Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak na regulaci topení v chytré domácnosti

Hledáte způsoby, jak ušetřit za energie, aniž byste přišli o komfort v domácnosti? Topení je tradičně nejvyšší položkou na účtech. Zjistěte, jak topit chytře a levně.

Jak ušetřit za vytápění

Pokud snížíte teplotu v domácnosti v průměru o 3°C, snížíte náklady za vytápění o 20 %. Takové snížení teploty přitom nemusíte vůbec pocítit. Jak je to možné?

Odpovědí jsou chytré termostaty, které nastavují teplotu na základě teplotních zón a předem naprogramovaných časových intervalů. To znamená, že pro každou místnost a každou denní dobu bude nastavená teplota jiná. Vy tak zbytečně nebudete přetápět v místnostech, kde se běžně nezdržujete a v časech, kdy nejste doma. Přitom ale nepřijdete o svůj tepelný komfort. Optimální teploty pro jednotlivé místnosti se totiž liší až o 8°C.

Díky smart termostatům můžete topení ovládat na dálku přes internet nebo mobilní aplikaci. Budete tak mít perfektní kontrolu nad vytápěním i v době, kdy nejste doma. Inteligentní termostaty jsou kompatibilní se všemi druhy vytápění a můžete je propojit i se systémem smart home. Pomocí různých čidel lze provoz topení dále optimalizovat na základě údajů, jako je přítomnost osob v místnosti, otevření okna, předpověď počasí a další.

Další tipy, jak snížit náklady za vytápění

Kromě instalace chytrého termostatu vám nemalé finance ušetří i řádná údržba topné soustavy, zejména pak její odvzdušnění před topnou sezonou. Nečistoty v topné vodě rovněž snižují výkon topení, a proto nezapomeňte na instalaci magnetických filtrů, které vodu čistí. Na radiátory nic nepokládejte a nepřekrývejte je závěsy. V zimě větrejte krátce, ale intenzivně.

Nabídka termostatů pro smart domácnost


 
 
Reklama