Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Miliony metrů zkušeností s plastovým potrubím

V Uponoru přesně víme, jak mají vypadat opravdu vynikající systémy pro rozvody vody, topení a plošné vytápění a chlazení. Jsme s Vámi, našimi zákazníky, v těsném kontaktu již několik desítek let a společně inovujeme tyto unikátní systémy.

Společnost Uponor je jedním z hlavních světových dodavatelů plastových potrubních systémů pro rozvody vody, topení, plošného vytápění a chlazení pro domácnosti a komerční budovy. Celosvětově působí Uponor ve více než 100 zemích a naše produkty se vyrábí v 11 výrobních závodech.

Víme, že naše systémy hrají důležitou roli v životě lidí, v zabezpečení komfortu jejich bydlení i pracovního prostoru, zaměstnáváme proto tedy více než 3500 zaměstnanců ve 27 zemích světa, kteří se starají o vytvoření lepšího prostředí pro život.

Za dobu naší existence jsme pro Vás vyrobili již více než 650 milionů metrů vícevrstvého potrubí Uponor MLC, 3 biliony metrů plastového potrubí Uponor PE-Xa, 300 milionů kusů tvarovek a přes 5,5 milionů metrů předizolovaného potrubí Uponor Ecoflex.

Nejsme pouze výrobci potrubí, proto Vám vždy můžeme nabídnout kompletní systémy kontinuálně doplňované o novinky v sortimentu. Díky profesionálnímu týmu zaměstnanců společnosti Uponor, s.r.o., jsme připraveni Vás vždy podpořit a to od fáze přípravy, přes realizaci, až po dokončení celého projektu. Navštívit nás můžete v našem sídle, které se nachází v areálu Zličín business center v ulici Na Radosti 413, na Praze 5. Kromě administrativního zázemí jsme zde pro Vás vybudovali další Uponor akademii, kde Vás naši zaměstnanci ochotně seznámí a samozřejmě zaškolí v instalaci našich systémů.

V našem sortimentu si můžete vybrat z těchto unikátních systémů:

Uponor MLC systém - pro rozvody vody a topení


Uponor MLC systém

Systém vícevrstvých plastohliníkových trubek (PE-RT/AL/PE-RT) a spojek nové generace k použití ve vodovodních a otopných soustavách.

Koncern Uponor je největším světovým výrobcem plastových trubek, který má mnohaleté zkušenosti a úspěchy v této oblasti - elementy systému Uponor MLC se vyrábějí již 20 let. Díky použití unikátní, Uponorem patentované technologie výroby i nejnovějším výsledkům v oboru plastů můžeme nabídnout výrobek, který kvalitou převyšuje dosud používané systémy a spojuje v sobě přednosti kovu a plastů, přičemž eliminuje jejich nedostatky.

Uponor Q&E systém - pro rozvody vody a topení


Uponor Q&E systém

Ucelený systém určený pro realizaci rozvodů vody a otopných soustav, včetně podlahového topení. Unikátní potrubí z PE-Xa, které Uponor vyrábí ve Švédsku, je zesíťované chemickou metodou dle postupu Engel. Zesíťovaný polyetylen PE-Xa se díky své chemické struktuře vyznačuje vynikajícími fyzikálně chemickými a mechanickými parametry.

Montáž spojení Quick&Easy

Revoluční metoda spojování Quick&Easy ("Rychle&Snadno") byla patentována pouze pro použití s trubkami Uponor PE-Xa. Jde o unikátní nerozebíratelný spoj: za studena roztažená trubka s kroužkem (rovněž z PE-Xa) se nasouvá na tvarovku vyrobenou z mosazi nebo PPSU, poté následuje samočinné sevření koncovky trubky s kroužkem na tvarovce. Spojení Quick&Easy je velmi trvanlivé a pevné.

Dokonce i při intenzivních zkouškách zůstává spojení trubky PE-Xa s kroužkem neporušeno.

Uponor Home Comfort systém - plošné vytápění a chlazení

Lépe už to s nopovou deskou nejde


Uponor Home Comfort systém

Systém s osvědčenou Uponor PE-Xa trubkou vyráběnou podle postupu Engel v rozměrech 14 x 2 mm,16 x 2 mm a 17 x 2 mm. Trubky jsou mimořádně ohebné a díky své poddajnosti jednoduše montovatelné i s nejmenšími poloměry ohybu.

Díky speciálnímu prvku lze Tecto montovat obzvláště jednoduše a rychle - stačí jeden pracovník. Nosné fólie přitisknete a spojíte jednoduše s přesazením a sešlápnutím na nopy sousedního prvku - to zajistí přesné a spolehlivé spojení. Krycí fólií Tecto prvku je izolační vrstva chráněna dle požadavků normy proti vnesení technologické vlhkosti. Se systémem Tecto se vyvarujete jakéhokoli prořezu.

Dělící rastr Vám ulehčuje přířez. Velké prvky 1450 x 850 mm zároveň zajišťují extrémně rychlou montáž.

Kromě toho jsou systémové desky Tecto vhodné pro velká zatížení:

ND 30-2:

jmenovitá tloušťka 30-2 mm; únosnost 500 kg/m2; s funkcí kročejové izolace.

ND 11:

jmenovitá tloušťka 11 mm; únosnost 3 t/m2; bez vlastností kročejové izolace.

Uponor Ecoflex systém - předizolované potrubí

Obecně


Uponor Ecoflex systém

Předizolované potrubí Uponor Ecoflex je systém elastických předizolovaných trubek z plastů. Jeho vlastnosti ukazují, že jde o vynikající systém k transportu vody i jiných médií.

Hlavní použití:

  • nízkoparametrické teplárenské a topné sítě (do 95°C)
  • instalace teplé a studené vody
  • chladírenské instalace
  • transport odpadních vod a chemikálií
  • instalace v potravinářském průmyslu.

Konstrukce trubky

1. Ochranná trubka - vyrobená z PE-HD chrání vnitřek před vlhkostí, nárazy a vnějším zatížením. Rýhování zvyšuje její odolnost proti zatížení a také značně zvyšuje elastičnost trubky. Dovoluje to velmi snadné ohýbání trubek a tím libovolné profilování trasy potrubí.

2. Izolace - je vyrobena ze zpěněného zesíťovaného polyethylenu. Vrstvená konstrukce hraje velmi důležitou úlohu při zajištění vysoké pružnosti celé trubky. Navíc struktura "uzavřených pórů" izolačního materiálu brání pohlcování vlhkosti a tím i zhoršení izolační schopnosti.

3. Dvoubarevná střední - izolace ("dog bone") usnadňuje rozlišení "přítoku" a "zpátečky" v případě dvojitých trubek při spojování systému na vnější straně a také při vytváření spojů v inspekčních šachtách a k izolaci T kusu a podélného spoje.

4. Trubka média - je vyrobena z PE-Xa nebo PE-HD. Vyznačuje se odolností vůči korozi a zarůstání, rovněž odolává většině chemických sloučenin. Díky velmi hladkému vnitřnímu povrchu značně omezuje tlakové ztráty při proudění kapaliny.


UPONOR, s.r.o.
logo UPONOR, s.r.o.

Kdo jsme? Ve společnosti Uponor přemýšlíme o vodě pro budoucí generace. Naše nabídka, včetně bezpečné dodávky pitné vody, energeticky účinného sálavého vytápění nebo chlazení a spolehlivé infrastruktury, umožňuje udržitelnější životní prostředí.