Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vzniká největší instalace kapilárních rohoží v Česku

Rozsahem největší instalace kapilárních rohoží G-TERM vzniká v Litoměřicích. Unikátní systém pro vytápění a chlazení místností inspirovaný přírodou technici společnosti G-TERM instalují v nově dostavovaném areálu mateřské společnosti Hennlich Industrietechnik.

"Celkem v areálu nainstalujeme zhruba 1400 m2 kapilárních rohoží. Ty budou zajišťovat jak topení tak chlazení všech administrativních prostor nové části areálu," uvedl Tomáš Černý, project manager pro kapilární rohože G-TERM.

Energie pro celý systém se bude získávat z několika typů primárních zdrojů. Půjde o studnu, plošné kolektory přímo pod objektem, smyčky na pilotech stavby a výkopové kolektory. "Kapilární rohože se částečně uplatnily i jako medium pro získání primární energie z výkopového kolektoru," upřesnil Tomáš Černý. Zdrojem pro vytápění i chlazení budou tepelná čerpadla G-TERM typu voda-voda a země-voda.

Celou instalaci kapilárních rohoží společně s tepelnými čerpadly budou technici G-TERMu velmi přísně kontrolovat. "Na získaných poznatcích budeme moci zákazníkům doporučit, který typ primárního zdroje je pro jejich realizaci nejvýhodnější," uvedl Tomáš Černý.

Větší část kapilárních rohoží v objektu, přibližně 850 metrů čtverečních je připevněna na SDK desky a následně omítnuta. Zbylých 550 m2 rohoží je umístěno zespodu na stropní panely Spiroll a opět omítnuto. "Jde o jeden z nejvíce využívaných způsobů instalace kapilárních rohoží," doplnil project manager.


instalace kapilárních rohoží v nové hale
 
kapilární rohože jako primární zdroj
 
instalace kapilárních rohoží v hale

Instalace kapilárních rohoží bude mít pro pracovníky, kteří budou trávit svůj pracovní čas v nové administrativní budově, nejednu výhodu. "Jednoznačně jde o přínos estetický, protože kapilární rohože jsou díky umístění ve stropě neviditelné. Další přínos je i zdravotní a hygienický, protože kapilární rohože oproti fan-coilům a klasickým klimatizacím nehlučí a nevíří prach. Oproti fan-coilům se v nich nedrží vlhkost a tím ani plísně a mikroby," upozornil Tomáš Černý.


HENNLICH s.r.o.
logo HENNLICH s.r.o.

Systémy vytápění a chlazení s tepelnými čerpadly Waterkotte - tepelná čerpadla voda/voda, země/voda a vzduch/voda. Aplikace od rodinných domů až po profesionální řešení velkých výkonů v průmyslových objektech, administrativních budovách, hotelích, školách, ...