Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

SUCcess – inovace firmy LOOS na ISH 2011 ve Frankfurtu

Hlavním tématem byla úspora energie a redukce CO2. Pozornost upoutala především novinka firmy LOOS – plně automatické najíždění, udržování v pohotovostním režimu a odstavování středotlakých parních kotlů SUCcess. Hlavními znaky této regulace je inteligence, plnoautomatický provoz a šetrné zacházení s kotlem při startu a vypínání.

Na ISH ve Frankfurtu se prezentovala firma LOOS, dceřiná společnost a jedna ze značek společnosti BOSCH Thermotechnik, hlavním mottem: „Reference nejvyšší kvality“

Návštěvníci zde mohli shlédnout inovované produkty v oblasti kotlové techniky a systémového řešení kotelen na nejvyšší technické úrovni.

Hlavním tématem byla úspora energie a redukce CO2. Spalinové výměníky, kondenzační ekonomizéry, moderní spalovací systémy, výměníky pro rekuperaci tepla z odluhu a brýdových par, beztlaké kondenzátní moduly, ale také vysokotlaké kondenzátní moduly pro uzavřený okruh s návratem kondenzátu přímo do kotle – to vše v systémovém modulovém provedení – umožňuje velmi výrazné snížení provozních nákladů kotelny.

Středem pozornosti byla především novinka firmy LOOS – automatika pro plně automatické najíždění, udržování v pohotovostním režimu a odstavování středotlakých parních kotlů SUCcess (Start-Up-Control combined with Shutdown and Standby). Hlavními znaky této regulace je inteligence, plnoautomatický provoz a šetrné zacházení s kotlem při startu a vypínání.

Studený start představuje u velkoobjemových parních kotlů výrazné tepelné namáhání, které způsobuje velký teplotní rozdíl mezi plamencem a pláštěm kotle. Aby se tomu předcházelo, musí být kotel najížděn přesně podle provozního předpisu výrobce. Až do dosažení středního provozního přetlaku v kotli musí být výkon hořáku nastavený na minimum. Dále se doporučuje vypouštět z kotle malé množství páry, aby se dosáhlo v kotli přirozené cirkulace. Ovšem vypouštění příliš velkého množství páry do studené parní sítě není žádoucí. Jako důsledek je strhávání vodních kapek do parní sítě, vodní rázy a narůstající zasolení kotlové vody – tomu se musí při náběhu zabránit.

Nová regulace zohledňuje všechny tyto aspekty. Jediným zmáčknutím tlačítka anebo pomocí externího signálu probíhá celý proces startování a vypínání středotlakého parního kotle plně automaticky. Oproti standardnímu vybavení kotle je v tomto případě kotel vyzbrojen motoricky řízenou parní a najížděcí armaturou a automatickým odkalem. Navíc tato automatika chrání kotel i v průběhu normálního provozu před korozí, vodními rázy a zasolením a před nadměrným odběrem páry, t.j. přetížením kotle. SUCcess výrazně zjednodušuje obsluhu kotle a zaručuje dlouhou a bezstarostnou životnost kotle. Stávající kotle lze bez problému dodatečně vybavit touto automatikou také.

 
 
Reklama