Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Za 5 měsíců začne platit zákaz starých kotlů

Od 1.září 2024 vstoupí v platnost zákaz provozu starých kotlů na uhlí nebo dřevo, který spadají do 1. a 2. emisní třídy. S výměnou neotálejte.

V Česku stále podle odhadů asi 150 tisíc zastaralých kotlů 1. a 2. emisní třídy, na které se od 1. září 2024 bude vztahovat zákaz používání. Výrobci kotlů a topenáři tak doporučují s nákupem nového kotle již neotálet. Výrobci zároveň upozorňují, že při výměnách na poslední chvíli by se nemuselo dostat na všechny a kapacity topenářů by mohly být vyčerpané.

„Zároveň pořád platí, že domácnosti s nízkými příjmy, které nemají dostatek peněz na výměnu starého kotle, si mohou zažádat o kotlíkovou dotaci. Ostatní majitelé nemovitostí s neekologickým vytápěním mohou k výměně starého kotle využít dotaci z programu Nová zelená úsporám,“; jak uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík.

Starý kotel je možné vyměnit za moderní kotel na biomasu (dřevo, brikety, pelety) nebo tepelné čerpadlo. Dřevem nebo dřevěnými palivy v ČR vytápí něco přes milion domácností a jsou to nejen nejlevnější paliva, ale také dobře dostupná. Palivové dřevo je navíc prakticky od začátku kůrovcové kalamity nejlevnějším palivem. Dlouhodobě jsou velmi stabilní i nízké ceny dřevěných pelet. Jejich cena je aktuálně pod 8 Kč/kg a očekává se, že bude ještě klesat.


Centrum Vytápění - RJ Trading s.r.o.
logo Centrum Vytápění - RJ Trading s.r.o.

Internetový obchod s širokou nabídkou kotlů, krbových kamen, tepelných čerpadel, kachlových kamen, sporáků na tuhá paliva, vysavačů popela ad. Poskytujeme odborné i dotační poradenství. Vzorková prodejna v Táboře.

 
 
Reklama