Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přestal plynový kotel topit? Příčinou může být koroze měděného potrubí s plynem

Evidovány jsou již nejen desítky, ale spíše stovky případů dříve neobvyklého zanesení plynové armatury plynových kotlů menších výkonů.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

V ČR se cca od listopadu 2022 servisní technici plynových kotlů setkávají s nečistotami vnitřků měděných částí plynových zařízení. Jedná se o nový problém, který se dříve nevyskytoval.
Situace je taková, že problém vzniká na části OPZ, za kterou odpovídá vlastník objektu.

Podle vyjádření distributorů složení zemního plynu je v ČR v souladu s požadavky norem. Přesto jsou již evidovány nejen desítky, ale spíše stovky případů dříve neobvyklého zanesení plynové armatury plynových kotlů menších výkonů. A to výhradně v instalacích, kde je přívod plynu ke kotli proveden z mědi.

Poruchy se vyskytují obecně bez ohledu na konstrukci kotle

Za výrobce kotlů se k problematice vyjádřil Zdeněk Fučík, Brilon, který zastupuje na českém trhu pět různých značek a různých konstrukcí kotlů.




Nečistoty z plynových armatur demontovaných během servisu, zdroj Brilon

Podle něj byly poruchy zjištěny obecně bez ohledu na konstrukci kotle. Jejich zvýšený výskyt trvá asi 6 měsíců a neustále přibývají další. Kotle větších výkonů se vybavují pomocným filtrem, ale u kotlů malých výkonů se až dosud takový filtr nepoužíval, nebyl zapotřebí. A co je důležité, i případná dodatečná montáž filtru neřeší příčinu, za kterou s velkou mírou pravděpodobnosti stoji korozní narušení mědi vyšším obsahem sirovodíku v plynu. Naštěstí, zanesení plynové armatury sice způsobí nefunkčnost kotle, ale neohrozí bezpečnost provozu.

"Samozřejmě jsme oslovili naše partnery, výrobce kotlů, které prodáváme. Poslali jsme jim fotografie zanesených plynových armatur i nečistot. Oni se s tímto problémem nesetkali. Přitom se tam používají běžně jak měděné potrubí, tak zemní plyn, který přichází do ČR," říká Zdeněk Fučík a v tuto chvíli hovoří obecně za výrobce a dodavatele kotlů. Setkávají s s problémem všichni. "Problém je, že zanesená plynová armatura je jemné zařízení, které nejde běžně vyčistit, je třeba ji vyměnit. Řešením a doporučením pro tuto chvíli je namontování samostatného filtru před kotel a kontrola sítka plynové armatury při servisu," dodává Fučík.

Přečtěte si také Nečistoty v měděných instalacích odběrných plynových zařízení ucpávají plynové armatury Přečíst článek

Reakce TZB-info požádala o stanovisko i dodavatele měděných potrubí a dodavatele plynu. Dále se problematice budeme věnovat. Děkujeme p. Zdeňkovi Fučíkovi a společnosti Brilon za ochotu vyjádřit se jako první a za spolupráci a poskytnuté fotografie.

 
 
Reklama