Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Levné teplo bez kouře přinášejí automatické kotle EKOEFEKT

rozhovor s Ing. Pavlem Vrbou

Emise z automatických kotlů na uhlí či pelety jsou tak nízké, že z komína je vidět pouze bílý obláček jako od plynového kotle. Již dlouhá léta v EKOEFEKTu potvrzujeme, že automatické kotle jsou velmi vhodným řešením problémové situace s ovzduším, která se vyskytuje zejména v menších obcích a na vesnicích.

V zimě se dusíme kouřem z lokálních kotlů. Vyřešily by automaty na uhlí či pelety dusivý dým z komínů?

Automatické kotle jsou velmi vhodným řešením situací, které se vyskytují v otopném období zejména v menších obcích a na vesnicích. Právě zde se stále spalují odpadky, PET lahve, boty, pneumatiky v klasických kotlích. Automaty vyřeší nejen okamžité zlepšení životního prostředí odstraněním dusivých dýmů z komínů, ale zároveň uživateli nezvýší roční náklady na vytápění. Je zde ale nutná legislativní a pokud možno i finanční podpora státu.

Nastal již boom automatických kotlů na dřevěné pelety.

V loňském roce za pomoci dotačního programu Zelená úsporám jsme zaznamenali zvýšený prodej kotlů EKOEFEKT BIO na pelety. Ověřili jsme si, že kotle jsou z funkčního hlediska velice šetrné k životnímu prostředí, navíc velice efektivní, jejich účinnost dosahuje přes 90 %. Pořizovací cena těchto kotlů je jen nepatrně vyšší než cena automatů na uhlí, ale je o dost vyšší, než pořizovací cena kotlů klasických. Především cena způsobuje, že nyní, kdy prodej kvalitních kotlů není dostatečně podpořen dotací, je zájem o tyto kotle minimální, lidé vyhledávají především levné topení. Bohužel i pořízení kvalitních dřevěných pelet je poměrně vysoká.

Zasáhlo Vás pozastavení dotací Zelená úsporám?

Ano, prodej peletkových kotlů se propadl o desítky procent. A je to v každém případě škoda, zejména pro kvalitu ovzduší. Naopak jakákoliv podpora prodeje těchto kotlů by byla velice přínosná. Automaty neumožňují totiž spalovat vše, co se doma nehodí a lze spálit v klasickém kotli.

Splňují kotle EKOEFEKT nízkoemisní kritéria potřebná pro dotace?

Nové typy kotlů např. EKOEFEKT BIO 23, EKOEFEKT 50, EKOEFEKT PETROJET 49, EKOEFEKT BIO 130 a bez problémů splňují i tato velice přísná kritéria a právem náleží mezi nízkoemisní zdroje tepla.

Jaké máte řešení pro provozovatele kotelen, kteří požadují topit uhlím i peletami?

Z poměrně širokého sortimentu kotlů na tuhá paliva, který nabízíme, lze zvolit velice spolehlivé automaty s otočným roštem na uhlí (vhodná je i kombinace uhlí s dřevěnou štěpkou) v různých výkonech od 24 do 600 kW. Více než 10 000 spolehlivě fungujících kotelen s automatickými kotli s otočným roštem stále řadí tyto kotle k nejvíce žádaným typům.
V poslední době začínají být pro kupující velice zajímavé kotle s možností kombinace paliv, které pochopitelně v naší nabídce také najdete. Kotle EKOEFEKT BIO ve výkonech až do 50 kW s retortovým nebo rotačním hořákem v plně automatickém režimu spalují dřevěné pelety a jako náhradní palivo lze použít rostlinné pelety, obilí, uhlí nebo i kusové dřevo. A jak již bylo zmíněno, právě tyto splňují kritéria nízkoemisního zdroje.


Co oceňují tisíce provozovatelé vašich kotlů?

Uživatelé kotlů EKOEFEKT si velmi chválí pohodlný provoz s občasnou obsluhou a zejména nízkou cenu za vyrobené teplo. Dále pak provozovatelé oceňují dlouholetý bezporuchový provoz. V roce 2012 je to již více než 10.000 kotelen vybavených našimi kotli.

Co provozovatelé naopak kritizují?

Většinou jen to, že je potřeba přikládat palivo a občas vybrat popel. Výhodná ekonomika provozu kotlů EKOEFEKT však tato negativa rychle zvrátí.

Jaký kotel provozujete ve firmě?

Jelikož si pečlivě hlídáme veškeré náklady, náš výrobní areál vytápíme spolehlivým kotlem EKOEFEKT BIO 130 s otočným roštem a 3tahovým systémem výměníku. K doplňování paliva používáme automatický šnekový dopravník taktéž naší výroby, který je velice praktický a naprosto bezprašný.

Máte univerzální kotel na více paliv pro rodinný dům?

Pro vytápění rodinného domu se nabízí dvě řešení a obě jsou vhodná, záleží na tom, co od kotle uživatel očekává. Prvním řešením je automatický kotel EKOEFEKT 24 s otočným roštem na spalování uhlí, který je mnoha lety osvědčený jako naprosto spolehlivě fungující jednoduché, bezporuchové zařízení. Kotel je potřeba jedenkrát za dva až tři dny doplnit palivem, max. jedenkrát za týden provést jednoduchou údržbu, která zabere cca 5 min. Taktéž je možné rodinný dům vytápět vícepalivovým kotlem EKOEFEKT BIO 23, spalující dřevěné pelety a jako náhradní palivo lze použít uhlí, kusové dřevo i obilí. Kotel je řízen složitější elektronikou, než předchozí typ, dosahuje však účinnosti až 90 % a výhodou je, že umožňuje spalovat více typů paliv.

Budou obce v zimě stále plné kouře z kotlů?

Obávám se, že ano. Nízkopříjmové skupiny obyvatel (u jejichž domků je nejvíce cítit, že pro vytápění ušlechtilá paliva skutečně nevyužívají) mnohdy bez reálné pozitivní motivace nemohou se svým vytápěcím systémem nic udělat.

Máte nějaký příklad?

Dám Vám konkrétní příklad, který mi často lidé říkají na výstavách. Běžný dvojpatrový rodinný dům se spotřebou cca 80 GJ/rok vytopíte automatem na uhlí za cca 15.000 Kč a při použití dřevěných pelet za cca 30.000. „Pokud máme klasický litinový kotel a trochu uhlí, postačí nám 5.000 Kč a zbytek doplníme rozřezanými pneumatikami, dřevem, PET lahvemi naplněnými pilinami s olejem a co dům dal. Sečteno a podtrženo: ušetřili jsme 60.000 za automatický kotel a 10.000 za rok. A že z komína jde černý kouř – bohužel tak to je“. A dále lidé dodají: „Stejně jsme celé dny doma, tak ke kotli několikrát denně zajdeme“. Dále již naše argumenty o ekologii a pohodlí obsluhy končí...

Máte návrh nějakého řešení?

Doporučoval bych příspěvky na automatické kotle třídy 3 dle evropské normy ČSN EN 303-5 a potom přísnou legislativu na porušování kouření z komínů. Zákazy nepomůžou, pomůže pouze řízená podpora a potom legislativní regulace. Lidem bez peněz těžko něco vnutíte. Vhodná by byla nároková dotace, kdy kupující kotle obdrží příspěvek na kotel po jeho nainstalování a změření emisních parametrů, ale bez jakéhokoliv zbytečného papírování. Není třeba mrhat penězi na přípravu projektů, výpočet úspory tepla, apod.


Jaké palivo tedy zvolit?

Nechal bych přirozený vývoj všech paliv, ale podporovat nové moderní kotle s prokazatelně nízkými emisními parametry. Každý si potom vybere palivo dle svého příjmu a požadovaného pohodlí.

Jaké výhody mají nové automatické kotle EKOEFEKT BIO na uhlí nebo biomasu?

Kotle jsou moderní konstrukce s 3tahovým svislým trubkovým výměníkem, který má vysokou účinnost a dobře se čistí. Každé procento navíc v účinnosti provozovatel pozná na své peněžence a je šetrnější k životnímu prostředí. Zejména důležité je to u drahých dřevěných pelet používaných v kotlích s účinností až 90 %.

Nebudete vyrábět litinové kotle?

Neuvažujeme o tom, neboť tyto kotle jsou vhodné pro bezdýmá paliva typu koks a černé uhlí. Při použití jiných druhů paliv se spalovací komora obalí dehtem, kotel kouří a účinnost je extrémně nízká. Většina našich zákazníků požaduje topit peletami nebo uhlím a na to je kotel z kvalitních kotlářských plechů nesrovnatelně vhodnější. Je zřejmé, že budoucnost mají zejména moderní kotle s vysokou účinností a kvalitním spalováním.

 

Kotle EKOEFEKT jsou atestovány v SZU Brno dle evropské normy ČSN EN 303-5 a jsou zařazeny v nejkvalitnější třídě 3.

 

V dalším díle o kotlích přineseme praktické zkušenosti z reálného provozu od vlastníků a provozovatelů.

Zájem o automatické kotle stále stoupá. Lidé se již přesvědčili, že moderní kotel znamená pohodlí a levné teplo, a i šetří životní prostředí.

 
 
Reklama