Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Schiedel 2010-2014 – nová strategie

Společnost Schiedel byla založena roku 1946 senátorem Friedrichem Schiedelem v Erbachu u Ulmu v Německu. Z původně rodinné firmy, která vyráběla prefabrikované díly pro komíny, se stala renomovaná společnost, jež si vydobyla celoevropsky vedoucí pozici v komínových systémech pro odvod spalin.

K největšímu rozšíření došlo v 90.-letech, kdy vznikly dceřiné společnosti ve východní Evropě a po roce 1998, kdy se společnost stala součástí koncernu Lafarge. V současné době je Schiedel dceřinou společností skupiny MONIER, celosvětově vedoucího výrobce produktů pro šikmé střechy, střešní a komínové systémy. Monier má zastoupení ve 46 zemích na 4 kontinentech ve 150 výrobních závodech. V roce 2009 dosáhla skupina Monier obratu 1,25 miliard Euro a zaměstnávala 9 700 zaměstnanců. Skupina Schiedel působí v 26 zemích, v roce 2009 dosáhla obratu 195 miliónů euro a zaměstnávala 1 530 zaměstnanců.

Průběžnou inovací svých výrobků společnost vždy reagovala na měnící se požadavky tepelné techniky. Dlouhá léta byly hlavní prioritou keramické komínové systémy. V roce 2005 došlo v ČR k převzetí společnosti ROKA Teplice, která byla jednou z vedoucích hráčů na poli nerezových komínů na českém trhu. Z původních 50 zaměstnanců došlo v minulých letech k jejich navýšení na současných 184, čímž se z výrobního závodu v Teplicích stal hlavní dodavatel nerezových komínových systémů pro celou společnost. Také díky tomu se Schiedel ČR v letošním roce stal se svými 340 zaměstnanci největší dceřinou společností.

Pro celou skupinu to znamená více se zaměřit na oblast sanací stávajících komínů, dodatečnou stavbu komínů do stávajících budov (především pak rodinných domů) a v neposlední řadě také nabídka nerezových třívrstvých komínových systémů do nové výstavby.

Kromě bytové výstavby najdou tyto komíny velké uplatnění i v komerčních, výrobních a administrativních budovách. V posledních letech dochází stále častěji k odpojování bytových domů od centrálního vytápění. Instalace fasádních komínů, které rovněž v některých případech umožní individuální vytápění jednotlivých bytů plynovými kotli, znamená pro uživatele komfort a jistotu, že mají své výdaje za topení a ohřev teplé vody absolutně pod kontrolou.

Nová strategie 2010-2014

Společnost SCHIEDEL, evropská jednička na trhu komínové techniky, si je vědoma své zodpovědnosti s výhledem na trvale udržitelný rozvoj. Nový koncept pro nadcházející období byl představen na Konferenci o klimatických změnách, která se konala v prosinci 2009 v Kodani a kde byla společnost Schiedel zastoupena jako jediný výrobce komínových systémů.

Schiedel hraje v oblasti energetické účinnosti důležitou roli. Svými komíny umožňuje vysoce účinné moderní topení. Cílem pro následující léta je vybudování vedoucí společnosti umožňující vytvoření energeticky účinného bydlení s dlouhodobou perspektivou. Proto se chce skupina Schiedel zaměřit také na oblast ventilačních systémů a krbových vložek. S tím také souvisí změna sloganu.

Místo předcházejícího: "Building value for your life", v českém verzi: "Kvalitně stavět pro život",

je schválena nová verze: Enables Energy Efficiency, která bude používána v původní anglické verzi.

Trend ve výstavbě rodinných domů jde směrem k nízkoenergetickým a pasivním domům. U starších domů docházelo netěsností oken a dveří k infiltraci, a tím v podstatě k větrání. Při dnešním trendu utěsněných, energeticky úsporných domů přirozená výměna vzduchu již zdaleka nestačí. Důsledkem je příliš velká zátěž oxidem uhličitým a vysoká relativní vlhkost vzduchu. To má za následek pocit únavy, špatnou regeneraci během spánku, ale také tvorbu plísní v novostavbách. Proto požadavek na průběžné větrání rodinného domu, se kterým se projektanti ještě nedávno vůbec nezabývali, je téma stále aktuálnější. Schiedel nabízí ventilační systém AERA. Jedná se o vysoce efektivní systém bytového větrání. Přednostně je určen pro oblast nové výstavby rodinných domů. Systém Schiedel AERA automaticky zajistí správné množství čerstvého vzduchu na správném místě. Tímto způsobem se zabezpečí optimální poměr mezi potřebnou hygienickou výměnou vzduchu a ekonomickými náklady. Při použití systému Schiedel AERA lze snížit tepelné ztráty větráním ve srovnání s běžnými okny až o 25%.

Nová strategie skupiny Schiedel se zaměřuje také na spotřebiče. Úplnou novinkou je tzv. KINGFIRE-PARAT. Jedná se o krbovou vložku, která je součástí paty komína.

Montáž se provádí současně se stavbou komína. Účinnost krbové vložky je větší než 80% a má výkon 7 kW. Další výhodou je úspora místa a nezávislost na přívodu vzduchu pro hoření, které je řešeno komínem. S problémem zajištění spalovacího vzduchu např. pro klasická krbová kamna se setkáváme stále častěji. Uživatel si často neuvědomuje, že pokud nechce mít problémy s kvalitním hořením, potom je optimální řešení zajistit přívod vzduchu komínem resp. vzduchovou šachtou komína. V posledních letech se značně rozšířila nabídka krbových kamen, která umožňují toto napojení na komín.

I v dalších letech je prioritou posílit pozice skupiny SCHIEDEL nejen v oblasti keramických a nerezových komínů, sanace komínů, ale také v těchto nových, jistě perspektivních oblastech.


Schiedel, s.r.o.
logo Schiedel, s.r.o.

SCHIEDEL - 75 let zkušeností vývoje, výroby a testování komínových systémů. Keramických, nerezových, vícevrstvých. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Materiály pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Krbové moduly ...