Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vývoz českých firem do Kyrgyzstánu roste rekordním tempem

Tuzemské firmy, podpořené financováním České exportní banky (ČEB), do Kyrgyzstánu vyvážejí technologie pro největší jurtu na světě a Regulus i Thermona se také podílejí na zabezpečení dodávek tepla pro Biškek. Nové příležitosti rostou v Jižní Americe a také v Africe.

Česká exportní banka financuje již několikátý úspěšný projekt v Kyrgyzstánu

Objem českého exportu do této země roste dlouhodobě. Na konci devadesátých let činil pouhých 35 milionů korun. Od té doby vzrostl desetinásobně.
Do středoasijských zemí začíná pronikat moderní energetika, která může přispět k elektrifikaci odlehlých horských regionů i snížit podíl fosilních paliv. To představuje příležitost pro české firmy, které se mohou vedle projektů vodních či bioplynových elektráren uplatnit také v nabídkách technologií pro snadnější integraci obnovitelných zdrojů do sítě.
„V Kyrgyzstánu je o české technologie zájem. Těší mě, že jsme co do objemu exportu dosáhli rekordních výsledků, ještě důležitější ale je, že teď se pro české vývozce otevírá prostor pro další, ještě větší zakázky,“ říká honorární konzul ČR v Kyrgyzstánu Marat Djanbajev.
„Kyrgyzstán patří mezi obtížná teritoria a v takových je potřeba zpočátku tužit vztahy na menších obchodních případech. Tyto první krůčky, v podobě úspěšných projektů, máme za sebou,“ dodává předseda představenstva a generální ředitel ČEB Jaroslav Výborný.
V dubnu 2019 byla podepsána i dohoda o spolupráci mezi MPO ČR a kyrgyzským ministerstvem hospodářství. Na Ministerstvu hospodářství Kyrgyzské republiky se uskutečnilo 1. zasedání Společné pracovní skupiny, která má být efektivní platformou pro vzájemný ekonomický dialog mezi dotčenými orgány exekutivy a organizacemi.

Regulus v obří reprezentativní stavbě ve tvaru tradiční jurty

„Je to největší jurta na světě. Kopíruje kyrgyzské tradice staré mnoho se let, ale celý systém vytápění je z Česka,“ komentuje investor projektu Turusbek Mamashov.
V projektu Dasmia má Regulus topný systém s tepelnými čerpadly a termickými slunečními kolektory. Jde o jurtu s plochou 1 km2 pro 1000 lidí.
„V Kyrgyzstánu panují naprosto odlišné klimatické podmínky a platí tam i jiné technické předpisy, takže jsme celý systém přizpůsobili tamním potřebám, přesně na míru zákazníka. Díky spolupráci s lokálním partnerem, který absolvuje pravidelné odborné školení v naší firmě v Praze, dokážeme nabídnout kyrgyzským zákazníkům odbornou montáž i servis našich zařízení. Náš řídicí systém zabezpečuje optimální chod celého zařízení a posílá automaticky technikům e-mailové zprávy, pokud by provoz systému nebyl optimální nebo by došlo k poruše. Naši technici pak pomocí vzdáleného internetového přístupu mohou systém sledovat a upravovat jeho nastavení přímo z Prahy,“ říká ředitel firmy Regulus Ing. Pavel Kučera.

Dasmia 2 - první prémiové sportovní centrum moderního střihu v Kyrgyzstánu

“Bude zde vzduchotechnika od firmy Janka, sanita od společnosti Ptáček, fototermické panely dodá Regulus a bazénové technologie Vagner Pool a plynové kotle Thermona,” vypočítává šéf ČEB Jaroslav Výborný české výrobce, kterým banka vývoz zafinancuje.

Česká exportní banka (ČEB) se více zaměří na podporu vývozu zelených technologií

Kromě financování nabídne českým firmám také expertízy při hledání nových trhů.

„O takzvané zelené technologie z Česka je ve světě zájem. Už teď Česká exportní banka financuje řadu úspěšných projektů tuzemských firem v různých částech světa. A spolu s rostoucí poptávkou cítíme, že je potřeba české exportéry ještě víc povzbudit,“ vysvětluje předseda představenstva a generální ředitel ČEB Jaroslav Výborný a dodává, že naše firmy mohou nabídnout řešení pro domácnosti v podobě solárních panelů a bateriových systémů, komponenty pro velké instalace obnovitelných zdrojů nebo řešení problémů s odpady.
“V tuto chvíli jednáme o možnostech financování dodávek českých technologií do několika zemí v Jižní Americe a poptávku cítíme také v Africe,” dodává Výborný.
V průběhu roku bude Svaz moderní energetiky ve spolupráci s ČEB pořádat kulaté stoly s mezinárodním obsazením, kde ve spolupráci s ČEB představí nejvíce atraktivní trhy.

Zdroje:
ČEB se zaměří na zelenou energii
Rekordní vývoz do Kyrgyzstánu
Ministryně Nováková podepsala v Kyrgyzstánu dohodu o spolupráci

 
 
Reklama