Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Cena za trvale udržitelný rozvoj 2009 pro firmu Viessmann

Závody Viessmann byly vyznamenány Cenou za trvale udržitelný rozvoj v kategorii "Nejudržitelnější výroba ve Spolkové republice Německo 2009". Předání ceny se uskutečnilo u příležitosti Dne trvale udržitelného rozvoje 6.11.2009 v rámci slavnostní akce v Düsseldorfu.

Cena za trvale udržitelný rozvoj 2009 - udělována pod záštitou spolkové kancléřky Dr. Angely Merkelové - oceňuje podniky, které příkladně spojují hospodářský úspěch se sociální odpovědností a ochranou životního prostředí. Soutěže se zúčastnilo více než 400 podniků v devíti kategoriích.

"Naše podniková filozofie spojuje hospodářský výsledek s ochranou životního prostředí."

U příležitosti 5. energetického fóra majitel firmy Dr. Martin Viessmann v rozhovoru pro tisk prohlásil: "Naše podniková filozofie už dlouho spojuje hospodářský výsledek s ochranou životního prostředí a sociální odpovědností. Díky našemu projektu trvale udržitelného rozvoje nazvaným "Efektivita Plus" přebíráme roli předjezdce. Na projekt "Efektivita Plus" se zde v Allendorfu ptá mnoho politiků a vlivných osob z nejrůznějších oblastí. Udělení Ceny za trvale udržitelný rozvoj 2009 pro nás představuje významné ocenění našeho modelového projektu".

"Efektivita Plus" středem zájmu současných aktivit ve věcech trvalé udržitelnosti

Modelový projekt stojí ve středu zájmu současných aktivit závodů Viessmann týkajících se trvalé udržitelnosti rozvoje a zakládá se na ucelené koncepci ochrany ovzduší, efektivity zdrojů a zajištění stanovišť. Podnik tím zvyšuje nejen efektivitu práce a materiálu ve výrobě, ale také energetickou efektivitu na straně výrobce a spotřebitele. Ve výsledku se ušetří 40 procent fosilní energie a emise CO2 se sníží o jednu třetinu. To dokazuje, že politických cílů na rok 2020 týkajících se energie a ovzduší můžeme dosáhnout již dnes pomocí prostředků dostupných na trhu.


Dr. Klaus-Peter Kegel, CTO a člen správní rady Viessmann,
přebírá Německou cenu za trvale udržitelný rozvoj
z rukou iniciátora Stefana Schulze-Hausmanna.

Viessmann zakládajícím členem PODNIKŮ PRO OCHRANU OVZDUŠÍ

Viessmann cílevědomě pokračuje ve svých aktivitách týkajících se trvalé udržitelnosti i s ohledem na budoucnost. Nejaktuálnějším příkladem je účast firmy na iniciativě "PODNIKY PRO OCHRANU OVZDUŠÍ - skupina německé ekonomiky pro ochranu ovzduší a efektivitu", jejímž je společnost Viessmann zakládajícím členem. Tato iniciativa je pilířem "Partnerství pro ochranu ovzduší, energetickou efektivitu a inovaci", které uzavřela spolková vláda a Německý den průmyslové a obchodní komory začátkem října 2009. Cílem je odkrýt na základě dobrovolných opatření potenciály energetické efektivity v německé ekonomice. Členské podniky iniciativy se již vzorně angažují v oblasti ochrany ovzduší a chtějí pomocí příkladů "Best Practise" motivovat jiné podniky k tomu, aby se rovněž zapojily do aktivit v rámci energetické efektivity a ochrany ovzduší.

Zaměření na trvalou udržitelnost i u výrobků

Velký význam má téma trvalé udržitelnosti i při vývoji výrobků Viessmann. Již u samotné konstrukce se dbá na to, aby se suroviny ve výrobním procesu používaly tak, aby se chránily zdroje, a také procesy samotné podléhají stejným požadavkům. V běžném provozu vyznačuje výrobky Viessmann vysoká účinnost, malá spotřeba, nízké emise a dlouhá životnost. Jen v posledních dvanácti měsících vyšly ze srovnávacích testů nadace "Stiftung Warentest" vítězně výrobky Viessmann. Na konci své technické životnosti se výrobky Viessmann odborně zhodnotí a cenné suroviny se vracejí zpět do výrobního cyklu a procesu recyklace.


Německou cenu za trvale udržitelný rozvoj 2009 v rubrice
"Trvale nejudržitelnější výroba Německa" získává společnost Viessmann

Za své technologické inovace a příkladné aktivity v oblasti ochrany životního prostředí byla společnost Viessmann v minulosti už několikrát vyznamenána, mimo jiné Evropskou cenou životního prostředí a cenou "Glanzlicht" udělovanou Spolkem životního prostředí Hesenska. Jako první podnik v odvětví topné techniky a jako druhý podnik Spolkové republiky získaly závody společnosti Viessmann a všechny její německé výrobní závody roku 1995 certifikát ekologického auditu EMAS.

Energetická fóra udávají směr

Energetická fóra se v Allendorfu konají od roku 2008. Uskutečňují se proto, aby vzhledem k celosvětově rozšířené nejistotě ohledně existujících alternativ ke zvýšení energetické efektivity a výstavby obnovitelných zdrojů energie poskytly obchodním partnerům firmy Viessmann a veřejnosti jednoznačné informace a ukázaly jasný směr v nejdůležitějších otázkách energetické politiky a politiky ochrany klimatu a objasnily velké potenciály trhu zabývajícího se výrobou tepla.


Německou cenu za trvale udržitelný rozvoj 2009 v rubrice
"Trvale nejudržitelnější výroba Německa" získává společnost Viessmann.

U příležitosti konání 5. energetického fóra jsou středem pozornosti především zadání rozhodujících směrů na summitu o světovém klimatu v Kodani, stejně jako agenda nové Spolkové vlády. Více než 250 hostů bude i tentokrát po dva dny sledovat přednášky známých odborníků. K nim patří dr. Hans Joachim Schellnhuber, ředitel postupimského Institutu pro výzkum klimatických následků a hlavní poradce spolkové kancléřky v otázkách týkajících se ovzduší, ministerský rada Franzjosef Schalfhausen ze Spolkového ministerstva životního prostředí, europoslanec dr. Peter Liese a předseda vedení Německé energetické agentury Stephan Kohler.


VIESSMANN, spol. s r.o.
logo VIESSMANN, spol. s r.o.

Kompletní program Viessmann nabízí individuální řešení s efektivními systémy v nejvyšší kvalitě pro všechny oblasti použití a energetické zdroje - vytápění, průmyslové energetické systémy, chladicí systémy.