Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak se projevuje třetí kolo kotlíkových dotací na Infothermě 2019?

První kraje by měly zahájit třetí kolo kotlíkových dotací během května 2019. Jak reagují výrobci? A jaké jsou možnosti využití solární energie v domácnostech?

Návštěvník letošního ročníku Infothermy může zaznamenat nenápadnou proměnu vystavovaných zdrojů tepla. Z nabídky zcela zmizely prohořívací nebo odhořívací kotle na pevná paliva, které bylo možné na minulých ročnících výstavy nalézt. Jednoznačný úbytek také zaznamenaly kotle spalující uhlí, jelikož toto fosilní palivo již není mezi podporovanými zdroji v kotlíkových dotacích. Vystavovatelé se soustředili na ekologické zdroje vytápění, převládaly tedy dřevozplyňující kotle, peletové automatické kotle, tepelná čerpadla všech typů, malé plynové kondenzační kotle a také různé solární systémy.

Kdy začne třetí kolo v krajích?

Kotlíkových dotacím se věnovala také podstatná část odborné diskuze při zahájení výstavy. Řešil se optimální harmonogram, kdy kraje vyhlásí závěrečné kolo kotlíkových dotací. Podle dostupných informací musí kraje spustit 3. vlnu nejpozději do konce října 2019, což je však pro české výrobce tepelné techniky nepřijatelné. SFŽP tedy vyvíjí tlak na kraje, aby závěrečné kolo vyhlásily dříve. To by se mělo podařit min. ve 4 krajích, a to během května 2019. Ředitel SFŽP Ing. Valdman doufá, že ostatní kraje se k bližšímu termínu vyhlášení také připojí.

Slunce v domě - jak v domácnosti využít a uskladnit energii ze slunce?

Nepočítáme-li sušení prádla, nebylo využívání energie slunečního záření nikdy v dějinách jednodušší a levnější než právě teď. Hlavním důvodem jsou dotace na domácí fotovoltaiku a fototermiku ze státního programu Nová zelená úsporám. Ty mohou pokrýt až polovinu investičních nákladů na pořízení solárního systému a následně šetřit domácnostem výdaje za energie. Uplatnění solární energie v domácnosti se věnoval úterní doprovodný program v režii redakce webu TZB-info.

Dotace na využití solární energie stručně přiblížil Jiří Zilvar, redaktor oborů energetika a obnovitelná energie portálu TZB-info. Nová zelená úsporám podporuje jak fototermický systém, tak fotovoltaiku s bateriemi. Podmínkou je co největší využití získané energie v domácnosti, dotace proto pokrývá pouze systémy vybavené akumulací.

Solární ohřev vody a přitápění

Fototermické systémy na ohřev vody jsou levnější a mají rychlejší návratnost. Lze zvolit minimální variantu na přípravu teplé vody (podoblast C.3.1), nebo větší verzi (C.3.2), která zvládne i přitápění. Vodu lze ohřívat i fotovoltaikou, menší varianta (C.3.3) zahrnuje prakticky jen bojler napájený fotovoltaikou, větší varianta (C.3.4) už umožňuje elektřinu použít i jinde v domě. Maximální varianta (C.3.8) pak počítá se spolupráci s tepelným čerpadlem. Ač zakoupení tepelného čerpadla dotováno není, větší fotovoltaická elektrárna, která ho bude pohánět už ano. Přebytky jsou ve všech případech uplatněny v ohřevu vody.

Solárnímu ohřevu vody se podrobněji věnoval Pavel Dufek ze společnosti Regulus. Ať už jde o fotovoltaiku nebo solární kolektory, vždy je třeba počítat s instalací větší akumulační nádrže na teplou vodu. Zatímco část nádrže udržuje zásobu teplé vody pro okamžité použití, druhá část je připravena přijímat - akumulovat energii ze slunce. Fototermický systém má výhodu delší životnosti, menší plochy kolektorů a hlavně nižších nákladů. Fotovoltaika se zase snadněji instaluje a elektřinu lze využít na více účelů. Za velmi zajímavou označil Pavel Dufek kombinaci fotovoltaiky tepelného čerpadla, kde lze i s pomocí elektřiny ze sítě topit velmi levně.

Elektřina ze slunce

Hned tři podoblasti dotace (C.3.5, C.3.6, C.3.7) podporují pořízení fotovoltaické elektrárny s ukládáním přebytků do baterií. Nejvyšší podpora dostahuje výše 155 000 Kč a zahrnuje fotovoltaiku s výkonem okolo 5 kW a s baterií 5 a více kWh. Podporováno je rovněž rozšíření solárního systému, který si majitel dříve s pomocí nové zelené úsporám dříve zakoupil. Podrobné podmínky naleznete ZDE.

Elektromobil a domácí fotovoltaika

Lze z domácí fotovoltaiky nabíjet elektromobil? Na toto téma přednášel pan Roman Tušl ze společnosti ČEZ prodej. Hlavní premisou je vyšší výroba elektřiny, protože elektromobil má několikrát větší baterii v porovnání s domácím úložištěm. Samozřejmě lze ukládat elektřinu přes den do baterie a večer ji odtamtud přelít do elektromobilu, ale pořízení tak velkého domácího úložiště vyjde dráž, než elektromobil nabíjet ze sítě. Lépe vychází, pokud má majitel možnost nabíjet elektromobil přes den a elektřinu z fotovoltaiky přímo posílat do elektromobilu. I pak je ovšem potřeba mít větší elektrárnu, aby přes den zvládla naplnit jako velké baterie elektromobilu, tak domácí úložiště pro zajištění chodu domácnosti.

Fotovoltaika v bytě?

I do bytu lze fotovoltaiku instalovat - ať už na parapet nebo na balkón - a pokrýt tak část spotřeby domácnosti. Opět vychází lépe, pokud jsou obyvatelé doma přes den (např. z domu pracují) a mohou elektřinu z fotovoltaiky přímo využít. Podmínky však nejsou tak dobré jako u rodinného domu. Jak zmínil Marin Kolařík ze společnosti Ostrovní elektrárny.cz, tato instalace je sice funkční, ale není ideální z hlediska návratnosti. Rozměr bytové fotovoltaiky je omezený na pár set kilowattů výkonu a navíc masa bytového domu omezuje osvit panelů, stíní. Bytová fotovoltaika tak sice není drahá, ale kvůli omezeným možnostem využití má delší návratnost, řádově 10 - 20 let.

 
 
Reklama