Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Infotherma 2023 – roste zájem o tepelná čerpadla a vytápění dřevem

Otázka „mám si vybrat kondenzační kotel nebo tepelné čerpadlo?“ zaznívá na Infothermě 2023 velmi často. Odpověď na ní ale není jednoduchá. Mnoho návštěvníků zároveň spoléhá na vytápění pevnými palivy.


Online studio estav.tv na výstavě Infotherma 2023

Zájem o tepelná čerpadla roste, dodací lhůty se ale zkracují

Pokračování boomu tepelných čerpadel mezi zdroji tepla potvrzují vystavovatelé. Mezi vystavovanými exponáty téměř vymizely plynové kotle, zatímco kotle na pevná paliva si své postavení drží. Hodně návštěvníků se ptá, kdy je výhodné přejít z plynového kotle na tepelné čerpadlo. Odpověď na tuto otázku není jednoduchá, protože velmi závisí na technické úrovni stávajícího kotle a vlastnostech stávající otopné soustavy a jediným vhodným doporučením pro návštěvníky výstavy je problém konzultovat s nezávislými odborníky.

Pozitivní zprávou vyplývající z rozhovorů s vystavovateli je, že extrémně dlouhé dodací lhůty i více než 12 měsíců běžné ve smlouvách na dodávky tepelné techniky uzavřených v roce 2022 se nyní zkracují, v některých případech i na polovinu. V nabídkách není zatím dosaženo stavu před covid epidemií, ale trend je příznivý. To se netýká jen zdrojů tepla, ale komínových systémů pro odvod spalin.

Přečtěte si také Infotherma 2023 zahájena – peníze na úspory jsou, chybí ale pracovníci Přečíst článek

Cena palivového dřeva klesá

Lidé se velmi často ptají na dostupnost a ceny pevných paliv. Velkým překvapením je, že skoro nezaznívají otázky směřující k uhlí, ale s přehledem vede palivové dřevo. Vyvraceli jsme několikrát novinářské kachny tvrdící, že bude zakázáno dřevo spalovat, a naopak ukazovali na přehledech a statistikách, že kusového dřeva pro vytápění je a bude dostatek.

Sledujeme také trendy v cenách dřevních pelet, jejichž cena již klesá. Nejhorší situace byla v září a říjnu, kdy dodavatelé nebyli schopni uspokojit enormní poptávku po dřevních palivech, cena paliv rostla a prodlužovaly se lhůty dodávek. Toto se zlomilo na konci listopadu 2022, od té doby je dostupnost bezproblémová a ceny klesají. Po konci topné sezóny odhadujeme, že se cena přiblíží hodnotám z jara 2020.

Na tomto výkyvu na začátku topné sezóny 2022/2023 lze ukázkově demonstrovat, jak panika způsobená válkou na Ukrajině může zapříčinit skokové změny v cenách paliv. Z informací od distributorů víme, že domácnosti v tomto čase objednávaly násobně více paliv, než potřebovaly, objednávky realizovaly u více dodavatelů a způsobovaly tlak na cenu.

Na tomto příkladu důležité zdůraznit, aby se pevná paliva objednávala včas a při nejvýchodnějších cenách, tedy v období od dubna do června, nikoliv při zahájení topné sezóny.

Přečtěte si také Jak dlouho vysychá palivové dřevo? Přečíst článek

Přímý přenos z výstavy Infotherma na estav.tv

Veletržní úterý bylo na stánku TZB-info ve znamení online studia estav.tv . Celkem jsme odvysílali 16 rozhovorů a reportáží s vystavovateli a hosty redakce TZB-info a ESTAV.cz. Záznam z vysílání naleznete již brzy na webu estav.tv.

 
 
Reklama