Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přijetí cechů u předsedy vlády ČR

Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal ve čtvrtek 19. května 2016 ve Strakově akademii se zástupci profesních spolků a se zástupci Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Cech topenářů a instalatérů České republiky byl zastoupen panem Bohuslavem Hamrozim, prezidentem CTI ČR.

Hlavními tématy jednání byly novela živnostenského zákona, zavádění mistrovských zkoušek, podpora technického vzdělávání již na mateřských a základních školách i systémovější podpora výuky řemesel.

Novela živnostenského zákona a zavádění mistrovských zkoušek


Premiér Sobotka se zástupci profesních spolků a AMSP ČR hovořil o novele živnostenského zákona, kterou nyní připravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Novelu by měla vláda projednat do konce tohoto roku a právní úprava bude reflektovat aktuální situaci v podnikatelské sféře.

Dalším tématem jednání bylo zavádění tzv. mistrovských zkoušek. Ty budou začleněny do novely zákona o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání. Novela bude projednána vládním kabinetem v druhé polovině roku 2016 a účinnost novely je plánovaná od července roku 2017.

Povinné dílny jako podpora řemesel

Premiér Sobotka se zástupci profesních spolků a AMSP ČR také hovořil o podpoře a propagaci řemesel a nedostatku některých zemědělských profesí. Předseda vlády byl informován o aktuálně probíhajícím projektu Rok řemesel 2016, nad kterým převzal osobní záštitu. Projekt podpořilo finančně Ministerstvo zemědělství částkou cca 4 miliony korun.

Rozšířenou výuku dílen a na pracovních pozemcích by podle České televize chtěl zavést premiér Bohuslav Sobotka. Vláda o tom bude jednat na podzim. Dílny pozemky by měly být povinné pro všechny žáky, nyní je to v kompetenci jednotlivých škol. Cechy si slibují od úpravy zvýšení zájmu o řemeslo.
"Potřebujeme, aby Ministerstvo aktualizovalo rámcové vzdělávací program a aby otevřelo možnosti i v rámci nových evropských fondů, aby dílny mohly být financovány", řekl po jednání České televizi premiér Sobotka.

Podle AMSP ČR ubylo za posledních 10 let jen ve stavebních řemeslných oborech 40% absolventů.
"Začneme motivovat základní školy a zároveň střední školy a učiliště, které budou poskytovat základním školám zázemí", řekl po jednání Karel Havlíček, předseda AMSP ČR.









Jednání a tisková konference předsedy vlády se zástupci profesních spolků, 19. května 2016
 
 
Reklama