Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

VIADRUS připravil novou přestavbovou sadu pro oblíbený kotel Hercules

Od 1. ledna roku 2018 nebude možné podle zákona o ochraně ovzduší nově dodávat na trh kotle na tuhá paliva plnící 3. emisní třídu. Toto neplatí pro kotle emisní třídy 1 a 2, jejichž dodávky na trh byly ukončeny 1.1.2014. V současnosti je v provozu stále velké množství těchto kotlů a v souladu s platnými předpisy musí být odstaveny z provozu k 1.9.2022. Protože provoz kotlů emisní třídy 3 není v současnosti nijak limitován, je jednou z cest k ekologičtějšímu a na palivo úspornějšímu režimu topení využití přestavbových sad. Tyto sady umožní změnit 1. či 2. emisní třídu na požadovanou 3. emisní třídu. Tato možnost však brzo skončí.

Společnost VIADRUS již v minulosti nabídla přestavbové sady pro vybrané výrobky ze svého portfolia. Pořízení nového kotle je totiž pro mnoho uživatelů poměrně zásadní investicí, která výrazněji zasáhne do rozpočtu. Přestavbová sada je však řádově levnější řešení, které umožní stávající kotel nadále provozovat bez porušování platných zákonů.

Vzhledem k platné legislativě se některé přestavbové sady pro kotle 1. a 2. emisní třídy budou vyrábět pouze do konce roku 2017, poté budou dostupné pouze do vyprodání skladových zásob jednotlivých prodejců,“ vysvětluje Lucie Baránková, manažerka marketingu ze společnosti VIADRUS.

Ekologický provoz a nižší náklady

Dřívější přestavbové sady byly určeny pro kotle typů Hercules U22 a Hercules U26, které bylo možné díky přestavbové sadě proměnit na automatické kotle Robot, UNO, DUO nebo ruční kotel ECO. Přitom s výjimkou posledního jmenovaného se zvyšuje také uživatelský komfort, jelikož kotle mají automatické přikládání paliva.

Nejnovější přestavbová sada je určena pro kotel Hercules DUO s řídící automatikou GECO nebo Saphir. Po přestavbě tak uživatelé získají kotel specifikace Hercules DUO Basic, který je možné provozovat i po roce 2022. Výhodami přestavěného kotle jsou mimo zařazení do 3. emisní třídy také:

  • účinnost až 79 %
  • podpora tří typů paliv – hnědé uhlí, černé uhlí, dřevní pelety
  • automatický provoz kotle
  • jednoduchá a časově nenáročná instalace
  • nízké provozní náklady

Přestavbovou sadu je však nutno zakoupit ještě v roce 2017, posléze již nebude vyráběna. Reálné náklady na přestavbu kotle jsou obvykle ve výši cca 50–60 % ceny nového kotle. Doporučená cena některých přestaveb VIADRUS je již od 6 990 Kč bez DPH.

Legislativa

V závislosti na tom, do jaké emisní třídy kotel spadá, je omezeno jeho používání. V této souvislosti platí následující termíny:

  • Od 1. 1. 2018 – zákaz prodeje kotlů 3. emisní třídy (možnost legálně zakoupit a uvést do provozu pouze kotle 4. a 5. emisní třídy)
  • Od 1. 9. 2022 – Zákaz používání kotlů 1. a 2. emisní třídy (bez ohledu na to, kdy byly pořízeny)



 
 
Reklama