Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jaký typ regulace topení je pro vás nejvhodnější?

Správnou regulací topení můžete ušetřit 20-30 % nákladů za vytápění při zachování tepelného komfortu. Jaké jsou nejefektivnější způsoby regulace vytápění?

Dostupné metody regulace topení se liší na základě zdroje tepla (lokální nebo dálkové) a typu topné soustavy (radiátorové nebo podlahové, případně kombinované).

Pokud máte lokální zdroj vytápění, tedy například kotel, tepelné čerpadlo nebo solární panely, vsaďte na kvalitní termostaty. Ty nejjednodušší se ovládají manuálně pomocí kolečka. Tím vám sice zajistí stabilní požadovanou teplotu, nicméně na průběžnou regulaci v průběhu dne musíte myslet sami.

Moderní programovatelné termostaty fungují zcela automaticky. Stačí si naprogramovat požadovanou teplotu pro každou místnost a denní dobu zvlášť a o vše ostatní se postará chytrý software.

Některé modely digitálních termostatů umožňují i dálkové ovládání prostřednictvím mobilní aplikace a mají další chytré funkce pro ještě vyšší úspory.

Termostaty jsou rovněž nedílnou součástí podlahového vytápění, jelikož představují jedinou možnost regulace tohoto typu topení.

Snížit náklady za vytápění ovšem můžete i v případě, že máte dálkově vytápěný byt s radiátory. Místo obyčejných manuálních termostatických hlavic na topení můžete zvolit digitální, na kterých si nastavíte požadovanou teplotu. Některé modely chytrých termostatických hlavic na radiátory lze i naprogramovat podle denního rozvrhu nebo je ovládat dálkově. Tyto termohlavice lze přitom instalovat i na staré radiátory.

Chytré termostatické hlavice vyrábí například značky Danfoss, Siemens, Honeywell nebo IMI Heimeier.

Termostatické hlavice


 
 
Reklama