Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V NZÚ je o 40 % vyšší podpora pro TČ země voda než na vzduchová čerpadla

Dodavatel TČ by měl být u rozhodování od začátku, aby vybral vhodné čerpadlo a také posoudil, zda budou třeba úpravy topného systému či domu.

V NZÚ je o 40 % vyšší podpora pro TČ země voda než na vzduchová čerpadla
V NZÚ je o 40 % vyšší podpora pro TČ země voda než na vzduchová čerpadla

Nové podmínky pro získání dotací v rámci programu NZÚ, které budou platit od září, vyvolávají otázky budoucích žadatelů i dodavatelů.

Podle Marka Bláhy, jednatele společnosti IVT Tepelná čerpadla, je rozpor u dotací pro tepelná čerpadla země/voda: „Vítám zvýšenou podporu TČ země/voda s plošnými kolektory, která bude nově o 40 % vyšší než na vzduchová čerpadla, protože vykazují nižší emise a mají delší životnost než vzduchová čerpadla. Nesmyslně se ale podpora netýká těch samých tepelných čerpadel, která místo kolektoru využívají vrty. Ty jsou přitom stejně efektivní a ekologické jako plošné kolektory.“

S TČ země/voda má přitom IVT dlouhodobou zkušenost. Podle statistiky MPO nese značku IVT více než 41 % u nás nainstalovaných zemních TČ. Jedna z prvních instalací země/voda u nás, čerpadlo IVT FOCUS 20 je v provozu od roku 1993 v Roztokách u Prahy, a je stále plně funkční. Za dobu provozu ušetřilo 1 380 000 Kč v porovnání s elektrickým kotlem.

Marek Bláha uvítal dotaci na výměnu plynových kotlů starších 20 let za TČ a poměrně vysokou kotlíkovou dotaci pro nízkopříjmové domácnost. Umožní pořídit si i dražší TČ, která mají kvalitnější komponenty a výrazně nižší spotřebu elektřiny. Lze ušetřit i o 10 000 Kč ročně více než s nejlevnějšími čerpadly.

Podle Bláhy by se také nemělo se žádostmi o dotaci a přípravou projektu otálet.

 
 
Reklama