Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak se dobře vyspat: Fredericia Hospital chce v noci šetřit peníze

Na základě vládních požadavků, podle kterých mají veřejné budovy snížit spotřebu energie o 4,5 % již v roce 2011 (ve srovnání s rokem 2006), nenechal technický tým Fredericia Hospital kámen na kameni ve svém hledání úspor – což se týkalo i předpojatých představ o tom, jak nemocnice funguje.

Vypněte světla

"Jsme tak zvyklí na to, že světla celou noc svítí, že ventilace běží a všechna čerpadla jsou zapojena. To je, co většina z nás očekává - že v nemocnici je vždy vše zapnuto a připraveno k použití. A tak jeden z hlavních testů bylo hodnocení naší skutečné potřeby v průběhu čtyřiadvaceti hodin,” říká Knud Lange, technický ředitel Fredericia Hospital. A pokračuje: “Pokud opravdu chceme splnit požadavek na úspory ve výši 4,5%, musíme se také zaměřit na změnu našeho chování a našich zvyků.”

Nalezení viníků

Ve Fredericia Hospital byli Knud Lange a jeho tým připraveni na tuto výzvu a již měli připraveno několik nápadů ohledně toho, kde by se mohli najít úspory, aniž by to ovlivnilo pacienty. Nedávná studie zaměřená na 20 dánských nemocnic, kterou provedl Danish Energy Saving Trust, ukázala, že spotřeba elektřiny uprostřed noci dosahovala výše 75% spotřeby během dne, i když byla řada zařízení v noci vypnuta. Knud Lange měl tušení, že viníkem může být ventilační systém, a to zejména v nemocničním provozu a laboratorních odděleních.

Pohled z širší perspektivy

Avšak místo izolované analýzy této oblasti se Knud Lange rozhodl požádat o odbornou pomoc a podívat se na oběhová čerpadla v celé nemocnici důkladně, i když současná čerpadla byla teprve tři roky stará. To se ukázalo jako dobrý nápad, protože výpočty prokázaly, že výměna čerpadel má z obchodního hlediska smysl: “Technologický vývoj je nesmírně rychlý a celková výměna všech našich oběhových čerpadel nejnovější generací čerpadel Grundfos Alpha2 a Magna nám zajišťuje úsporu energie, díky které je návratnost naší investice méně než čtyři roky,” vysvětluje Knud Lange.

Úspory díky Alpha2 a Magna

Rychlá doba návratnosti je dosažena díky optimalizaci spotřeby energie pomocí čerpadel Grundfos. Čerpadla Alpha2 a Magna spotřebovávají méně energie než neregulovaná čerpadla a jsou vybavena funkcí “redukovaný noční provoz”, což umožňuje významně snížit spotřebu energie v systémech vytápění řízených termostatem. Obě čerpadla využívají pokročilou funkci Grundfos Autoadapt, která automaticky a průběžně analyzuje systém a nastavuje optimální provozní bod čerpadla, kdy je kombinováno optimální pohodlí s minimální spotřebou energie. Díky elektronické regulaci otáček čerpadla automaticky přizpůsobují výkon poptávce a nepracují na plný výkon, když to není potřeba.

Vysoké úspory energie a vysoký výkon

Modernizace čerpadel rekonstrukce může přinést skvělé výsledky ve starších budovách, a to i bez nutnosti změn obvodového pláště budovy nebo potrubí. Modernizace prováděná společností Grundfos se zaměřuje na roli, kterou čerpadla mají v rámci celé budovy. Nejnovější technologie čerpadel  v kombinaci s rozsáhlými zkušenostmi jednoho z předních světových výrobců čerpadel může přinést výrazné úspory.

Spěte dobře

Po instalaci nových oběhových čerpadel Grundfos mohla proto Fredericia Hospital výrazně v noci ušetřit a optimalizovat výkon během dne, což znamená, že Knud Lange a jeho tým mohli také dobře spát s vědomím, že jsou na dobré cestě ke splnění svého cíle.


Grundfos Sales Czechia and Slovakia s.r.o.
logo Grundfos Sales Czechia and Slovakia s.r.o.

Roční produkce více než 16 milionů kusů čerpadel činí ze společnosti Grundfos jednoho z předních výrobců čerpací techniky. Grundfos se dlouhodobě zaměřuje na vývoj energeticky úsporných a účinných čerpadel. Součástí výrobního sortimentu jsou čerpadla ...