Ten by se vyráběl z přebytků elektřiny pomocí elektrolýzy. Tímto řešením by tak bylo za pomoc zářiče geniumSchwank dosaženo naprosto bezemisního vytápění konkrétního provozu.

e.lements – vytápění a chlazení bez CO2 až po úplnou energetickou soběstačnost

Právě provoz průmyslových podniků bez emisí CO2 by měla zajistit i další novinka společnosti Schwank prezentovaná ve Frankfurtu – koncept služeb s názvem e.lements (The Energy Flow Management System). Ten sdružuje a optimalizuje všechny služby a energetické zdroje tak, aby byla průmyslová hala energeticky soběstačná a neutrální z hlediska emisí CO2.

Systém se může skládat z různých komponent – od fotovoltaického systému, přes bateriové uložiště, elektrolyzér, vodíkovou síť nebo vytápění haly. Klíčové je vzájemné propojení jednotlivých součástí a jejich vzájemná symbióza. „Vzhledem ke složitosti technologie je pro uživatele téměř nemožné nejen shromáždit všechny jednotlivé komponenty, ale také je na konci spojit do jednotného fungujícího systému. Naši odborníci mají potřebné know-how k tomu, aby celý takový systém namysleli a instalovali. Klíčová pro ně ve finále je cílová úroveň soběstačnosti konkrétní průmyslové haly,“ doplnil Aleš Fukar.


 
 
Reklama