Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nový výrobní závod Schiedel v Teplicích zásobuje nerezovými komíny západní Evropu

Největší výrobce komínových systémů, společnost Schiedel, s.r.o., se sídlem v Nehvizdech, dosáhl v roce 2011 meziročního nárůstu celkových tržeb ve výši 14,8 %, především díky nárůstu exportu o 22,1 %. Výsledky příznivě ovlivnil hlavně přesun výroby nerezových komínů Schiedel ze závodů v západoevropských a jihoevropských zemích do nového výrobního závodu v Teplicích.

Závod v Teplicích se stal dominantním dodavatelem tohoto sortimentu pro celou Evropu. Kromě nerezových komínů pro export zaznamenal Schiedel v loňském roce úspěch také na českém trhu v prodeji keramických komínů, patrových komínových systémů Schiedel Parat a unikátní komínové sady UNI Plus Komplet. Tržby v tuzemsku vzrostly za rok 2011 o 4 %.

Výborné hospodářské výsledky za rok 2011, kterých dosáhl Schiedel navzdory světové ekonomické krizi, vysvětluje ředitel společnosti Ing. Vojtěch Policar takto: „Na úspěchu loňského roku se podepsala především aktivita našeho nového výrobního závodu v Teplicích. Do něj se postupně přesunuje výroba hlavně nerezových komínových systémů a příslušenství ze závodů ve Velké Británii, Itálii a Německu. Výrobní závod v Teplicích nyní zásobuje produkty značky Schiedel komínové trhy v celé Evropě. Pokračování tohoto trendu očekáváme i v roce 2012.

Kompletní komínový systém na jediné paletě stavebníci ocenili

V březnu 2011 uvedla společnost Schiedel na trh unikátní komínovou sadu UNI Plus Komplet, která obsahuje kompletní komínový systém UNI Plus výšky 7,0 m v praktickém balení. Koncový zákazník tak obdrží veškeré příslušenství připravené na jedné paletě včetně prémiového ukončení v nadstřešní části. „Úspěšnost této strategie prokázal nárůst prodeje zmíněné sady. Na konci roku byl mezi prodanými komínovými systémy UNI každý třetí ve formě sady Komplet,“ říká Ing. Policar. „I díky této sadě a její zvýhodněné ceně se nám podařilo čelit méně kvalitní konkurenci a zpřístupnit bezpečný univerzální komín Schiedel široké veřejnosti.


Patrové komíny Schiedel Parat pro extrémně rychlou a snadnou montáž

Další úspěšnou aktivitou společnosti Schiedel byla nabídka patrových komínových systémů Schiedel Parat. Hlavním odběratelem těchto systémů byl největší dodavatel prefabrikovaných domů na českém trhu, společnost RD Rýmařov. Pod označením Schiedel Parat jsou dodávány prefabrikované komíny určené především pro výstavbu montovaných domů. Jednotlivé díly jsou předem vyrobeny ve výrobním závodě a takto dodávány na stavbu. Technologie Parat eliminuje vznik montážních chyb při sestavování komínových systémů z jednotlivých dílů na stavbě a podstatně urychluje vlastní montáž.

Systémy Schiedel Parat jsou vyrobeny ze standardních součástí, doplněných speciálním příslušenstvím pro bezpečnou dopravu, manipulaci a montáž. V provedení Schiedel Parat je možno dodávat komínové systémy Absolut a UNI Plus. K modulu komínu Parat lze získat také integrovaná krbová kamna. Krbová vložka Kingfire Parat může být provozována jako nezávislá na přístupu okolního vzduchu, proto je vhodná i pro stavby se zabudovanými větracími systémy. Pokročilé technologie spalování zajišťují atraktivní plápolavý oheň i nejlepší využití paliva. Patentovaný způsob osazení krbové vložky umožňuje kdykoli její snadnou výměnu bez velkých nákladů.

Úspěšný projekt montáží dodatečných fasádních komínů Schiedel

V oblasti nerezových komínů došlo v roce 2011 k nárůstu tržeb o 18 % a získání nových montážních partnerů a krbových studií. Schiedel úspěšně odstartoval projekt montáží dodatečných fasádních komínů u rodinných domů, které byly postaveny bez komínu a jejichž majitelé projevili dodatečně zájem o krbová kamna, resp. krbové vložky. Zde se nejvíce uplatnily komínové systémy ICS a Kerastar, jejichž předností je rychlá montáž osazením na vnější obvodovou stěnu domu a elegantní, moderní design.

Dostupný sortiment pro soukromé investory i stavební firmy

Schiedel si v posledních třech letech i přes sílící aktivity konkurence stabilně drží vedoucí pozici na českém trhu díky široké nabídce různých typů komínových systémů, kompletního příslušenství a nadstandardního odborného poradenství. Nárůst tržeb Schiedelu v tuzemsku o 4,0 % odpovídá mírnému nárůstu stavebnictví včetně počtu zahájených rodinných domů. Z hlediska ziskovosti patří společnost již několik let mezi 4 nejúspěšnější firmy v rámci 25 zemí skupiny Schiedel. Klíčovou zákaznickou skupinou společnosti Schiedel jsou obchodníci se stavebními materiály.
Úspěšná spolupráce s nimi zajišťuje celoplošnou dostupnost sortimentu Schiedel jak pro individuální stavebníky, tak pro stavební firmy.

Optimistická prognóza na rok 2012

Společnost Schiedel, s. r. o. očekává růst trhu v oblasti komínových systémů a další úspěchy své produkce také v roce 2012. „Letos předpokládáme mírný nárůst trhu v oblasti keramických komínů. Signalizuje to pozitivní vývoj vydaných stavebních povolení rodinných domů o 3 %, a také výrazný nárůst počtu i objemu hypotečních úvěrů meziročně o 40 %. Také výhodné úrokové sazby v průměrné výši 3,6 % jsou na úrovni roku 2005, a avizované další navýšení DPH v příštím roce dle našeho názoru přiměje stavebníky rodinných domů k zahájení stavebních prací,“ uvedl Ing. Vojtěch Policar.


Schiedel, s.r.o.
logo Schiedel, s.r.o.

SCHIEDEL - 75 let zkušeností vývoje, výroby a testování komínových systémů. Keramických, nerezových, vícevrstvých. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Materiály pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Krbové moduly ...