Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Možné problémy spojené s výměnou kotlového oběhového čerpadla Grundfos

Integrální součástí kotlů pro vytápění a případně i pro výrobu teplé vody jsou oběhová čerpadla, která jsou výrobcům těchto kotlů dodávána ve většině případů ve zcela speciálním provedení, které je závislé na specifických požadavcích jednotlivých výrobců kotlů.

Každé takové oběhové čerpadlo má unikátní objednací číslo, podle kterého se pozná, pro kterého výrobce kotlů je určeno. To současně také znamená, že tato speciální kotlová oběhová čerpadla (Grundfos dodává čerpadla určená výrobcům kotlů v šedém povrchovém provedení) nelze bezmyšlenkovitě nahrazovat standardními oběhovými čerpadly, která jsou určena pro dodávku prostřednictvím velkoobchodů (Grundfos tato čerpadla dodává v červeném povrchovém provedení).

Jaké existují problémy a omezení při výměně kotlového oběhového čerpadla?

  1. Výrobci plynových kotlů jako vyhrazených plynových zařízení mohou trvat na použití originálního kotlového oběhového čerpadla, tj. speciálního čerpadla, které je dodáváno pro daný typ kotle a jeho elektroniku. Ten, kdo instaluje jiné čerpadlo než originální, si musí být vědom všech souvislostí. Je nezbytné, aby byl také obeznámen s veškerou dokumentací a záručními podmínkami.
  2. Je důležité dodržet výkonové křivky originálního čerpadla. Pokud se použije jako náhradní díl čerpadlo s odlišnými křivkami, může to ohrozit některé komponenty kotle.
  3. Je nutno respektovat instalační rozměry původního čerpadla. Při výměně pouze samotné hlavy čerpadla (těleso čerpadla se nedemontuje) je nutno si zjistit, o jaký model čerpadla (datum výroby) jde, a tím se přesvědčit o tom, že se oběžné kolo a hlava čerpadla svými rozměry hodí do původního tělesa čerpadla. Důležitá je také poloha svorkovnice případně poloha konektoru pro připojení napájecího napětí.
  4. Při náhradě originálního standardního tříotáčkového oběhového čerpadla moderním otáčkově regulovaným čerpadlem může docházet (zejména pokud čerpadlo používá vlastní algoritmus řízení otáček podle změn v otopné soustavě) k nesouladu mezi regulací kotle a vlastní regulací čerpadla.

Co doporučit v případě nutnosti výměny kotlového oběhového čerpadla?

  1. Použít originální kotlové oběhové čerpadlo, které dodá výrobce daného kotle.
  2. V případě nutnosti použití jiného než originálního čerpadla konzultovat tuto výměnu s výrobcem daného kotle, zejména v případě náhrady originálního standardního tříotáčkového oběhového čerpadla moderním otáčkově regulovaným čerpadlem.
  3. V případě instalace neoriginálního oběhového čerpadla je nutno použít čerpadlo se stejnými výkonovými křivkami a vyhovujícími instalačními rozměry.

Pozn.: fa Grundfos nabízí dvě velikosti náhradních energeticky úsporných hlav oběhových čerpadel (5 m a 6 m, volitelně se svorkovnicí vlevo nebo vpravo). V tomto případě se vyměňuje pouze hlava čerpadla s oběžným kolem a motorem, originální těleso čerpadla se speciálními přípojkami výrobce kotle zůstává na místě, nevyměňuje se.


Grundfos Sales Czechia and Slovakia s.r.o.
logo Grundfos Sales Czechia and Slovakia s.r.o.

Roční produkce více než 16 milionů kusů čerpadel činí ze společnosti Grundfos jednoho z předních výrobců čerpací techniky. Grundfos se dlouhodobě zaměřuje na vývoj energeticky úsporných a účinných čerpadel. Součástí výrobního sortimentu jsou čerpadla ...