Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Úterý na Infothermě 2017 aneb jak na úspory energie v 21. století?

Úterní doprovodný program výstavy Infotherma 2017 proběhl v režii portálů TZB-info.cz a Solárnínovinky.cz a zaměřil se na energetickou soběstačnost a úspory energie v budovách. Program se týkal zároveň problematiky chytrých spotřebičů.

Prezentace z odpoledního bloku doprovodného programu naleznete na konci článku. Prezentace z dopoledního bloku budou doplněny.

Dopoledne bylo zaměřené na průkopnickou kancelářskou budovu společnosti Fenix v Jeseníku. Již jsme o ní na TZB-info psali mnohokrát, ve zkratce se jedná o kancelářskou budovu postavenou ve standardech roku 2020. Je tedy vybavena nejmodernějšími technologiemi TZB a má navíc fotovoltaickou elektrárnu a baterii. Její stavba i vybavení probíhalo za konzultací s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT, tato instituce budovu také monitoruje a vyhodnocuje jako aktivní prvek energetické soustavy.

Cyril Svozil za společnosti Fenix
Cyril Svozil za společnosti Fenix

Jak zmínil Miroslav Urban z ČVUT, budova plná moderních technologií je velmi citlivá na správné nastavení. Ač budova Fenixu slouží jako pilotní projekt a pokusná laboratoř pro podobné budovy v budoucnosti, je to zároveň plnohodnotné administrativní sídlo firmy, které normálně funguje. A ač je kladen obrovský důraz na úspory energie, primární je, aby se v budově dobře pracovalo. Dosavadní provoz přinesl řadu otázek, jejichž řešení posunulo obor budov s téměř nulovou spotřebou energie o kus dál.

Jednou z nich byla optimalizace vnitřního prostředí. Více než třetina pracovníků v budově při výzkumu kvality vnitřního prostředí uvedla, že je jim mírně chladno. Přitom všechny komponenty byly nastavené tak, aby v budově byla optimální teplota. Příčinou se ukázalo být nastavení větrání, které způsobovalo vyšší proudění vzduchu o nízké teplotě. Lepším vyladěním ventilačního systému by se měl tepelný komfort v budově zlepšit.

Chytré úspory energie a problematika chytrých spotřebičů

Určitě se lépe spoří, pokud má zákazník podrobný přehled, kolik kde ušetřil a zejména kolik ještě ušetřit může. K tomuto účelu slouží zařízení zvané Energomonitor, který představil jednatel této firmy Patrick Zandl. Instalací Energomonitoru získá zákazník velmi přesný okamžitý přehled o spotřebě elektřiny, vody a plynu ve své domácnosti nebo firmě. To vše má přístupné online, např. z chytrého telefonu, kdykoliv a kdekoliv. Potom ví, kde mu vznikají zbytečné energetické výdaje a může se je snadno pokusit eliminovat.

Patrick Zandl ze společností Energomonitor a CZ.NIC
Patrick Zandl ze společností Energomonitor a CZ.NIC

A když už má zákazník dům plný chytrých spotřebičů připojených k internetu, je dobré vědět i o jejich rizicích. O nich hovořil rovněž Patrick Zandl, tentokrát jako pracovník společnosti CZ.NIC. Podotkl, že zvláště levná chytrá zařízení připojená k internetu – od routerů přes termostaty a bezpečnostní kamerky po chytrý vysavač – mohou být snadno napadnuta po internetu jako jiné počítače. Tím jsou přístupná zvenčí, útočník je pak může ovládat a například sledovat váš domov přes vaši vlastní bezpečnostní kameru. Ale útočník může také využít výpočetní sílu zařízení ve svůj prospěch. Ovládne-li takových spotřebičů více (a přes takto nezabezpečené zařízení může snadno získat přístup i do dalších chytrých zařízení v dané domácnosti/firmě), může je následně zneužít ke kybernetickým útokům. O tomto riziku je dobré vědět a mít spotřebič nějak zabezpečený – minimálně si k němu změnit heslo.

Na doprovodném programu Infothermy 2017 zaznělo i téma vytápění fotovoltaikou. Systém pro rodinné domy s tepelným čerpadlem a elektrickým akumulátorem prezentoval Robert Mořkovský ze společnosti Solární-panely.cz. Tepelné čerpadlo má nejvyšší topný faktor během dne, což se zároveň protíná s výrobou fotovoltaiky. Pomocí tepelného čerpadla je tak v průběhu dne natápěn vodní zásobník, který po západu slunce slouží jak pro vytápění, tak pro potřeby teplé vody. Ostatní domácí spotřebiče mohou být napájeny z baterie, která ale díky oddělenému řešení vytápění nemusí být tak objemná. Dům takto může dosáhnout značné mítry soběstačnosti.

Společnost Solární-panely.cz má k ovládání tohoto systému i vlastní systém Homegrid, který přesune celý energetický management domu do chytrého telefonu majitele. Může tak pohodlně systém nejen sledovat, ale i ovládat ze své kapsy.

Kateřina Ksandrová ze společnosti Bosch uvedla specifika provozu mikrokogenerace. Upozornila, že aby se její instalace vyplatila, musí být aplikována tam, kde je využití vyrobené elektřiny doprovázené využitím tepla. Vhodná tak může být instalace např. pro:

  • Lokální zásobování teplem
  • sídliště
  • podnikatelské areály
  • Komunální sféra
  • nemocnice, domovy důchodců
  • školy
  • bazény, lázně
  • Průmysl, obchod a výroba
  • výroba (procesní teplo) a galvanování
  • pivovary, masokombináty
  • zpracování mléka
  • zahradnictví, autosalony
  • hotely
Kateřina Ksandrová ze společnosti Bosch Termotechnika
Kateřina Ksandrová ze společnosti Bosch Termotechnika

Kateřina Ksandrová zároveň zdůraznila, že je nutné jednotku správně dimenzovat tak, aby při provozu nebyla potřebná regulace výkonu. Provoz na nižší výkon znamená vyšší náklady na servis a nižší účinnost - stejné množství energie se vyrobí za delší čas a s vyšší spotřebou paliva.

Výraznou úsporu v ohřevu teplé vody představil Miroslav Kašák ze společnosti Raychem. Při vedení teplé vody potrubím vzniká mnoho tepelných ztrát. Ty lze snížit několika způsoby použitím dostatečné množství izolace na teplovodní potrubí a nebo prakticky odstranit dohřevem potrubí topnými kabely, které kompenzují nedokonalost izolace.

S natápěným potrubím lze i eliminovat výskyt legionely. Toto řešení je přitom možné uplatnit v libovolném měřítku, je určené jak pro velké provozy s vysokou spotřebou teplé vody (např. hotely), tak klidně i pro rodinný dům, který usiluje o úsporu vody a odstranění legionely.

Na závěr doprovodného programu vystoupil Mikuláš Vargic z advokátní kanceláře Doucha Šikola advokáti a představil možnosti prodeje elektřiny z vlastní fotovoltaiky. Má-li majitel nemovitosti fotovoltaiku, může prodávat elektřinu svým nájemcům. Použije-li k tomu vlastní rozvody (ne distribuční soustavu), může svým nájemcům nabídnout levnější elektřinu – není nutné platit poplatek za distribuci a další související poplatky. Protože však nájemci i sám majitel nebudou využívat jen elektřinu z fotovoltaiky, ale i elektřinu ze sítě, je ji potřeba přeúčtovat. Více k tomuto tématu naleznete v článku Mikuláše Vargice Podmínky přímého prodeje vlastní elektřiny.

Prezentace z odpoledního bloku přednášek:
 
 
Reklama