Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Češi nyní raději kupují úspornější a kvalitnější tepelná čerpadla

Po prudkém nárůstu zájmu o tepelná čerpadla v roce 2022 poklesl jejich celkový prodej v roce 2023 jen o 8 %. Výjimkou jsou úspornější systémy země/voda, kterých se naopak prodalo o 14 % více. Vyplývá to z výsledků statistického šetření Ministerstva průmyslu a obchodu.

Jedničkou na trhu se v dodávkách tepelných čerpadel v České republice za rok 2023 stala společnost IVT Tepelná čerpadla. Tato firma je jednak největším dodavatelem zemních čerpadel a zároveň i jedním ze tří největších dodavatelů vzduchových čerpadel.

Vývoj prodejů tepelných čerpadel – počet kusů 2010–2023. Zdroj: Oddělení analýz a datové podpory koncepcí, MPO, březen 2024
Vývoj prodejů tepelných čerpadel – počet kusů 2010–2023
Zdroj: Oddělení analýz a datové podpory koncepcí, MPO, březen 2024

K zájmu o tepelná čerpadla v roce 2022 přispěla pochopitelně energetická krize a snaha zákazníků odejít od pevných paliv a drahého plynu. Tyto faktory se projevily i v roce 2023, zejména v jeho první polovině. Jak ukázalo statistické šetření MPO, které probíhá již od roku 2004, ve druhé půlce roku začal mírný pokles zájmu a lze předpokládat, že i v letošním roce dojde k propadu prodejů oproti rokům 2022 a 2023.

Počet prodaných čerpadel typu země/voda v letech 2019–2023. Zdroj: Oddělení analýz a datové podpory koncepcí, MPO, březen 2024
Počet prodaných čerpadel typu země/voda v letech 2019–2023
Zdroj: Oddělení analýz a datové podpory koncepcí, MPO, březen 2024

Ačkoli statistiky MPO ukazují v loňském roce pokles, největší dodavatel tepelných čerpadel, společnost IVT Tepelná čerpadla, zaznamenala naopak 86% růst prodejů. „Zákazníci měli loni tradičně největší zájem o čerpadla typu vzduch/voda. Podle MPO se podílejí na celkovém prodeji 95 % a my jsme jich našim zákazníkům dodali skoro 4 000 kusů. Češi už jsou ale poučenější a přiklání se více ke kvalitě a dlouhodobé úspoře než jen k nízké nákupní ceně. Zaznamenali jsme totiž oproti roku 2022 i větší zájem o čerpadla typu země/voda, která jsou ještě úspornější a mnohem odolnější vůči zdražování elektřiny než ta vzduchová. Dodali jsme jich přes 1 100 kusů a IVT tak pokrývá přes 40 % celého trhu se zemními čerpadly,“ upřesňuje Marek Bláha, jednatel společnosti IVT Tepelná čerpadla, která se u nás tepelnými čerpadly zabývá již přes 30 let.

Z šetření Ministerstva průmyslu a obchodu také vyplynulo, že zákazníci měli větší zájem o úspornější monobloková čerpadla oproti levnějším splitovým. Také se potvrdil rostoucí zájem o vytápění tepelnými čerpadly u novostaveb, a to jak v rodinných, tak bytových domech.


IVT Tepelná čerpadla s.r.o.
logo IVT Tepelná čerpadla s.r.o.

Značka IVT je na českém trhu předním dodavatelem tepelných čerpadel do rodinných domů, komerčních i obytných budov. Od roku 1991 se v ČR pro značku IVT rozhodlo více než 30 000 zákazníků. Značka disponuje také největší montážní a servisní sítí IVT CENTRUM, ...

 
 
Reklama